La începutul lunii decembrie 2012, Ministerul Agriculturii anunţa printr-un comunicat de presă că va lansa o nouă sesiune de primire a cererilor de ajutor pentru Măsura 215 „Plăţi privind bunăstarea animalelor” – pentru sectorul porcine. Fermierii au fost induşi în eroare, întrucât sesiunea anunţată nu s-a mai deschis.
“Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale intenționează să lanseze o nouă sesiune de primire a cererilor de ajutor pentru Măsura 215 „Plăţi privind bunăstarea animalelor” – pentru sectorul porcine. Sesiunea urmează a se desfășura în perioada 17 decembrie 2012-16 ianuarie 2013.
Conform Programului Național de Dezvoltare Rurală, beneficiare ale plăţilor acordate în cadrul Măsurii 215 – sectorul porcine sunt exploatațiile comerciale din sectorul de creștere a porcinelor autorizate sanitar veterinar și exploatațiile comerciale de tip A specifice sectorului de creștere a porcinelor, care își asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor, în conformitate cu art. 40 din Regulamentul CE nr. 1698/2005.
(…)
În cadrul angajamentelor încheiate, beneficiarii vor trebui să respecte standardele de eco-condiţionalitate (SMR) aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei. În cadrul acestei măsuri este exclus sprijinul pentru investiţii.”, se arăta în comunicatul MADR, postat pe site-ul ministerului la data de 6 decembrie 2012.
Fermierii solicită o nouă sesiune
După publicarea acestor informaţii, crescătorii de porcine care au reuşit finalizarea proiectelor şi întocmirea dosarelor după data limită a primei sesiuni de depunere a cererilor au sperat că vor putea depune cereri în sesiunea anunţată ulterior. “Perioada de depunere a cererii de ajutor pentru anul 2012 este 16.07.2012 – 15.08.2012.
ATENŢIE! Cererile depuse după data de 16.08.2012 sunt inadmisibile pentru plăţile pentru bunăstarea porcinelor!”, se arată în Ghidul Solicitantului privind plăţile pentru bunăstarea animalelor - porcine - Măsura 2.1.5.
Fermierul Mihai Dune, crescător de porcine din judeţul Giurgiu, a trimis următoarea adresă comună spre publicare, cu intenţia de comunica colegilor săi şi oficialilor Ministerului Agriculturii necesitatea deschiderii unei noi sesiuni de primire a cererilor pe Măsura 215.
“În atenţia d-lui Ministru de Stat Achim Irimescu,
Societăţile:
1. SC AGRIPREST SRL, comuna Prundu cu o capacitate de 6000 de capete/an;
2. SC FERMA SARMASU SRL, localitatea Sarmasel-Gara, cu o capacitate de 6000 capete/an;
3. SC AGRODUN INTERNAŢIONAL, localitatea Radomiresti, cu o capacitate de 8000 capete/an;
4. SC INTERMOTOCROS SRL, localitatea Puieni, Giurgiu, cu o capacitate de 12000 capete/an;
Dorim să vă aducem la cunoştinţa faptul ca fermele mai sus menţionate nu au reuşit să îşi depună angajamentele în perioada 15 Iulie-16 August 2012 fiind ferme noi care au obţinut autorizaţiile DSV după această perioadă.
Menţionez faptul că la momentul respectiv am depus angajamentul pe HG 839 ulterior aflând că aceasta va fi abrogată.
Vă aducem la cunoştinţă că fermele au făcut eforturi pentru a respecta în întregime condiţiile de bunăstare a animalelor (grad de populare redus, iluminat etc).
În urma mai multor discuţii avute la minister ni s-a comunicat intenţia de a se lansa o nouă sesiune de depunere a angajamentelor începând cu data de 17 Decembrie 2012, lucru care nu s-a întâmplat.
O parte din societăţile mai sus amintite şi-au încheiat deja un ciclu de producţie cu cheltuieli suplimentare pentru asigurarea condiţiilor de bunăstare a animalelor.
Prin prezenta solicităm deschiderea unei noi sesiuni de depunere a angajamentelor cu amendamentul plăţilor compensatorii pentru perioada de după 16 August 2012, în caz contrar vom fi puşi în situaţia imposibilităţii continuării activităţilor curente (colaps financiar).”
APIA: Nu am fost informaţi oficial
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură ne-a comunicat însă, că la această dată nu primeşte cereri pe Măsura 215 – sectorul porcine.
În urma adresei de mai sus, primite la redacţie, am contactat Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) pentru a obţine o clarificare cu privire la posibilitatea de a accepta cereri pe sesiunea anunţată de MADR în decembrie.
“Ultima sesiune de primire a cererilor pentru ajutorul privind bunăstarea la porcine a fost deschisă în perioada 16 iulie-15 august 2012. O altă sesiune, decât cea comunicată la conferinţe de presă sau comunicate, nu există. APIA nu a primit nici o informare oficială, nu a fost publicat nici un ordin în Monitorul Oficial, aşadar nu se primesc cereri”, ne-au răspuns reprezentanţii APIA.
În concluzie, crescătorii de porcine nu pot depune cereri la APIA pe Măsura 215 „Plăţi privind bunăstarea animalelor” – pentru sectorul porcine, întrucât Ministerul nu a efectuat nici un demers concret în acest sens, ci doar a făcut publică o intenţie.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma – ianuarie 2013.