Adama
Agreena
AGRICOVER

România a atras 103 milioane de euro din fondurile alocate prin POP

Publicat: 19 mai 2014 - 15:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România a atras 103 milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) 2007 - 2013 şi a ajuns în prezent la un grad de absorbţie de 35,5%.

Afirmaţia îi aparţine secretarului de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) George Turtoi. „Programul Operaţional de Pescuit a fost deblocat complet şi am ajuns în prezent la un grad de absorbţie la 35,5%, dar încercăm să finalizăm partea de contractare. Până în prezent, avem 103 milioane de euro, bani efectiv absorbiţi din alocarea totală de la Uniunea Europeană de 277 de milioane euro pentru perioada 2007 - 2013. E greu să atragem până la sfârşitul perioadei toată suma, dar vom încerca. Noi facem tot posibilul, iar cei de la Comisie au văzut că nu există indulgenţă dacă banii nu sunt cheltuiţi corect”, a spus George Turtoi.

Avansuri de până la 40% pentru beneficiari
Potrivit acestuia, în vederea accelerării absorbţiei fondurilor pentru pescuit, MADR oferă beneficiarilor o facilitate privind acordarea unor avansuri din finanţarea nerambursabilă. „Pentru a accelera puternic absorbţia fondurilor pe pescuit, am oferit o facilitate beneficiarilor, care este foarte interesantă. Am făcut un hibrid între plata la factură, între acel sistem de decontare de pe fondurile structurale şi partea de avansuri pe care o dădeam la APDRP, prin Fondul European agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Am făcut acest lucru pentru că regulamentul de pescuit nu este atât de permisiv ca şi cel din FEADR, adică nu permitea avansuri şi a trebuit să găsim o soluţie astfel încât să putem să-i dăm omului o sumă ca să o ruleze în timpul proiectului şi să crească absorbţia”, a menţionat secretarul de stat, pentru Agerpres.

În aceste condiţii, beneficiarii privaţi ai fondurilor pentru pescuit pot primi avansuri până la 40%, acestea fiind garantate printr-o scrisoare de garanţie bancară, care este acoperită de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) într-un procent de 80%.
Viitoarea programare financiară pentru România pe POP 2014 - 2020 nu a fost încă decisă, dar, „o aşteptăm în cel mult o lună de zile să se finalizeze”, a precizat Turtoi.

Vizualizat: 1220 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

25 aprilie 2024 - 15:20

Parlamentul European aprobă o revizuire a politicii agricole comune a UE. Condiționalitățile” de mediu revizuite pot fi deja utilizate pentru a solicita sprijin din partea UE în 2024. Mai multe derogări de la unele standarde PAC sunt posibile în cazul unor condiții meteorologice extreme. Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme.

GAEC 8 eliminată dintre regulile pentru subvențiile APIA!

GAEC 8 eliminată dintre regulile pentru subvențiile APIA!

25 aprilie 2024 - 15:03

GAEC 8, norma de eco-condiționalitate, procentul de teren lăsat pârloagă, care a dat bătăi de cap fermierilor nu va mai fi o condiție pentru încasarea subvențiilor APIA, anunță eurodeputatul român Daniel Buda.

Efectuarea plăţilor APIA pe cap animal!

Efectuarea plăţilor APIA pe cap animal!

25 aprilie 2024 - 11:24

Ghidul APIA elaborat pentru acest an precizează modalitatea de efectuare a plăților APIA pentru crescătorii de animale, termenul limită pentru plata subvențiilor din zootehnie.

Control și supracontrol APIA în fermele de animale pentru plata ANT și SCZ!

Control și supracontrol APIA în fermele de animale pentru plata ANT și SCZ!

25 aprilie 2024 - 05:33

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) va verifica și anul acesta fermele de animale care solicită plata subvențiilor disponibile pentru zootehnie, ajutor național tranzitoriu, ANT, și sprijin cuplat pentru venit, SCZ.

Fermierii români au luat țeapă cu tractoare din Germania!

Fermierii români au luat țeapă cu tractoare din Germania!

24 aprilie 2024 - 19:36

Mai mulți fermieri români au rămas fără zeci de mii de euro după ce au făcut comenzi în Germania pentru utilaje agricole. 

Cât plătesc arabii pe kilogramul de miel în viu! Cumpără cu miile!

Cât plătesc arabii pe kilogramul de miel în viu! Cumpără cu miile!

24 aprilie 2024 - 15:43

Crescătorii români de ovine vând în această perioadă sute de miei pentru export în țările arabe. Zeci de mii de miei din județele Galați și Vrancea ajung anul acesta în ţările arabe. Fermierii spun că s-a dus vestea că românii au marfă bună, astfel că tirurile vin şi încarcă mieii în viu, direct de la stână.

Termen 15 zile la plata subvențiilor APIA pe cap animal!

Termen 15 zile la plata subvențiilor APIA pe cap animal!

24 aprilie 2024 - 07:33

Foarte important termenul APIA de 15 zile lucrătoare pentru crescătorii de animale care solicită subvențiile APIA pe cap animal sau tonă lapte, aferente acestui an. Respectarea termenului înseamnă încasarea fără probleme a subvențiilor APIA din zootehnie chiar dacă crescătorii nu au respectat regulile.

Cum faceți transferul animalelor ca să nu pierdeți subvențiile APIA pentru acest an!

Cum faceți transferul animalelor ca să nu pierdeți subvențiile APIA pentru acest an!

24 aprilie 2024 - 06:27

Mulți crescători de animale nu știu cum să facă transferul unei exploatații zootehnice și din acest motiv își pierd subvențiile APIA. Ghidul APIA pentru anul 2024 lămurește cum se face acest transfer.

Caiet de pășunat pentru subvenția APIA de circa 100 euro/vacă!

Caiet de pășunat pentru subvenția APIA de circa 100 euro/vacă!

23 aprilie 2024 - 07:07

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o nouă subvenție APIA, PD-27 Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Cuantumul estimativ este de 100 euro/vacă. Documentul pe care e obligatoriu să-l dețină crescătorii este Caietul de pășunat.

Târg de Florii în curtea MADR

Târg de Florii în curtea MADR

23 aprilie 2024 - 06:36

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Cooperativa Caprirom Sud-Muntenia în parteneriat cu Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) organizează în perioada 25 - 27 aprilie 2024, în curtea ministerului, „Târgul de Florii”, primul eveniment de promovare a produselor agroalimentare provenite din zona montană a României etichetate pe schema de calitate „Produs montan”.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii