Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Reportaj Agroinfo. O avere pentru un cal: 100.000 de lire sterline s-au oferit pentru Napolitano!

Publicat: 12 iulie 2015 - 11:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Napolitano 29 are 6 ani și este un lipițan negru, cu trupul zvelt, un armăsar de reproducție de elită. Un englez bogat care s-a îndrăgostit pe loc de calul cu pielea lucios de neagră a oferit o avere pentru el: 100.000 de lire sterline. Herghelia a refuzat oferta.

Primul Registru genealogic al rasei a apărut la Viena

Cosmin Drăgan este medicul veterinar care se ocupă de herghelia din Sâmbăta de Jos, județul Brașov. El spune că prețul lui Napolitano e acum undeva în jur de 70.000 de euro. Deci, valorează cât un apartament într-o zonă bine cotată din București.

calul-napolitano_b

Herghelia din Sâmbăta de Jos crește șapte linii de sânge din cele opt linii din rasa lipițan. Celelalte herghelii din țara noastră dețin doar șase linii din această rasă. Liniile sunt numite după armăsarii care au stat la baza formării efectivelor: Napolitano, Conversano, Favory, Maestoso, Pluto, Siglavy-Capriola și Tulipan. Creația a fost la Lipița, în jurul anului 1735. Această rasă de cabaline a fost consolidată, iar primul Registrul genealogic al rasei a apărut la Viena. Din secolul 17 s-a făcut, aproximativ 100 de ani, infuzie de la rasa pursânge arab pentru corectarea anumitor defecte care s-au constatat de-a lungul timpului. La Sâmbăta de Jos se cresc din 1874, de pe vremea contelui Johannes de Brukenthal. În 1913,  în preajma izbucnirii războiului mondial, herghelia a fost mutată, 322 de capete, la Babolna în Ungaria. În anul 1920, statul român  a reînființat Herghelia Sâmbăta de Jos, ca herghelie națională  cu 3 armăsari pepinieri și 22 de iepe mamă. În noiembrie 2002, herghelia a trecut în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor. În imediata apropiere se află și castelul construit în perioada 1750-1760 de clăcașii contelui Brukenthal. Din păcate, o ruină acum, povestește medicul.

herghelia-sambata_b

În prezent, herghelia numără 260 de lipițani. Niciunul nu părăsește localitatea pentru vreo competiție. Napolitano și frații lui participă doar la spectacolele organizate de herghelie pentru turiștii care poposesc în Țara Făgărașului. În România, nu există spectacol de dresaj de înaltă școală pentru această rasă. Nu participăm la competiții cu caii de călărie, doar strict la spectacolele din herghelie. Sunt armăsari de reproducție de elită. Ei nu au voie să iasă din arealul biologic pentru a evita bolile care se pot transmite la cabaline. Și atunci, e exclus să ne deplasăm.

atelaj herghelia sambata de jos_b

Conversano și saltul spaniol

Un armăsar de talia lui Napolitano are 8 femele la dispoziție. Tatăl lui a fost recordmen absolut la număr de produși. A avut 180 de produși în herghelie. Napolitano e armăsar de reproducție de puțin timp, de un an și jumătate. Abia avem primii lui mânji în herghelie. Armăsarul poate să monteze și mai repede de vârsta de 5 ani, dar pentru noi, ca fermă de elită, este important să testăm reproducătorii, să le vedem capacitățile în sport. Perioada de reproducție la herghelie începe în luna ianuarie și se termină în iunie, odată cu apariția căldurii pentru că la iepe, ovulația este aproape absentă și atunci nu obosim armăsarii fără rezultate, explică medicul veterinar.

calul-conversano herghelia sambata de jos_b

Conversano are 6 ani și este unul dintre lipițanii antrenați să parcurgă arena cu grație, în pași de dans sau să execute elemente de salt. Cu antrenorul hergheliei în șa, cu Ioan Roșuță, Conversano a făcut o demonstrație compusă din elemente de salt spaniol. A pășit cu grație pe iarbă, și-a ascultat cuminte și inteligent antrenorul, iar la final a făcut o reverență care a emoționat inima publicului.

cal-inteligent-1_b

Vizualizat: 2192 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

19 octombrie 2020 - 16:25

FIERBERE MARE ÎNTRE OIERII DIN ROMÂNIA! AGROINFO a publicat, în exclusivitate, ce au discutat vineri, 16 octombrie 2020, oierii cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Sibiu. Printre subiectele fierbinți se află și sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de ovină, 17,9 euro/ovină pentru acest an.

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

19 octombrie 2020 - 14:19

SCRISOAREA APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE BRUXELLES! Apicultorii români i-au scris, săptămâna trecută, comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Ei cer acordarea unei subvenții directe pe familia de albine.

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

19 octombrie 2020 - 10:20

TERMEN LIMITĂ DEPUNERE ACTE! Până la data limită de 31 octombrie 2020 inclusiv, se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în trimestrul III al anului 2020, anunță APIA într-o informare transmisă la solicitarea AGROINFO.

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

19 octombrie 2020 - 09:48

PREZENTAȚI-VĂ DE URGENȚĂ LA APIA CU ACTELE! Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente trimestrului III al anului 2020, a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

19 octombrie 2020 - 08:32

OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! Directorul general adjunct pentru siguranță alimentară din Comisia Europeană, Claire Bury, a anunțat că anul viitor Comisia Europeană va avea un proiect pilot privind vacile de lapte. În același timp, înalt funcționarul CE avertizează: controalele oficiale la animale trebuie să fie extrem de bine efectuate. Oficialul a răspuns la întrebări adresate de europarlamentarul român Daniel Buda privind comerțul cu animale vii și regulile pentru transportul acestora.

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

19 octombrie 2020 - 07:37

VOT CRUCIAL! Pe 20 octombrie 2020, este dezbătută și supusă votului în Parlamentul European, Bruxelles, Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013.

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

19 octombrie 2020 - 06:49

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Producţiile de porumb şi floarea soarelui vor scădea la jumătate în acest an, faţă de anii precedenţi, din cauza secetei prelungite, care va continua să producă efecte devastatoare şi asupra producţiilor viitoare nu numai în zona vegetală ci şi în zootehnie, susţin asociaţiile fermierilor.

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

19 octombrie 2020 - 06:08

PLATA AVANSULUI APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lucrat la acest sfârșit de săptămână. Astfel, dacă vineri, 16 octombrie 2020, prima zi de plată, suma autorizată la plata avansului APIA era de 135,4 milioane de euro, până duminică seara, suma autorizată la plata avansului la subvențiile agricole a crescut la peste 431 de milioane de euro.

GHIȚĂ CIOBANUL: PLAFONAREA CHIRIEI PE PĂȘUNE, O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU OIERI, SPRIJIN CUPLAT FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE!

GHIȚĂ CIOBANUL: PLAFONAREA CHIRIEI PE PĂȘUNE, O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU OIERI, SPRIJIN CUPLAT FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE!

17 octombrie 2020 - 13:29

EXCLUSIV. Plafonarea chiriei pe pășune, prioritate la pășuni pentru crescătorii de animale, sprijin cuplat care să nu mai fie legat de berbecii cu certificate de origine, o taxă pe cap de animal care să-i scape pe fermieri de amenzile ITM, o nouă subvenție pentru oierii care fac ameliorarea rasei, centre de colectare a lânii făcute de asociațiile oierilor, sunt subiectele discutate de oieri, vineri, cu ministrul agriculturii Adrian Oros.

PLĂȚI FĂCUTE DE AFIR! DATE OFICIALE OCTOMBRIE 2020!

PLĂȚI FĂCUTE DE AFIR! DATE OFICIALE OCTOMBRIE 2020!

16 octombrie 2020 - 12:57

OFICIAL! Ținta de plăți asumată de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru anul 2020 a fost în octombrie 2019 de 550 de milioane de euro. În ciuda crizei sanitare, AFIR susține că a reușit să depășească acest obiectiv. Astfel, plățile făcute de AFIR anul acesta se ridică la suma de 656 milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019: sistemul TrueView şi semănătoarea PL 5800. Sistemul TrueView este format dintr-un set de senzori electronici (montaţi pe colţi grapei de la Turbo Max) prin care sunt colectate, în timp real, date privind: umiditatea, temperatura, masă organică, pH-ul şi structura solului. Astfel se face o cartografierea solelor şi sunt alcătuite hărţi care pot fi apoi folosite pentru semănat cu rată variabilă pe semănătoarea Great Plains PL 5800, dotată şi cu sistemul AccuShot.

 

Interviu cu Alexandru Berghin, reprezentant Great Plains în România.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii