Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

POVESTEA ADEVĂRATĂ A LÂNII! TONE ARSE SAU ÎNGROPATE și UDATE CA SĂ PUTREZEASCĂ!

Publicat: 03 august 2017 - 09:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIA DE UN LEU! Oierii cer ajutorul oficialilor din Ministerul Agriculturii! Sunt crescători de ovine care au reușit să vândă lâna, dar nu au pe facturi data câștigătoare, 17 iulie sau o dată ulterioară acesteia, așa că pot să-și ia gândul de la subvenția de un leu pe kilogramul de lână. Nu sunt eligibili! Sunt și oieri însă care nu au avut cui să vândă lâna mioarelor și au ars deja tone de lână sau au îngropat-o și o udă ca să putrezească.

AGROINFO v-a arătat ieri că sunt crescători de ovine din Sibiu care au reușit să vândă lâna la un punct de colectare ce aparține unui cetățean turc. De fapt,  fermierii ne-au spus că în județul Sibiu sunt patru puncte de colectare a lânii și pot apela la ele și crescători de ovine din alte județe. Norocoși că au vândut, chiar dacă nu au luat un preț mare, 70 de bani/kg, ghinioniști că nu vor încasa subvenția de un leu/kg de lână pentru că nu au data câștigătoare înscrisă pe factura de vânzare sau pe fila din carnetul de comercializare.

Actul normativ care stabilește acordarea ajutorului de minimis pentru lână a intrat în vigoare pe 17 iulie 2017. Chiar dacă acest act definește anul de cerere de la 1 iulie 2017 la 1 iulie 2018, fermierii nu sunt eligibili pentru încasarea subvenției dacă au pe actele justificative o dată anterioară celei de 17 iulie. Așa că au vândut lâna, dar nu iau subvenția.

Există și o altă categorie de crescători de ovine. Sunt cei care nu au avut cui să vândă lâna și au ars tone sau au îngropat tone de lână și o udă ca să putrezească. Crescătorii de ovine au aflat abia acum că pe tonele de lână arse ar fi putut încasa ajutorul de minimis.

Vindem lâna pe la foc, pe la pâraie și tot așa. Astea nu ne dau bani, spune dezamăgit oierul Vasile Becciu.

Unde s-o vindem?! Noi totdeauna începem cu sfârșitul. Pe lângă toate astea, ar fi trebuit să se gândească să ne dea un program de minimis  sau o subvenție pe kilogramul de miel vândut sau pe kilogramul de telemeaua adică telemeaua adevărată, nu aia cu tot felul de prafuri și tot felul de uleiuri. Aici trebuie să ne gândim, nu să ne scoată ochii cu un leu ca la niște prăpădiți, este nemulțumit fermierul Ionică Sterp.

În fiecare județ, funcționarilor de la direcțiile agricole li s-a trasat sarcină să vorbească cu crescătorii de ovine, să-i cheme să se înscrie în programul de  ajutor de minimis pentru lână și să-i ajute să vândă lâna mioarelor.

Am telefonat la aproximativ 100 de crescători de ovine și sunt diverse situații. lana-arsa_bUn oier spunea că a dat foc, în primăvară, la 5 tone de lână și a îngropat aproape 800 de piei de miel. Altul mi-a spus că a făcut o groapă mare și o bagă an de an în groapa aia și o mai udă și cu apă și este nemulțumit că lâna nu putrezește.

Alții sut foarte bucuroși că a apărut, în sfârșit, cineva în România pe care să-l preocupe domeniul acesta de activitate. Și e pe bună dreptate. Problema este că noi, eu și echipa pe care o coordonez, suntem nemulțumiți că nu este o reacție din partea crescătorilor de ovine. Pentru că domnul ministru (ministrul agriculturii Petre Daea n.r.), din punctul meu de vedere, și-a luat un angajament să rezolve problema asta, a creat cadrul legislativ pentru a face ceva, dar mai departe crescătorii nu prea vin așa cum ne-am dori noi, declară Gigel Crudu, director Direcția Agricolă Vaslui, în exclusivitate pentru AGROINFO.

Crescătorul de ovine a ars 5 tone. De fapt, a ars 5.000 de lei. Dacă facem un calcul, presupunând că ar fi fost eligibil pentru subvenția de un leu/kg, oierul ar fi încasat 5.000 de lei.

Șeful DAJ Vaslui mai spune că sunt și crescători de ovine care vând lâna cu un leu/kg sau 1,5 lei/kg, dar o vând fără factură sau fără să fie completată fila din carnetul de comercializare. Așa că nu pot demonstra că au vândut-o și nu iau subvenția.

Sunt achizitori care umblă să cumpere lâna, le dau un leu pe kg sau un 1,5 lei, le iau crescătorilor fila din carnetul de comercializare, dar nu le completează nimic și oierii nu pot demonstra că au vândut lâna. Noi încercăm să atragem cât mai mulți crescători de ovine. Mai ales că vorbim de subvenția la lână și pe anul viitor. Adică, cererea pe care oierii o depun anul acesta e valabilă și în 2018. Ei estimează de acum ce lână vor obține în 2018 și sunt înscriși în program, așa că vor lua ajutorul și pe 2018. Nu mai trebuie să depună cerere și în 2018, trebuie să aducă doar documente justificative că au vândut lâna, explică Crudu.

Șeful DAJ Vaslui mai spune că-l doare sufletul că nu-i poate ajuta pe toți crescătorii de ovine să beneficieze de acest ajutor nou de minimis.

Și eu sunt de la țară, am muncit efectiv, până am terminat facultatea, am făcut toate operațiunile în agricultură, prășit, tăiat coceni, cules porumb, cules struguri. Știu exact ce înseamnă să muncești în agricultură, dar, în același timp, ca director trebuie să fiu o persoană responsabilă și să aplic legislația în vigoare, chiar dacă mă doare inima, să spun așa, că unii nu se încadrează. Dacă noi le dăm drumul la bani, pe ei nu-i mai interesează: domle, mi-a aprobat directorul direcției agricole, a fost fraier, nu-i treaba mea. Este greu să lucrăm cu ei (cu fermierii n.r.). Este o lipsă de cooperare între agenții economici și instituții, mai spune directorul DAJ Vaslui.

Sursa foto: Kanal D

Vizualizat: 3462 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

25 noiembrie 2020 - 17:49

ANCHETA DIRECȚIEI NAȚIONALE ANTICORUPȚIE! Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timișoara au emis astăzi un mandat de reținere pentru 24 de ore pe numele lui Niagu Martin Ianăș, consilier în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Procurorii DNA îl acuză de luare de mită, anunță un comunicat DNA transmis media.

SUME MAI MARI ANUL ACESTA PENTRU PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA BOVINE!

SUME MAI MARI ANUL ACESTA PENTRU PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA BOVINE!

25 noiembrie 2020 - 16:27

SUBVENȚII APIA 2020! Plafonul total alocat anul acesta pentru plata sprijinului cuplat zootehnic a crescut cu 4.920.310 euro prin comparație cu suma totală alocată anul trecut, în 2019, pentru aceeași subvenție APIA. Astfel, anul acesta, Ministerul Agriculturii anunță, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că suma alocată pentru plata sprijinului cuplat este de 114.156.810 euro. Anul trecut, plafonul alocat a fost de 109.236.500 euro.

CUANTUM SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC PENTRU ANUL 2020!

CUANTUM SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC PENTRU ANUL 2020!

25 noiembrie 2020 - 15:43

ANUNȚ ASTĂZI MINISTERUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 25 noiembrie 2020, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că au fost stabilite sumele pentru plata sprijinului cuplat zootehnic, aferent anului de cerere 2020.

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE OVINE DEALU NEGRU: REALIZĂM CU ADEVĂRAT SELECȚIA LA RASA ȚURCANĂ ALBĂ 100% DE LAPTE!

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE OVINE DEALU NEGRU: REALIZĂM CU ADEVĂRAT SELECȚIA LA RASA ȚURCANĂ ALBĂ 100% DE LAPTE!

25 noiembrie 2020 - 13:03

VOCEA CRESCĂTORULUI. Asociația Județeană a Crescătorilor Montani de Ovine Dealu Negru, Bistrița Năsăud, spune că realizează cu adevărat selecția la Țurcana Albă 100% de lapte și nu poate fi suspectată că membrii ei ar fi încasat în mod fraudulos sprijinul cuplat la ovine. AJCMO Dealu Negru a transmis către AGROINFO câteva precizări.

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ A ÎNCEPUT PLATA AJUTORULUI DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR!

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ A ÎNCEPUT PLATA AJUTORULUI DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR!

25 noiembrie 2020 - 10:47

SUBVENȚII APIA! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru cererile depuse în luna octombrie, aferente serviciilor prestate în luna septembrie și trimestrul al III-lea 2020.

FERMIER: CRESC 52 DE VACI ȘI NU PRIMESC UN EURO SUBVENȚIE DE LA APIA DIN CAUZA DATEI DE REFERINȚĂ!

FERMIER: CRESC 52 DE VACI ȘI NU PRIMESC UN EURO SUBVENȚIE DE LA APIA DIN CAUZA DATEI DE REFERINȚĂ!

25 noiembrie 2020 - 09:59

MESAJE DE LA FERMIERI! AGROINFO a primit mesajul unui crescător de bovine supărat că nici acum, prin schimbarea datei istorice, de referință, la bovine, el nu va beneficia de ajutorul național tranzitoriu, subvenție achitată de la bugetul de stat și care depinde de această dată de referință.

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

25 noiembrie 2020 - 09:07

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI! ITP OBLIGATORIU! Inspecția tehnică periodică a devenit obligatorie pentru tractoarele care circulă pe drumurile publice. Mai mulți fermieri au fost amendați de Poliție pentru că nu aveau ITP pentru tractoare, avertizează RodBun, producător și distribuitor de semințe, pesticide și îngrășăminte, pe pagina sa Facebook.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

25 noiembrie 2020 - 08:37

Caracteristici meteorologice. În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6...10°C, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maximă a aerului va oscila între 1...14°C, în majoritatea zonelor de cultură.

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

24 noiembrie 2020 - 15:14

VIN AJUTOARELE DE CRIZĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, la Buzău, că Agenția de Plăți șI intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de mâine, 25 noiembrie 2020, plata ajutorului Covid-19 pentru crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe și cartofi.

HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

24 noiembrie 2020 - 13:19

OFICIAL! În Ședința Guvernului din 23 noiembrie 2020 a fost aprobată o Hotărâre prin care aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor se prelungește cu 6 luni, respectiv până la data de 30 iunie 2021, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere! Cum folosește Vasile Târziu discul greu tractat Discordon DXRV II de la Grégoire Besson într-o fermă de aproape 3.000 ha!

Fermier: Vasile Târziu, fermier, SC Agrobilan SRL, jud. Timiş
Utilaj: Grégoire Besson - Discordon DXRV II - disc greu tractat
Distribuitor: ConsDDA - www.cons-dda.ro; +0745.203.690 - Dan Goldiș
Redactor: Gheorghe Ghișe

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

La servici

La servici
Un angajat întârzie la serviciu, şeful său nervos ţipă la el: Detalii