Suinele din fermele comerciale vor fi identificate cu numărul exploataţiei din care provin şi nu cu un număr unic de individualizare, iar costurile vor fi suportate de proprietarii animalelor, potrivit unui act normativ adoptat de Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor în această săptămână.
Prin această practică, aplicată în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, se face o importantă economie de surse financiare şi se uşurează operaţiunile din ferme. Astfel, prin transferul responsabilităţilor pentru identificarea animalelor către proprietarii acestora se apreciază că economiile vor fi de 2 milioane de euro anual.
Argumentul principal al membrilor Comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor a fost acela al reducerii costurilor inutile şi cel al simplificării şi eficientizării acestei metode de identificare a animalelor.
În prezent, în România, legislaţia prevede că fiecare animal este identificat printr-o crotalie cu număr individual, pe care trebuie să-l păstreze toată viaţa. Aceasta uşurează urmărirea şi înregistrarea mişcărilor în baza naţională de date a fiecărui animal de la naşterea până la dispariţia sa, dar presupune alocarea de resurse umane materiale şi financiare inutile, având în vedere că animalele au o durată scurtă de viaţă, iar în sistemul de creştere din exploataţii crotaliile auriculare se pierd uşor, iar potrivit legislaţiei actuale ele trebuie înlocuite imediat ce se vede dispariţia lor, necesitând surse financiare suplimentare.
Acest lucru poate să întârzie livrarea animalelor la abator sau către alte destinaţii, datorită întârzierilor de furnizare a crotaliilor şi a recrotalierii, au subliniat deputaţii.
Proiectul de Lege de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 121/2008 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor aprobat de Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor sporeşte competenţele şi responsabilităţile Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care rămâne coordonatorul activităţilor privind identificarea şi înregistrarea animalelor, precum şi proprietarul sistemului informatic pentru identificarea acestora.
Totuşi, potrivit deputaţilor, ordonanţa de urgenţă rezolvă doar parţial problema identificării operative a animalelor din exploataţiile agricole. aceştia cerând ca în perioada imediat următoare să aibă loc o întâlnire la Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor cu conducerea ANSVSA, Ministerului Agriculturii, ANARZ, APIA şi alţi factori implicaţi în sistemul de identificare a animalelor care nu funcţionează corespunzător şi pune mari probleme crescătorilor de animale.