ANUNȚ AGENȚIA NAȚIONALĂ DE ZOOTEHNIE! Directorul general al Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ), Lelior Iacob, anunță că fermierii, crescători de taurine, care dețin taurine din rasa Hungarian Grey beneficiază de sprijinul cuplat acordat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Lista raselor de taurine calificate pentru subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de animal se completează cu această rasă.
Agenția Națională pentru Zootehnie ,,Prof. dr. G. K.Constantinescu” a aprobat modificările la programele de ameliorare, propuse de către societatea de ameliorare ANGUS-RO, în conformitate cu Regulamentul European nr.1012/2016 pentru următoarele rase de taurine exploatate în direcția producției de carne: Aubrac, Highland, Galloway și Hungarian Grey, anunță ANZ, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
Primele trei rase se află deja pe lista APIA pentru sprijinul cuplat. Potrivit informațiilor oficiale APIA, rasele Aubrac, Highland și Galloway beneficiază de sprijinul cuplat și pentru anul de cerere 2018. Aceste rase s-au aflat și anul trecut pe lista APIA cu rasele de taurine care beneficiază de sprijinul cuplat. Astfel, noua rasă care va beneficia de acești bani, din acest an, este Hungarian Grey. Chiar dacă această rasă seamănă bine cu Sura de Stepă, se pare că e vorba de o rasă diferită. Sura de Stepă e rasa noastră românească, iar Hungarian Grey e rasă din Ungaria, chiar dacă au aceeași bază genetică, a confirmat șeful ANZ, pentru AGROINFO.
LISTA RASELOR DE TAURINE CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN CUPLAT, PUBLICATĂ DE APIA PENTRU ANUL DE CERERE 2019
Crescătorii de taurine, care dețin animale din aceste rase, se pot adresa societății de ameliorare ANGUS-RO, la următoarea adresă de email: registrugenealogic_ro@yahoo.com pentru a înscrie animalele de reproducție de rasă pură în registrele genealogice.
Astfel, crescătorii care dețin animale din aceste rase vor beneficia de toate drepturile care decurg din înscrierea animalelor în registrul genealogic, inclusiv posibilitatea de valorificare pe piața unică europeană a animalelor de rasă pură.
De asemenea acesta este încă un pas pentru aprovizionarea consumatorilor cu carne de taurine de calitate, diminuarea importurilor, creșterea exporturilor și echilibrarea balanței comerciale a României, se mai spune în comunicatul ANZ.
CONDIȚII SPRIJIN CUPLAT
Sprijinul cuplat pentru creşterea taurinelor din rase de carne şi metişii acestora (SCZ-TC) SCZ-TC se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) solicită SCZ pentru un efectiv de minimum 10 şi maximum 250 de capete taurine de carne, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, constituit, după caz, din:
- vaci din rase de carne care nu au beneficiat de sprijin cuplat pentru categoria vaci de lapte în anii anteriori; şi/sau
- vaci metise cu rase de carne care nu au beneficiat de sprijin cuplat pentru categoria vaci de lapte în anii anteriori; şi/sau
- tineret mascul şi/sau femel din rase de carne care nu a beneficiat de sprijin cuplat la categoria tineret în anii anteriori; şi/sau
- tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne, care nu a beneficiat de sprijin cuplat la categoria tineret în anii anteriori, obținut din tauri din rase de carne și vaci pentru care nu se solicită schema sprijin cuplat-categoria vaci de lapte şi; şi/sau
- tauri din rase de carne.
b) menţin animalele, solicitate SCZ-TC pentru categoria vaci din rase de carne și vaci metise cu rase de carne, până la data de 15.11.2019 inclusiv (finalul perioadei de reținere) în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat, ;
c) animalele, solicitate pentru sprijinul cuplat categoria tauri din rase de carne, tineret mascul și/sau femel din rase de carne/metis cu rase de carne, au fost deţinute cel puţin o perioadă de 8 luni de la data intrării în exploataţie şi până în momentul ieşirii/până la data depunerii cererii unice de plată, după caz, în exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA din cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociațiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat;
d) deţin Registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000.
Potrivit informațiilor furnizate oficial de APIA, valoarea sprijinului cuplat pentru taurine din rase de carne și metișii acestora, pentru anul de cerere 2018, este de 291,4906 euro/cap de animal = 1.359,4538 lei/cap de animal/an.