În urma efectuării examenelor trichineloscopice la carnea de porc, s-au depistat focare de trichineloză în patru localităţi din judeţul Galaţi, a declarat Maricica Chiriac, director la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi.
Potrivit acesteia, dintr-un total de 603 examene trichineloscopice au fost depistate şase cazuri pozitive de aceea au fost declarate focare de trichineloză în patru localităţi din judeţul Galaţi: două în Cudalbi şi câte unul în Slobozia Conachi, Drăguşeni şi Costache Negri. Verificările vor continua până la sfârşitul anului.
Statisticile ANSVSA arată că cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, se taie un număr mare de porci crescuţi în sistem gospodăresc, iar o parte dintre consumatori achiziţionează şi consumă fără să testeze carnea prin examen trichineloscopic punându-şi în pericol sănătatea şi viaţa. Autoritatea atrage atenţia că „Examinarea în vederea depistării trichinelozei, a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi, este obligatorie, iar neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale va fi sancţionată, de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, cu amenzi de până la 2.000 lei”.
Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., ANSVSA recomandă:
• nu cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar;
• nu cumpăraţi carne proaspătă decât din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.