Pentru Ionuţ Mihalache, administratorul fermei piscicole Mălina, din apropierea municipiului Galaţi, producerea puietului este o afacere mult mai rentabilă decât creşterea peştelui până la vârsta de comercializare.
“În condiţiile actuale, ar fi prea scump să producem peşte de consum. Dacă ar fi să facem un calcul, cu toate cheltuielile, am ajunge la un cost de producţie de circa 5 lei/kg. Pentru a-l comercializa, ar trebui să-l livrăm intermediarului cu aproximativ 7 lei kilogramul. Astfel, în pescării, peştele produs la balta Mălina ar ajunge la un preţ dublu!”, spune Ionuţ Mihalache, care preferă să producă puiet şi să-l predea unor ferme specializate pe creştere.
Cu “branconajul” nu-i mare... deranju’!
Un alt motiv, deloc de neglijat, sunt “branconierii”! Ferma Mălina este păzită împotriva hoţilor, nu-i vorbă, dar în momentul când creşti puiet, dispar şi amatorii de peşte; aceştia nu prea îşi asumă riscul de a fi prinşi la pescuit ilegal de puiet.
La subvenţii, statul tace mâlc, ca peştele!
Potrivit spuselor lui Ionuţ Mihalache, când vine vorba despre sprijinirea sectorului, statul tace mâlc! Ca peştele! De aceea, piscicultorul a dat fir întins nemulţumirilor. “Din punct de vedere al subvenţionării, piscicultura este un sector lăsat baltă! De aceea, cheltuielile sunt mari, trebuie plătite redevenţa, facturile pentru electricitate, însă cel mai scump ne costă furajele, mai ales că în acest an agricol când nu prea s-au făcut!”
Proiect de 5,82 milioane euro
Recent, la Galaţi, a fost lansat un proiect de aproximativ 5,82 milioane de euro nerambursabili. Fondurile vor putea fi atrase de investitori în sectorul pescăresc, în cadrul Programului Operaţional de Pescuit, cu sprijinul Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă „Prut-Dunăre”. Acum urmează o nouă etapă şi anume publicarea ghidurilor de accesare a unor măsuri din proiect, ce privesc dezvoltarea eco-turismului, servicii locale de pescuit şi acvacultură, încurajarea pescuitului tradiţional şi procesarea peştelui, înfiinţarea unor pieţe de peşte şi chiar a unui sector pescăresc.
Exploataţia piscicolă Mălina are o suprafaţă de 140 de hectare de luciu de apă, din care numai ferma de puiet se întinde pe 90 de hectare. În bazinele de creştere sunt cam 60 de tone de puiet din speciile: fitofag, caras, novac, sânger şi, într-o mai mică măsură, crap.