CRESCĂTORII DE OVINE AU UNDE SĂ-ȘI VÂNDĂ LÂNA OILOR! Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, este convinsă că oierii din România au unde să-și vândă, la acest moment, lâna oilor. Șeful Executivului a lăsat să se înțeleagă, în bilanțul prezentat luni, 23 iulie 2018, la 6 luni de la instalarea ca premier, că Programul ajutor de minimis pentru lână este un succes.
Programul de colectare a lânii. Vă reamintesc că înainte de venirea la guvernare a actualei coaliții PSD-ALDE circa 70% din lâna produsă în România se ardea pentru că nu existau centre de colectare și valorificare. În acest semestru, sunt 32.328 de crescători de oi înscriși în Program, Program care prevede acordarea unui leu pentru fiecare kilogram de lână colectată. Astfel, 8.865 de tone de lână au fost colectate din care 3.444 de tone au fost exportate, a spus Dăncilă.
Crescătorii români de ovine înscriși în Programul de ajutor de minimis pentru lână încasează o subvenție de un leu pe kilogramul de lână comercializată. Crescătorii trebuie să prezinte la direcțiile agricole documentele cu care să justifice că au vândut lâna pentru a încasa acest ajutor.
În contradicție cu ce spune premierul, crescătorii români de ovine se plâng și acum că nu au unde să vândă lâna oilor, că prețul pe kilogram oferit de centrele care colectează lână este foarte mic, mai ales pentru rasa Țurcană, predomaninată pentru România, unde prețul pe kilogram de lână este sub un leu. Mai mult, oierii spun că au rămas cam vechile centre de colectare și prelucrare lână și că nu s-ar fi înființat altele noi.
Ministerul Agriculturii ne-a furnizat, în martie 2018, lista centrelor funcționale de colectare a lânii. AGROINFOpune la dispoziția crescătorilor de ovine această listă, care conține numele centrelor respective, județele în care se află, și numerele de telefon ale celor care se ocupă de colectarea lânii. AICI:LISTA CENTRELOR DE COLECTARE pentru LÂNĂ!