În luna decembrie, în gospodăriile populaţiei din judeţul Hunedoara vor fi sacrificaţi aproape 15.000 de porci. Medicii veterinari atrag atenţia populaţiei să consume doar carne examinată trichineloscopic.
„Trichineloza este o zoonoză gravă, care se transmite prin consumul de carne de porc infestată cu Trichinella spiralis. Cetăţenii care sacrifică porcine, în această perioadă, în vederea consumului familial, au obligaţia să solicite examinarea trichineloscopică a cărnii înainte de consum, examen efectuat în cabinetele medicale veterinare, organizate în condiţiile legii”, a declarat directorul executiv al DSVSA Hunedoara, Mihai Jula, potrivit Agerpres. Potrivit acestuia, analiza probelor costă între 9 şi 30 de lei, în funcţie de tarifele stabilite de fiecare medic veterinar.
Recomandări ANSVSA
Autoritatea Naţională Sanitar-Vetrinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) atrage atenţia că „Examinarea în vederea depistării trichinelozei, a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi, este obligatorie, iar neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale va fi sancţionată, de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, cu amenzi de până la 2.000 lei”.
Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., ANSVSA recomandă:
• nu cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar;
• nu cumpăraţi carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.