SUBVENȚII NECHELTUITE! Termenul până la care se pot împărți milioanele de euro fermierilor români este sfârșitul lunii iunie 2016! Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, avertizează autoritățile responsabile din România că riscăm să pierdem acești bani!
Treceți la treabă, dacă vreți să cheltuiți banii! Le-a transmis comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, autorităților din România responsabile cu împărțirea subvențiilor europene din agricultură. Avertismentul a fost făcut în ședința Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, ținută la Bruxelles, săptămâna trecută. Reacția comisarului european a fost generată de întrebarea pe care i-a adresat-o europarlamentarul român, Daniel Buda. Politicianul se referă la cele 11,1 milioane de euro, alocate României de Comisia Europeană, în septembrie 2015, pentru sectorul lapte și sectorul cărnii de porc.
Care sunt cauzele pentru care statele membre UE nu au cheltuit niciun euro din pachetul de ajutor de 500 de milioane de euro? A întrebat europarlamentarul român.
Agroinfo a urmărit în direct această ședință și poate insera răspunsul integral al comisarului european pentru Agricultură. Iată ce spune Phil Hogan despre banii fermierilor români!
Statele membre care nu au cheltuit banii sunt: Grecia, Franța, Cipru, Țările de Jos, Austria, Polonia, România și Finlanda. Au termen până la sfârșitul lui iunie să cheltuie acești bani. Bănuiesc că răspunsul este: Treceți la treabă dacă vreți să-i cheltuiți! Mai sunt și alte țări care au bani necheltuiți, dar pe mine mă surprinde acum că oamenii nu i-au folosit. Asta nu-ți ușurează situația când mergi să faci rost de bani și nu-i cheltui, a spus ușor amenințător Phil Hogan.
Probabil, a doua oară nu vom mai primi bani dacă acum disprețuim oarecum ajutorul acordat de Comisia Europeană. De ce nu se înghesuie crescătorii români de bovine și de porci să ia banii?
Istoria celor 11,1 milioane de euro alocate României este destul de zbuciumată. Adică, după ce liderii din sectorul laptelui și cei din sectorul carne de porc au făcut negocieri și re-negocieri la Ministerul Agriculturii, cum să împartă acești bani, cui să fie dați, cine să ia mai mult din pachetul de ajutor, acum la momentul împărțirii, paradoxal nimeni nu-i mai vrea. O idee a fost ca banii să fie dați procesatorilor pentru a-i impulsiona să cumpere lapte și carne de porc din fermele românești. O altă idee a fost ca banii sau măcar o parte să meargă pe campanii de promovare a produselor românești. Până la urmă, s-a convenit că banii vor merge direct în buzunarul fermierului român și s-a stabilit cuantumul ajutorului excepțional în ambele sectoare.
11.145.958 euro este suma totală alocată României. Pentru sectorul laptelui sunt disponibili 8.773.154 euro. Cum se împart acești bani?
• 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 tone inclusiv;
• 12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone şi până la 200 tone inclusiv;
• 2900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.
Pentru sectorul cărnii de porc suma disponibilă este 2.372.804 euro. Banii se împart astfel:
Echivalentul în lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de creștere și îngrășare din exploatații.
Echivalentul în lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproducție din exploatații.
Termenul de solicitare a ajutorului în sectorul lapte s-a prelungit a doua oară, până la data de 6 iunie 2016. Și totuși, de ce se împart atât de greu acești bani. Sunt mulți crescători de vaci de lapte pentru care ar conta enorm 2.900 euro, dar care nu au o evidență a laptelui livrat/comercializat și nu se încadrează la criteriile stabilite pentru obținerea banilor. Deși, și aceste criterii au fost cumva relaxate. Dacă, inițial, fermierul i se cerea să prezinte un contract de livrare, acum e deajuns ca fermierul să aibă o promisiune că va încheia un contract cu un procesator.
Ministerul Agriculturii a comunicat săptămâna trecută câte cereri au fost depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
În perioada 22 martie – 08 aprilie 2016, au depus depus cereri de plată 16.837 de producători de lapte din cei aproximativ 21.000 înregistrați, cu o valoare de 7.057.952 euro, ceea ce reprezintă un procent de 80,44% din suma totală alocată sectorului,informează Ministerul Agriculturii.
În sectorul cărnii de porc, 215 ferme solicită acest ajutor excepțional. Ioan Ladoși, președintele Asociației Crescătorilor și Producătorilor de Carne de Porc din România, ne-a declarat că acest ajutor este nesemnificativ, 0,8 euro/porc, în timp ce pierderile înregistrate de fermele de creștere a suinelor sunt de 25 de euro/porc.