Permisele de pescuit comercial emise anul trecut pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD) vor fi valabile până la începerea perioadei de prohibiţie din acest an.
Hotărârea a fost luată de guvernatorul Rezervaţiei, Lucian Simion, în contextul în care pentru emiterea autorizaţiilor de pescuit comercial pentru anul în curs este nevoie de aprobarea de către autorităţile naţionale a ordinelor privind cotele de capturi şi punctele de debarcare şi a centrelor de primă vânzare a peştelui. „Persoanele fizice şi juridice autorizate să desfăşoare activitatea de pescuit comercial în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării sunt obligate să deţină asupra lor toate documentele necesare desfăşurării activităţii de pescuit comercial, conform prevederilor legislaţiei în vigoare şi a deciziei guvernatorului Rezervaţiei”, se arată în ordinul făcut public de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Un român consumă în medie 4 kg de peşte/an
Românii consumă de cinci ori mai puţin peşte decât media înregistrată în ţările Uniunii Europene; între 4 şi 4,5 kilograme de peşte pe locuitor pe an.
Din totalul peştelui consumat, importurile de peşte reprezintă peste 80%. “Consumul de peşte în România înainte de 1989 era de 6-8 kilograme pe locuitor şi pe an, însă, după 10 ani de la revoluţie, consumul a scăzut la două kilograme pentru că românii au simţit o destindere faţă de alte produse. Însă, în ultimii 3-4 ani, consumul de peşte a variat între 3, 4 chiar 4,5 kilograme pe locuitor şi pe an, dar importurile reprezintă peste 80%. Numai anul trecut importurile au reprezentat 87% din consum”, a declarat, la Tulcea, Gheorghe Văcaru, consilier în cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional de Pescuit (POP) din cadrul Ministerului Agriculturii.
În Uniunea Europeană, consumul de peşte mediu este 20 de kilograme pe locuitor pe an. În Ungaria consumul este de 2-3 kilograme, în timp ce în Portugalia sau Spania ajunge şi la 50 - 60 de kilograme pe locuitor pe an. Cei mai mari consumatori de peşte sunt japonezii, cu peste 90 de kg pe locuitor şi pe an.