Adama
Vinasa Rompak

Fermierii trebuie să anunţe direcţile veterinare la fiecare tranzacţie cu porcine din UE

Publicat: 31 iulie 2014 - 20:43
Comenteaza   | Video   | Print | Trimite unui prieten
Măsuri de prevenire a apariţiei pestei porcine africane

Fermierii crescători de suine trebuie să anunţe direcţiile sanitare veterinare la fiecare tranzacţie cu suine pe care intenţionează să o realizeze din spaţiul comunitar şi să se informeze asupra zonelor de restricţie impuse în spaţiul Uniunii Europene, din cauza evoluţiei pestei porcine africane.

De asemenea, fermierii, responsabilii fondurilor de vânătoare, pădurarii şi populaţia în general trebuie să contribuie la notificarea timpurie a oricăror semne de boală observate la porcinele pe care le deţin sau la porcii mistreţi, iar în cazul apariţiei oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcinele domestice sau la porcii mistreţi este obligatorie anunţarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din judeţul de reşedinţă, precizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Măsurile fac parte din măsurile de prevenire a apariţiei pestei porcine africane, în completarea metodelor profilactice şi administrative pe care le aplică statul român pentru a limita riscurile de pătrundere a bolii în teritoriul naţional.

Porci carne_b

Potrivit ANSVSA, în ultima jumătate de an, Uniunea Europeană se confruntă cu pesta porcină africană, o boală produsă de un virus, care afectează porcii domestici şi cei sălbatici. Boala este caracterizată printr-o difuzibilitate foarte mare, cu procent foarte mare de îmbolnăvire şi mortalitate în rândul animalelor, ceea ce poate conduce la pierderi economice foarte ridicate. Această boală nu afectează omul.

Boala nu a evoluat niciodată în ţara noastră, dar o analiză de risc realizată la nivelul ANSVSA, la sfârşitul anului 2013, a concluzionat că măsurile de prevenire trebuie riguros aplicate”, precizează ANSVSA.

În ultimii şapte ani, boala a evoluat în partea estică a continentului (în Rusia, Ucraina, Belarus), iar, începând cu luna ianuarie 2014, în state membre ca Lituania (2 focare), Polonia (9 focare) şi Letonia (30 de focare), atât la porcii mistreţi, cât şi la cei domestici.

Pentru a preîntâmpina apariţia bolii pe teritoriul său, România are a o strategie care include:
- măsuri legate de avertizarea fermierilor şi vânătorilor privind recunoaşterea semnelor clinice necesitatea notificării imediate a semnelor de boală suspecte;
- pregătirea administraţiei cu responsabilităţi în controlul bolilor majore, cu privire la modalităţile de prevenţie şi de combatere a acestei viroze majore;
- pregătirea personalului de la punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu ţările terţe privind controlul bagajelor călătorilor;
- dezinfecţia care trebuie aplicată camioanelor care au transportat animale vii în spaţiul rus.

Vizualizat: 2726 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

Alte articole in aceasta categorie

Ajutoare pentru fermierii români, APROBATE de Comisia Europeană!

Ajutoare pentru fermierii români, APROBATE de Comisia Europeană!

11 februarie 2024 - 22:27

Comisia Europeană a aprobat două noi scheme de ajutor de stat, în valoare de aproape 300 de milioane de euro, destinate fermierilor din România.

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

24 august 2023 - 23:39

Preţul cărnii de porc ar putea scădea odată ce fermele din județul Buzău care au aplicat la programul de susţinere a reproducerii suinelor vor deveni operaționale.

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

18 mai 2023 - 15:46

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Cenei, județul Timiș.

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

05 aprilie 2023 - 09:42

Prognozele UE pe termen scurt estimează o scădere cu încă 5% a producției de carne de porc în 2023, după ce în 2022 s-a înregistrat o scădere de 5,6% şi cea mai mică producție din ultimul deceniu. Acesta este, în principal, rezultatul scăderii efectivului de scroafe de reproducție. De asemenea, se presupune că situația PPA pe continent nu va cunoaşte o schimbare dramatică în 2023, dar va continua să declanșeze reacţii puternice din partea țărilor afectate și a partenerilor comerciali.

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

19 martie 2023 - 10:13

Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) a emis o nouă prognoză pentru producția de carne de porc a Uniunii Europene în 2023, în care se vorbeşte despre restructurarea sectorului.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

11 octombrie 2022 - 17:05

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Parța, județul Timiș.

Ministrul Agriculturii: 771.000 de porci au fost ucişi din cauza pestei porcine africane, în 2021!

Ministrul Agriculturii: 771.000 de porci au fost ucişi din cauza pestei porcine africane, în 2021!

10 aprilie 2022 - 23:20

România a pierdut, în 2021, 771.000 de porci, respectiv 92 de milioane de kilograme de carne de porc, din cauza pestei porcine africane, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

22 august 2021 - 19:11

Aproape 100 de focare noi de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate de veterinari în ultima săptămână, în 19 judeţe. Mai mult de jumătate dintre noile focare de PPA sunt în două judeţe din sudul ţării.

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

21 iunie 2021 - 09:48

Importurile de porumb ale Chinei în luna mai au crescut cu 70,8% față de luna aprilie și au fost de patru ori mai mari față de aceeași lună din 2020, atingând astfel cel mai mare volum lunar şi un nou record istorc de 3,16 milioane de tone, au arătat datele furnizate de către Administrația Generală a Vămilor din China. Accelerarea ritmului achiziţiilor de furaje se datorează cererii venite din sectorul creşterii animalelor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii