KWS+
Reclama header after big part 2

Reportaj Agroinfo. O avere pentru un cal: 100.000 de lire sterline s-au oferit pentru Napolitano!

Publicat: 12 iulie 2015 - 11:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Napolitano 29 are 6 ani și este un lipițan negru, cu trupul zvelt, un armăsar de reproducție de elită. Un englez bogat care s-a îndrăgostit pe loc de calul cu pielea lucios de neagră a oferit o avere pentru el: 100.000 de lire sterline. Herghelia a refuzat oferta.

Primul Registru genealogic al rasei a apărut la Viena

Cosmin Drăgan este medicul veterinar care se ocupă de herghelia din Sâmbăta de Jos, județul Brașov. El spune că prețul lui Napolitano e acum undeva în jur de 70.000 de euro. Deci, valorează cât un apartament într-o zonă bine cotată din București.

calul-napolitano_b

Herghelia din Sâmbăta de Jos crește șapte linii de sânge din cele opt linii din rasa lipițan. Celelalte herghelii din țara noastră dețin doar șase linii din această rasă. Liniile sunt numite după armăsarii care au stat la baza formării efectivelor: Napolitano, Conversano, Favory, Maestoso, Pluto, Siglavy-Capriola și Tulipan. Creația a fost la Lipița, în jurul anului 1735. Această rasă de cabaline a fost consolidată, iar primul Registrul genealogic al rasei a apărut la Viena. Din secolul 17 s-a făcut, aproximativ 100 de ani, infuzie de la rasa pursânge arab pentru corectarea anumitor defecte care s-au constatat de-a lungul timpului. La Sâmbăta de Jos se cresc din 1874, de pe vremea contelui Johannes de Brukenthal. În 1913,  în preajma izbucnirii războiului mondial, herghelia a fost mutată, 322 de capete, la Babolna în Ungaria. În anul 1920, statul român  a reînființat Herghelia Sâmbăta de Jos, ca herghelie națională  cu 3 armăsari pepinieri și 22 de iepe mamă. În noiembrie 2002, herghelia a trecut în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor. În imediata apropiere se află și castelul construit în perioada 1750-1760 de clăcașii contelui Brukenthal. Din păcate, o ruină acum, povestește medicul.

herghelia-sambata_b

În prezent, herghelia numără 260 de lipițani. Niciunul nu părăsește localitatea pentru vreo competiție. Napolitano și frații lui participă doar la spectacolele organizate de herghelie pentru turiștii care poposesc în Țara Făgărașului. În România, nu există spectacol de dresaj de înaltă școală pentru această rasă. Nu participăm la competiții cu caii de călărie, doar strict la spectacolele din herghelie. Sunt armăsari de reproducție de elită. Ei nu au voie să iasă din arealul biologic pentru a evita bolile care se pot transmite la cabaline. Și atunci, e exclus să ne deplasăm.

atelaj herghelia sambata de jos_b

Conversano și saltul spaniol

Un armăsar de talia lui Napolitano are 8 femele la dispoziție. Tatăl lui a fost recordmen absolut la număr de produși. A avut 180 de produși în herghelie. Napolitano e armăsar de reproducție de puțin timp, de un an și jumătate. Abia avem primii lui mânji în herghelie. Armăsarul poate să monteze și mai repede de vârsta de 5 ani, dar pentru noi, ca fermă de elită, este important să testăm reproducătorii, să le vedem capacitățile în sport. Perioada de reproducție la herghelie începe în luna ianuarie și se termină în iunie, odată cu apariția căldurii pentru că la iepe, ovulația este aproape absentă și atunci nu obosim armăsarii fără rezultate, explică medicul veterinar.

calul-conversano herghelia sambata de jos_b

Conversano are 6 ani și este unul dintre lipițanii antrenați să parcurgă arena cu grație, în pași de dans sau să execute elemente de salt. Cu antrenorul hergheliei în șa, cu Ioan Roșuță, Conversano a făcut o demonstrație compusă din elemente de salt spaniol. A pășit cu grație pe iarbă, și-a ascultat cuminte și inteligent antrenorul, iar la final a făcut o reverență care a emoționat inima publicului.

cal-inteligent-1_b

Vizualizat: 2243 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CARE ESTE PREȚUL CORECT PE KILOGRAMUL DE MIEL ÎN VIU PENTRU ANUL ACESTA!

CARE ESTE PREȚUL CORECT PE KILOGRAMUL DE MIEL ÎN VIU PENTRU ANUL ACESTA!

27 ianuarie 2021 - 10:58

CÂT E MIELUL DE PAȘTE? Crescătorii de oi din România au plătit mai mult pentru furaje, prețul furajelor a crescut din cauza secetei de anul trecut, cheltuielile cu întreținerea animalelor a crescut în condiții de pandemie, astfel anul acesta ar trebui să crească prețul la miei pentru a-și recupera o parte din banii investiți, spun oierii.

O NOUĂ SUBVENȚIE PE HECTAR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

O NOUĂ SUBVENȚIE PE HECTAR PENTRU FERMIERII ROMÂNI!

27 ianuarie 2021 - 09:47

ANUNȚ! O nouă subvenție pe hectar pentru fermierii români pentru care sunt alocate, anul acesta, de 25 de milioane de euro! Anunțul l-a făcut ministrul agriculturii, Adrian Oros.

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA!

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA!

27 ianuarie 2021 - 08:52

NUMĂR MIC DE FERMIERI CU SUBVENȚII MARI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a explicat care este structura, în acest moment, a fermelor din România. Șeful MADR a spus că sunt 790.000 de mici ferme, care cer subvenții APIA, practic, majoritatea cererilor depuse la agenția de plăți, dar care nu se pot numi ferme sunt, mai degrabă, gospodării țărănești.

NOU DIRECTOR GENERAL ADAMA Agricultural Solutions!

NOU DIRECTOR GENERAL ADAMA Agricultural Solutions!

27 ianuarie 2021 - 08:04

COMUNICAT. Gabriela Vila va conduce operațiunile ADAMA Agricultural Solutions în România și Republica Moldova. Având o experiență de peste 20 de ani în sectorul agri-business,  Gabriela Vila a ocupat anterior poziția de Director Național de Vânzări în cadrul companiei.

AVIZUL CARE PUNE FRÂNĂ AJUTORULUI DE 300.000 DE EURO/FERMIER!

AVIZUL CARE PUNE FRÂNĂ AJUTORULUI DE 300.000 DE EURO/FERMIER!

27 ianuarie 2021 - 07:47

BANI FERMIERI. Sprjinul de 300.000 de euro/beneficiar pentru construcția de abatoare de capacitate mică în zonă montană a fost cerut, anul trecut, doar de trei fermieri. Doar trei proiecte s-au depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), deși submăsura este deschisă din 13 iulie 2020 și termenul de depunere a fost prelungit până la 31 martie 2021. De ce nu se înghesuie crescătorii de animale să ceară acest ajutor care, aparent, este mare, iar de abatoare ar fi nevoie?

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

MINISTRUL OROS: SUNT FIU DE MĂCELAR! TATA CREȘTEA MULȚI PORCI!

26 ianuarie 2021 - 13:56

VIAȚA DE FAMILIE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit în cadrul emisiunii România Agricolă, Agro TV, despre familia sa, despre părinți, frați și bunici. Șeful MADR a dezvăluit că bunicii săi au fost chiaburi și din pricina aceasta au fost deportați, iar tatăl său a fost măcelar și creștea mulți porci.

MINISTERUL AGRICULTURII ȘI ANZ, DISCUȚII ASTĂZI DESPRE PROBLEMELE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

MINISTERUL AGRICULTURII ȘI ANZ, DISCUȚII ASTĂZI DESPRE PROBLEMELE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

26 ianuarie 2021 - 12:37

AGENDA MINISTRULUI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță astăzi, 26 ianuarie 2021, în agenda sa, că de la ora 13:00 discută despre măsurile de sprijin din sectorul creșterii bovinelor de lapte, iar de la ora 17:00, discuții cu Agenția Națională pentru Zootehnie despre problemele crescătorilor de animale.

FERMELE din ROMÂNIA CARE BENEFICIAZĂ ANUL ACESTA DE PLĂȚI APIA MAI MARI!

FERMELE din ROMÂNIA CARE BENEFICIAZĂ ANUL ACESTA DE PLĂȚI APIA MAI MARI!

26 ianuarie 2021 - 11:47

STRUCTURA FERMELOR DIN ROMÂNIA! Acordarea subvențiilor agricole trebuie făcută în funcție de fermă, de zona în care se află ferma, pentru a se împiedica părăsirea satelor, abandonarea zonelor rurale montane, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. Chiar dacă în zona montană sunt ferme mici, cu producție mică, ele trebuie sprijinit cu plăți APIA mai mari pentru a fi menținute și ajutate să devină ferme comerciale, a adăugat șeful MADR.

BANI PENTRU FERMIERI! MINISTERUL AGRICULTURII VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

BANI PENTRU FERMIERI! MINISTERUL AGRICULTURII VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

26 ianuarie 2021 - 10:22

COMUNICAT. Ministerul Agriculturii informează că, în perioada 01 februarie  – 30 aprilie 2021 se va desfășura cea de a doua sesiune de depunere a proiectelor din cadrul Componentei B - Implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală selectate din cadrul submăsurii 19.3 - Pregătirea și implementarea activităților de cooperare ale Grupurilor de Acțiune Locală – Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

DAȚI-LE SUBVENȚII MARI FERMIERILOR DACĂ AVEȚI PRETENȚII MARI DE LA EI!

DAȚI-LE SUBVENȚII MARI FERMIERILOR DACĂ AVEȚI PRETENȚII MARI DE LA EI!

26 ianuarie 2021 - 10:01

VEȘTI DE LA BRUXELLES DESPRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR. Fermierii trebuie să fie plătiți corespunzător pentru devoltarea unor practici ecologice și durabile astfel încât aceștia să poată rezista pe piață! Nu putem să le dăm fermierilor sarcini suplimentare fără ca ei să fie plătiți corespunzător! Avertizează europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare

De peste 20 de ani, Edina Uifalusi cultivă pepeni verzi şi pepeni galbeni în comuna Pişcolt, (jud. Satu Mare) în câmp şi leguume în solar şi grădină. În ultimii cinci ani familia Uifalusi a cultivat numai pepeni hibrizi Syngenta: pepeni verzi Romanza şi Arashan și pepeni galbeni Flander. Află care sunt problemele cultivatorilor de pepeni şi de ce hibrizii altoiţi sunt mai viguroaşi, mai productivi şi mai rezistenţi la boli.
Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii