Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ NU ŢINE CONT de CRĂCIUN! REVOLTĂ şi SCANDAL!

Publicat: 02 decembrie 2018 - 18:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ SE EXTINDE. 16 noi focare ale bolii au fost confirmate în ultima săptămână din luna noiembrie. Veterinarii au apelat la jandarmi pentru a „convinge” oamenii să renunţe la porcii sănătoşi din gospodării.

Pe 29 noiembrie 2018, Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 294 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1124 focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 300 de cazuri la mistreţi, a anunţat ANSVSA. În total au fost eliminaţi 361.719 de porci afectaţi de boală. Până la finalul lunii noiembrie, au fost stinse 6 focare de PPA în judeţul Satu Mare şi singurul focar din judeţul Dâmboviţa.

Pe 23 noiembrie 2018, PPA evolua în 289 de localităţi din 17 judeţe, cu un număr de 1108 focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 234 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 361.132 de porci afectaţi de boală.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA pe 29 noiembrie era următoarea:

– Judeţul Satu-Mare – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 17 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Bihor – 44 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;
– Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Tulcea – 570 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A) şi 82 de cazuri la mistreţi;
– Judeţul Brăila – 117 de focare (dintre care 9 focare la exploataţii comerciale) şi 2 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Constanţa – 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 de cazuri la mistreţi;
– Judeţul Galaţi – 15 focare în gospodăriile populaţiei şi 5 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Ilfov – 10 focare în gospodăriile populaţiei;
– Judeţul Călăraşi – 100 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 24 de cazuri la mistreţ;
– Judeţul Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ;
– Judeţul Giurgiu – 26 focare în gospodăria populaţiei şi 11 cazuri la mistreţ;
– Judeţul Teleorman – 7 focare în gospodăria populaţiei şi 117 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Maramureş – 3 focare în gospodăria populaţiei;
– Judeţul Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei;
– Judeţul Dolj – un focar în gospodăria populaţiei;
– Judeţul Argeş – un focar în gospodăria populaţiei;
– Judeţul Olt – 4 focare în gospodăria populaţiei.

Despăgubiri plătite pentru PPA: Peste 205 milioane lei

Potrivit ANSVSA, până pe 29 noiembrie 2018, au fost despăgubiţi 7.953 de proprietari de porci din 13 judeţe, valoarea totală a plăţilor fiind de 205.659.660 de lei.

ANSVSA mai precizează că pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

REVOLTĂ şi SCANDAL într-o comună din judeţul Olt

Trei focare de PPA au fost confirmate pe 23 noiembrie în comuna Rusăneşti din judeţul Olt. Echipele de veterinari care au mers în localitate pentru a eutanasia porcii au fost însoţite de efective sporite de jandarmi, după ce au întâmpinat opoziţia sătenilor şi timp de două zile nu au putut să acţioneze. Sute de localnici s-au adunat în centrul localităţii şi şi-au manifestat nemulţumirea faţă de măsura uciderii porcilor.

Joi, în a treia zi de când veterinarii au descins în localitate, au fost eliminaţi peste 50 porci din ferma familiei primarului din Rusăneşti, care spune că astfel a vrut să dea un exemplu şi să-i înduplece pe localnici să fie de acord cu măsurile decise de autorităţi, relatează Agerpres.

În ciuda intervenţiei jandarmilor şi a promisiunilor că îşi vor primii banii din despăgubiri în câteva săptămâni, cei mai mulţi săteni nu se lasă convinşi să renunţe la porcii din gospodării, mai ales că animalele nu sunt bolnave.

Un bărbat care a încercat să blocheze cu tractorul accesul echipelor DSVSA pe o stradă din Rusăneşti, vineri dimineaţa, a fost condus la sediul Poliţiei şi ar putea fi sancţionat contravenţional, iar alte două persoane au avut o atitudine „recalcitrantă” în timpul acţiunilor veterinarilor şi au fost legitimate de jandarmi, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, citate de Agerpres.

Vizualizat: 1006 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019 AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii