Adama
Agreena
AGRICOVER

Reportaj Agroinfo. O avere pentru un cal: 100.000 de lire sterline s-au oferit pentru Napolitano!

Publicat: 12 iulie 2015 - 11:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Napolitano 29 are 6 ani și este un lipițan negru, cu trupul zvelt, un armăsar de reproducție de elită. Un englez bogat care s-a îndrăgostit pe loc de calul cu pielea lucios de neagră a oferit o avere pentru el: 100.000 de lire sterline. Herghelia a refuzat oferta.

Primul Registru genealogic al rasei a apărut la Viena

Cosmin Drăgan este medicul veterinar care se ocupă de herghelia din Sâmbăta de Jos, județul Brașov. El spune că prețul lui Napolitano e acum undeva în jur de 70.000 de euro. Deci, valorează cât un apartament într-o zonă bine cotată din București.

calul-napolitano_b

Herghelia din Sâmbăta de Jos crește șapte linii de sânge din cele opt linii din rasa lipițan. Celelalte herghelii din țara noastră dețin doar șase linii din această rasă. Liniile sunt numite după armăsarii care au stat la baza formării efectivelor: Napolitano, Conversano, Favory, Maestoso, Pluto, Siglavy-Capriola și Tulipan. Creația a fost la Lipița, în jurul anului 1735. Această rasă de cabaline a fost consolidată, iar primul Registrul genealogic al rasei a apărut la Viena. Din secolul 17 s-a făcut, aproximativ 100 de ani, infuzie de la rasa pursânge arab pentru corectarea anumitor defecte care s-au constatat de-a lungul timpului. La Sâmbăta de Jos se cresc din 1874, de pe vremea contelui Johannes de Brukenthal. În 1913,  în preajma izbucnirii războiului mondial, herghelia a fost mutată, 322 de capete, la Babolna în Ungaria. În anul 1920, statul român  a reînființat Herghelia Sâmbăta de Jos, ca herghelie națională  cu 3 armăsari pepinieri și 22 de iepe mamă. În noiembrie 2002, herghelia a trecut în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor. În imediata apropiere se află și castelul construit în perioada 1750-1760 de clăcașii contelui Brukenthal. Din păcate, o ruină acum, povestește medicul.

herghelia-sambata_b

În prezent, herghelia numără 260 de lipițani. Niciunul nu părăsește localitatea pentru vreo competiție. Napolitano și frații lui participă doar la spectacolele organizate de herghelie pentru turiștii care poposesc în Țara Făgărașului. În România, nu există spectacol de dresaj de înaltă școală pentru această rasă. Nu participăm la competiții cu caii de călărie, doar strict la spectacolele din herghelie. Sunt armăsari de reproducție de elită. Ei nu au voie să iasă din arealul biologic pentru a evita bolile care se pot transmite la cabaline. Și atunci, e exclus să ne deplasăm.

atelaj herghelia sambata de jos_b

Conversano și saltul spaniol

Un armăsar de talia lui Napolitano are 8 femele la dispoziție. Tatăl lui a fost recordmen absolut la număr de produși. A avut 180 de produși în herghelie. Napolitano e armăsar de reproducție de puțin timp, de un an și jumătate. Abia avem primii lui mânji în herghelie. Armăsarul poate să monteze și mai repede de vârsta de 5 ani, dar pentru noi, ca fermă de elită, este important să testăm reproducătorii, să le vedem capacitățile în sport. Perioada de reproducție la herghelie începe în luna ianuarie și se termină în iunie, odată cu apariția căldurii pentru că la iepe, ovulația este aproape absentă și atunci nu obosim armăsarii fără rezultate, explică medicul veterinar.

calul-conversano herghelia sambata de jos_b

Conversano are 6 ani și este unul dintre lipițanii antrenați să parcurgă arena cu grație, în pași de dans sau să execute elemente de salt. Cu antrenorul hergheliei în șa, cu Ioan Roșuță, Conversano a făcut o demonstrație compusă din elemente de salt spaniol. A pășit cu grație pe iarbă, și-a ascultat cuminte și inteligent antrenorul, iar la final a făcut o reverență care a emoționat inima publicului.

cal-inteligent-1_b

Vizualizat: 2935 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU Ordin MADR: Modificare condiții subvenții apicultori!

NOU Ordin MADR: Modificare condiții subvenții apicultori!

11 iunie 2024 - 23:46

Ministerul Agriculturii a modificat Ordinul privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectorului apicol în perioada 2023-2027.

Subvenția APIA de 101 euro/ha plătită AZI! Câți fermieri, crescători de animale primesc sprijinul!

Subvenția APIA de 101 euro/ha plătită AZI! Câți fermieri, crescători de animale primesc sprijinul!

11 iunie 2024 - 19:56

Care sunt primii fermieri care primesc de la APIA sprijinul cuplat vegetal (SCV) pentru anul de plată 2023.

AZI: Sprijinul cuplat, la plata APIA! Sume pe hectar și cap de animal!

AZI: Sprijinul cuplat, la plata APIA! Sume pe hectar și cap de animal!

11 iunie 2024 - 16:08

APIA anunță fermierii că a început autorizarea la plată către fermieri a sumelor pe care aceștia le au de primit în contul sprijinului cuplat vegetal și zootehnic.

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii