Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ NU ŢINE CONT de CRĂCIUN! REVOLTĂ şi SCANDAL!

Publicat: 02 decembrie 2018 - 18:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ SE EXTINDE. 16 noi focare ale bolii au fost confirmate în ultima săptămână din luna noiembrie. Veterinarii au apelat la jandarmi pentru a „convinge” oamenii să renunţe la porcii sănătoşi din gospodării.

Pe 29 noiembrie 2018, Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 294 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1124 focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 300 de cazuri la mistreţi, a anunţat ANSVSA. În total au fost eliminaţi 361.719 de porci afectaţi de boală. Până la finalul lunii noiembrie, au fost stinse 6 focare de PPA în judeţul Satu Mare şi singurul focar din judeţul Dâmboviţa.

Pe 23 noiembrie 2018, PPA evolua în 289 de localităţi din 17 judeţe, cu un număr de 1108 focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 234 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 361.132 de porci afectaţi de boală.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA pe 29 noiembrie era următoarea:

– Judeţul Satu-Mare – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 17 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Bihor – 44 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;
– Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Tulcea – 570 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A) şi 82 de cazuri la mistreţi;
– Judeţul Brăila – 117 de focare (dintre care 9 focare la exploataţii comerciale) şi 2 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Constanţa – 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 de cazuri la mistreţi;
– Judeţul Galaţi – 15 focare în gospodăriile populaţiei şi 5 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Ilfov – 10 focare în gospodăriile populaţiei;
– Judeţul Călăraşi – 100 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 24 de cazuri la mistreţ;
– Judeţul Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;
– Judeţul Giurgiu – 26 focare în gospodăria populaţiei şi 11 cazuri la mistreţ;
– Judeţul Teleorman – 7 focare în gospodăria populaţiei şi 117 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Maramureş – 3 focare în gospodăria populaţiei;
– Judeţul Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei;
– Judeţul Dolj – un focar în gospodăria populaţiei;
– Judeţul Argeş – un focar în gospodăria populaţiei;
– Judeţul Olt – 4 focare în gospodăria populaţiei.

Despăgubiri plătite pentru PPA: Peste 205 milioane lei

Potrivit ANSVSA, până pe 29 noiembrie 2018, au fost despăgubiţi 7.953 de proprietari de porci din 13 judeţe, valoarea totală a plăţilor fiind de 205.659.660 de lei.

ANSVSA mai precizează că pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

REVOLTĂ şi SCANDAL într-o comună din judeţul Olt

Trei focare de PPA au fost confirmate pe 23 noiembrie în comuna Rusăneşti din judeţul Olt. Echipele de veterinari care au mers în localitate pentru a eutanasia porcii au fost însoţite de efective sporite de jandarmi, după ce au întâmpinat opoziţia sătenilor şi timp de două zile nu au putut să acţioneze. Sute de localnici s-au adunat în centrul localităţii şi şi-au manifestat nemulţumirea faţă de măsura uciderii porcilor.

Joi, în a treia zi de când veterinarii au descins în localitate, au fost eliminaţi peste 50 porci din ferma familiei primarului din Rusăneşti, care spune că astfel a vrut să dea un exemplu şi să-i înduplece pe localnici să fie de acord cu măsurile decise de autorităţi, relatează Agerpres.

În ciuda intervenţiei jandarmilor şi a promisiunilor că îşi vor primii banii din despăgubiri în câteva săptămâni, cei mai mulţi săteni nu se lasă convinşi să renunţe la porcii din gospodării, mai ales că animalele nu sunt bolnave.

Un bărbat care a încercat să blocheze cu tractorul accesul echipelor DSVSA pe o stradă din Rusăneşti, vineri dimineaţa, a fost condus la sediul Poliţiei şi ar putea fi sancţionat contravenţional, iar alte două persoane au avut o atitudine „recalcitrantă” în timpul acţiunilor veterinarilor şi au fost legitimate de jandarmi, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, citate de Agerpres.

Vizualizat: 1335 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

ȘEDINȚĂ DE URGENȚĂ LA ANSVSA! SCRAPIA ȘI PESTA OILOR, PE ORDINEA DE ZI!

ȘEDINȚĂ DE URGENȚĂ LA ANSVSA! SCRAPIA ȘI PESTA OILOR, PE ORDINEA DE ZI!

ULTIMA ORĂ! Astăzi, a fost convocat Consiliul Științific al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)  pentru analizarea situației epidemiologice actuale, anunță un comunicat transmis de ANSVSA pentru AGROINFO.  Pe ordinea de zi sunt: situația diagnosticării și genotipării efectivelor de ovine și caprine din România, în contextul evoluției focarelor de scrapie și pericolul pestei oilor.

DE UNDE SE IAU BANI pentru PESTA PORCINĂ AFRICANĂ?

DE UNDE SE IAU BANI pentru PESTA PORCINĂ AFRICANĂ?

OFICIAL MADR! Este nevoie de bani pentru combaterea pestei porcine africane, plata despăgubirilor, etc., așa că Ministerul Agriculturii a decis să transfere o sumă importantă din fondurile europene care sunt destinate fermierilor pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Alte articole in aceasta categorie

APIA: Peste 8 MILIOANE de euro AUTORIZATE LA PLATĂ!

APIA: Peste 8 MILIOANE de euro AUTORIZATE LA PLATĂ!

01 aprilie 2020 - 13:37

BANI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE. APIA anunță că efectuează plata beneficiarilor Măsurii M215 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăţi în favoarea bunăstării porcine.

Germania a scăzut sacrificările de porci. Cu cât?

Germania a scăzut sacrificările de porci. Cu cât?

06 martie 2020 - 11:47

Conform rezultatelor preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică din Germania (Destatis), anul trecut au fost sacrificate în abatoarele comerciale germane un număr total de 59,7 milioane de porci, vaci, oi, capre şi cai.

China: Producţia de carne de porc a scăzut cu peste 20% în 2019

China: Producţia de carne de porc a scăzut cu peste 20% în 2019

25 ianuarie 2020 - 16:06

Pesta porcină africană a produs pagube enorme economiei chineze, iar datele oficiale indică faptul că în 2019 a rezutat o scădere a producţiei de carne de porc de 21,3 procente.

Vor să interzică amputarea cozilor la purcei până în 2030!

Vor să interzică amputarea cozilor la purcei până în 2030!

15 ianuarie 2020 - 13:40

Ministrul Agriculturii din Olanda, Carola Schouten, a anunţat că este de acord cu propunerea ca în următorii zece ani să se renunţe definitiv la procesul de rezecţie a cozilor de purcei în fermele comerciale.

UE: Exporturile de carne de porc în China au crescut cu 42%

UE: Exporturile de carne de porc în China au crescut cu 42%

18 septembrie 2019 - 13:11

Din ianuarie şi până în iunie, exporturile europene de carne de porc către China au totalizat aproape un milion de tone, ceea ce reprezintă o creştere de 42 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2018.

Începe MĂCELUL în judeţul ARAD! Dimitrie Muscă: Sunt CRIMINALI!

Începe MĂCELUL în judeţul ARAD! Dimitrie Muscă: Sunt CRIMINALI!

22 august 2019 - 23:58

LIBER la VÂNAT MISTREŢI ŞI UCIS TOŢI PORCII DIN GOSPODĂRII. Toţi porcii din satele Cintei şi Nădab din judeţul Arad vor fi sacrificaţi şi toţi porcii mistreţi din fondurile de vânătoare aflate în apropierea celor două sate vor fi ucişi. 

PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în 27 de JUDEŢE: Peste 200 de NOI FOCARE în DOUĂ SĂPTĂMÂNI!

PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în 27 de JUDEŢE: Peste 200 de NOI FOCARE în DOUĂ SĂPTĂMÂNI!

21 august 2019 - 15:44

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) SE EXTINDE. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, pe 20 august, că există 950 de focare de PPA la porci domestici. Vezi bilanţul ultimelor două săptămâni: câte noi focare şi cazuri de boală au fost confirmate şi câţi porci au fost ucişi!

PPA la sud de Dunăre

PPA la sud de Dunăre

15 iulie 2019 - 23:02

Autorităţile din Bulgaria au raportat primele focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici din 2019, în apropierea graniţei cu România.

Danemarca vrea să limiteze amputarea cozilor la purcei

Danemarca vrea să limiteze amputarea cozilor la purcei

02 februarie 2019 - 18:37

După ce mai multe cercetări ştiinţifice au demonstrat faptul că operaţia de rezecţie a cozilor la purcei provoacă o creştere a sensibilităţii periferice, autorităţile daneze vor să-i determine pe crescători să renunţe la această practică.

Belgia construieşte gard de protecţie împotriva PPA

Belgia construieşte gard de protecţie împotriva PPA

12 ianuarie 2019 - 16:37

În timp ce fermierii români asistă neputincioşi la decimarea efectivelor de animale din cauza focarelor de pestă porcină africană (PPA), autorităţile din Belgia au decis să acţioneze pentru a-şi proteja crescătorii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii