După 1 ianuarie 2014, România va relua exporturile de carne de porc în ţările Uniunii Europene din toate exploataţiile comerciale din ţară acreditate pentru export pe piaţa comunitară, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.
„La ora actuală avem, la nivel naţional, 218 astfel de exploataţii comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja acreditare pentru export pe piaţa comunitară. În prezent, exporturile în ţările Uniunii Europene se realizau doar din patru judeţe din vestul ţării, respectiv din Timiş, Arad, Caraş şi Bihor. Este foarte important pentru sector că s-a obţinut aprobarea de export în spaţiul comunitar, pentru că se poate ajunge la încasări de peste un miliard de euro”, a mai spus Mănăstireanu, citat de Agerpres.
Proiectul de decizie al Comisiei Europene, conform căruia România va putea să participe la comerţul intracomunitar cu carne proaspătă de porc, obţinută de la porcii crescuţi în exploataţiile comerciale de pe întreg teritoriul României, a primit votul majoritar al statelor membre, în 7 noiembrie 2013, în cadrul şedinţei Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (din cadrul DG SANCO - Comisia Europeană), secţiunea sănătatea şi bunăstarea animalelor.
Necesarul de consum îl completăm cu carne din import
Din ianuarie 2012, unităţile din industria de profil incluse în „sistemul canalizat“ au avut posibilitatea să participe la comerţul intracomunitar cu carne proaspătă şi produse din carne de porc. Volumul exporturilor realizate în acest sistem a fost, în 2012, de 18.337 tone, în valoare de peste 31 milioane euro, iar pe primele şase luni din 2013 - de 7.989 tone, în valoare de peste 17 milioane euro, informează un comunicat al ANSVSA.
În ultimii ani, România a importat carne de porc chiar şi pentru acoperirea consumului naţional, în timp ce exporturile au fost de câteva ori mai mici. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, citate de Agerpres, în primul semestru din 2013, carnea de porc proaspătă şi refrigerată a ocupat prima poziţie în clasamentul importurilor de produse agroalimentare, cu 57.587 tone, în valoare de 98,12 milioane euro, acestea provenind cu precădere din ţările UE, în general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria şi Danemarca.