Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

POVESTEA ADEVĂRATĂ A LÂNII! TONE ARSE SAU ÎNGROPATE și UDATE CA SĂ PUTREZEASCĂ!

Publicat: 03 august 2017 - 09:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIA DE UN LEU! Oierii cer ajutorul oficialilor din Ministerul Agriculturii! Sunt crescători de ovine care au reușit să vândă lâna, dar nu au pe facturi data câștigătoare, 17 iulie sau o dată ulterioară acesteia, așa că pot să-și ia gândul de la subvenția de un leu pe kilogramul de lână. Nu sunt eligibili! Sunt și oieri însă care nu au avut cui să vândă lâna mioarelor și au ars deja tone de lână sau au îngropat-o și o udă ca să putrezească.

AGROINFO v-a arătat ieri că sunt crescători de ovine din Sibiu care au reușit să vândă lâna la un punct de colectare ce aparține unui cetățean turc. De fapt,  fermierii ne-au spus că în județul Sibiu sunt patru puncte de colectare a lânii și pot apela la ele și crescători de ovine din alte județe. Norocoși că au vândut, chiar dacă nu au luat un preț mare, 70 de bani/kg, ghinioniști că nu vor încasa subvenția de un leu/kg de lână pentru că nu au data câștigătoare înscrisă pe factura de vânzare sau pe fila din carnetul de comercializare.

Actul normativ care stabilește acordarea ajutorului de minimis pentru lână a intrat în vigoare pe 17 iulie 2017. Chiar dacă acest act definește anul de cerere de la 1 iulie 2017 la 1 iulie 2018, fermierii nu sunt eligibili pentru încasarea subvenției dacă au pe actele justificative o dată anterioară celei de 17 iulie. Așa că au vândut lâna, dar nu iau subvenția.

Există și o altă categorie de crescători de ovine. Sunt cei care nu au avut cui să vândă lâna și au ars tone sau au îngropat tone de lână și o udă ca să putrezească. Crescătorii de ovine au aflat abia acum că pe tonele de lână arse ar fi putut încasa ajutorul de minimis.

Vindem lâna pe la foc, pe la pâraie și tot așa. Astea nu ne dau bani, spune dezamăgit oierul Vasile Becciu.

Unde s-o vindem?! Noi totdeauna începem cu sfârșitul. Pe lângă toate astea, ar fi trebuit să se gândească să ne dea un program de minimis  sau o subvenție pe kilogramul de miel vândut sau pe kilogramul de telemeaua adică telemeaua adevărată, nu aia cu tot felul de prafuri și tot felul de uleiuri. Aici trebuie să ne gândim, nu să ne scoată ochii cu un leu ca la niște prăpădiți, este nemulțumit fermierul Ionică Sterp.

În fiecare județ, funcționarilor de la direcțiile agricole li s-a trasat sarcină să vorbească cu crescătorii de ovine, să-i cheme să se înscrie în programul de  ajutor de minimis pentru lână și să-i ajute să vândă lâna mioarelor.

Am telefonat la aproximativ 100 de crescători de ovine și sunt diverse situații. lana-arsa_bUn oier spunea că a dat foc, în primăvară, la 5 tone de lână și a îngropat aproape 800 de piei de miel. Altul mi-a spus că a făcut o groapă mare și o bagă an de an în groapa aia și o mai udă și cu apă și este nemulțumit că lâna nu putrezește.

Alții sut foarte bucuroși că a apărut, în sfârșit, cineva în România pe care să-l preocupe domeniul acesta de activitate. Și e pe bună dreptate. Problema este că noi, eu și echipa pe care o coordonez, suntem nemulțumiți că nu este o reacție din partea crescătorilor de ovine. Pentru că domnul ministru (ministrul agriculturii Petre Daea n.r.), din punctul meu de vedere, și-a luat un angajament să rezolve problema asta, a creat cadrul legislativ pentru a face ceva, dar mai departe crescătorii nu prea vin așa cum ne-am dori noi, declară Gigel Crudu, director Direcția Agricolă Vaslui, în exclusivitate pentru AGROINFO.

Crescătorul de ovine a ars 5 tone. De fapt, a ars 5.000 de lei. Dacă facem un calcul, presupunând că ar fi fost eligibil pentru subvenția de un leu/kg, oierul ar fi încasat 5.000 de lei.

Șeful DAJ Vaslui mai spune că sunt și crescători de ovine care vând lâna cu un leu/kg sau 1,5 lei/kg, dar o vând fără factură sau fără să fie completată fila din carnetul de comercializare. Așa că nu pot demonstra că au vândut-o și nu iau subvenția.

Sunt achizitori care umblă să cumpere lâna, le dau un leu pe kg sau un 1,5 lei, le iau crescătorilor fila din carnetul de comercializare, dar nu le completează nimic și oierii nu pot demonstra că au vândut lâna. Noi încercăm să atragem cât mai mulți crescători de ovine. Mai ales că vorbim de subvenția la lână și pe anul viitor. Adică, cererea pe care oierii o depun anul acesta e valabilă și în 2018. Ei estimează de acum ce lână vor obține în 2018 și sunt înscriși în program, așa că vor lua ajutorul și pe 2018. Nu mai trebuie să depună cerere și în 2018, trebuie să aducă doar documente justificative că au vândut lâna, explică Crudu.

Șeful DAJ Vaslui mai spune că-l doare sufletul că nu-i poate ajuta pe toți crescătorii de ovine să beneficieze de acest ajutor nou de minimis.

Și eu sunt de la țară, am muncit efectiv, până am terminat facultatea, am făcut toate operațiunile în agricultură, prășit, tăiat coceni, cules porumb, cules struguri. Știu exact ce înseamnă să muncești în agricultură, dar, în același timp, ca director trebuie să fiu o persoană responsabilă și să aplic legislația în vigoare, chiar dacă mă doare inima, să spun așa, că unii nu se încadrează. Dacă noi le dăm drumul la bani, pe ei nu-i mai interesează: domle, mi-a aprobat directorul direcției agricole, a fost fraier, nu-i treaba mea. Este greu să lucrăm cu ei (cu fermierii n.r.). Este o lipsă de cooperare între agenții economici și instituții, mai spune directorul DAJ Vaslui.

Sursa foto: Kanal D

Vizualizat: 3596 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

Ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

06 mai 2021 - 20:23

Noi scheme de ajutor, lansate în acest an, de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale urmează să fie aprobate de Guvern.

Decizie Guvern pentru ajutoarele acordate apicultorilor!

Decizie Guvern pentru ajutoarele acordate apicultorilor!

06 mai 2021 - 19:58

În ședința Guvernului din data de 5 mai 2021 a fost aprobată o Hotărâre care completează și modifică Hotărârea Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 07 – 13 Mai 2021!

06 mai 2021 - 16:36

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în  aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 7...22°C, în majoritatea regiunilor, limite apropiate de normele climatologice.

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema

Exclusiv. ASOCIAŢIA PRESEI AGRICOLE din România organizează PRIMA DEZBATERE internaţională cu tema "PACTUL VERDE"!

06 mai 2021 - 15:19

Evenimentul "GREEN DEAL - PACT şi IMPACT", se va desfășura la data de 12 mai 2021, pe platforma ZOOM Pro, și este dedicat membrilor Asociaţiei Presei Agricole din România (A.P.A.R.), jurnaliști, comunicatori și reprezentanți ai sectorului agricol care doresc să afle în exclusivitate, direct de la invitații speciali ai conferinţei, cele mai calde informații în ceea ce privește viitoarea reformă agricolă europeană.

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

Un fermier belgian a mutat granița cu Franța pentru că piatra de hotar îl deranja la arat!

06 mai 2021 - 09:09

Un fermier din Belgia a reuşit, accidental, să redeseneze graniţa ţării cu Franţa după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câţiva metri în teritoriul vecin. În loc să provoace o revoltă internațională, incidentul a fost întâmpinat cu zâmbete pe ambele părți ale frontierei.

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

Subvenții APIA încasate pe chitanțe false cu ajutorul unei angajate APIA!

06 mai 2021 - 08:25

Mamă și fiică din județul Olt, anchetate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru că au încasat subvenții agricole folosindu-se de acte false. Una dintre cele două femei ar fi angajată APIA Olt. Cele două și-au recunoscut vina, susține un comunicat al DNA transmis media.

Comisia Europeană: Nou regulament privind subvențiile agricole!

Comisia Europeană: Nou regulament privind subvențiile agricole!

05 mai 2021 - 20:21

În prezent, subvențiile acordate de guvernele țărilor terțe nu fac în mare măsură obiectul unui control, în timp ce subvențiile acordate de statele membre UE sunt atent analizate. Noul instrument este conceput pentru a aborda în mod eficace subvențiile străine care cauzează denaturări și afectează condițiile de concurență echitabile din cadrul pieței unice în orice situație de pe piață, anunță un comunicat al Comisiei Europene.

Comunicat APIA de astăzi pentru fermieri!

Comunicat APIA de astăzi pentru fermieri!

05 mai 2021 - 13:28

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor care nu au depus încă cererea unică de plată în anul 2021 că au mai rămas doar câteva zile până la finalizarea Campaniei de primire a cererilor unice de plată, este mesajul APIA de astăzi. Agenția de Plăți a transmis un comunicat pentru Agroinfo.

Ministrul Oros despre cuantumul subvențiilor APIA pentru fermieri!

Ministrul Oros despre cuantumul subvențiilor APIA pentru fermieri!

05 mai 2021 - 08:28

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că toate subvențiile agricole acoperite din bani europeni își păstrează cuantumul de anul trecut. Singurele subvenții care au scăzut dramatic, dar care sunt acordate de la bugetul de stat, sunt ajutoarele naționale tranzitorii, plătite atât fermierilor din sectorul vegetal, cât și crescătorilor de animale.

Ministrul Oros: Străinii cumpără terenuri agricole în România doar pentru subvenții!

Ministrul Oros: Străinii cumpără terenuri agricole în România doar pentru subvenții!

05 mai 2021 - 07:45

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat marți seara, la B1 TV, că străinii, fondurile de investiții străine, cumpără masiv terenuri agricole doar pentru a încasa subvențiile. Din acest motiv, Comisia Europeană, Parlamentul European au decis ca subvențiile agricole să fie plafonate la o anumită sumă. Decizia ar putea să pună frână fenomenului de acaparare a terenurilor agricol, a spus șeful MADR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW

Bancul zilei

În bar cu prietenele...

În bar cu prietenele...
Dragul meu, sunt în bar cu prietenele, termin ultimul pahar. Detalii