După un protest controversat chiar şi de colegii de breaslă, apicultorii din Federaţia Asociațiilor Apicole ROMAPIS revin cu un comunicat de presă menit să aducă precizări cu privire la obiectivul urmărit prin acţiunea lor.
„Demersul întreprins de organizația noastră se înscrie pe linia deja cunoscută atât autorităților cât și fermierilor în sensul ca noi ne-am poziționat dintotdeauna împotriva utilizării acelor practici agricole care pun în pericol polenizatorii și mediul. (...) Realizând pericolul unei noi derogări pregătite pentru anul 2015, Federația ROMAPIS a tras un semnal de alarmă prin pichetarea la data de 09.10.2014 a intrării MADR aflată și în proximitatea locului de desfășurare la aceeași dată a conferinței „Forumul pentru viitorul agriculturii” organizat de LAPAR, Syngenta și organizația europeană ELO. În acest context a fost organizată acțiunea noastră, ea neavând nici o legătură cu campania electorala ci doar cu campaniile de lobby făcute de LAPAR și producătorii de pesticide”, explică ROMAPIS în comunicatul semnat de preşedintele Mircea Ciocan.
„Ne-a șocat reacția emoțională de o mare agresivitate a reprezentantului LAPAR, domnul Baciu”
Apicultorii susţin că declaraţiile reprezentantului Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, sunt nefondate şi îi nedreptăţesc. „Ne-a șocat reacția emoțională de o mare agresivitate a reprezentantului LAPAR, domnul Baciu care a făcut declarații publice, consemnate de presă, nedrepte și ofensatoare la adresa apicultorilor. Afirmația că noi nu aducem nici un aport la PIB-ul României și că suntem 100% evazioniști ofensează în mod inutil o întreagă breaslă care de fapt colaborează constant cu sectorul vegetal. Trebuie să îi aducem la cunoștință domnului Baciu că apicultorii sunt plătitori de impozit pentru activitatea pe care o desfășoară sub forma unei taxe forfetare pentru fiecare stup deținut. Acest impozit care nu ține cont de profitul realizat se dovedește în condițiile unui an agricol dezastruos, cum a fost 2014, o povară greu de purtat pentru cei pe care domnia sa îi caracterizează în mod absurd drept evazioniști”, precizează ROMAPIS.
Potrivit comunicatului citat, contribuția apiculturii la realizarea PIB-ului țării nu poate fi măsurată prin taxele plătite de deținătorii de albine ci prin serviciile de valoare cu mult mai mare de polenizare pe care le prestează gratuit pe culturile fermierilor.
Federaţia prezizează că apicultorii din ROMAPIS rămân pe poziții și că dacă vor considera necesar, vor reveni cu proteste. „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a împiedica noi derogări de la aplicarea prevederilor regulamentului EU 485/2013 în anul 2015. Vom apăra drepturile apicultorilor și le vom promova interesele indiferent pe câți vom mai deranja în viitor iar dacă va mai fi nevoie vom reveni chiar și în stradă!”, adaugă ROMAPIS.