Porumbul-boabe umed, conservat cu bobul întreg sau ca porumb-siloz, este mai bine valorificat de porcine decât porumbul-boabe uscat imediat după recoltare, susţin cele mai noi studii publicate de Maiz'Europ, organizaţie care coordonează principalele structuri pe filiera porumbului în Franţa.
Utilizarea diferitelor tipuri de porumb-boabe umed a început să capete amploare în Europa, cu precădere în Franta, Germania şi Danemarca, în unitătile zootehnice de creştere a porcinelor, datorită avantajelor economice ale acestui produs (economii la cheltuielile de uscare, valorificarea porumbului obţinut în exploataţii) şi tehnice (recoltare timpurie, producţie medie optimă, trasabilitate).
Există puţine studii legate de valoarea energetică şi conţinutul proteic ale acestor tipuri de porumb, fapt care-i face pe crescători să-şi stabilească raţiile în funcţie de valorile folosite în mod curent pentru porumbul-boabe uscat. Cu toate acestea, conform rezultatelor constatate de două studii realizate recent de Institutul sectorului vegetal din Franţa (ARVALIS), porumbul-boabe recoltat în stare umedă sau conservat cu bobul întreg sau tocat este mai bine asimilat de porcine decât porumbul-boabe uscat.
Nivelurile de digestibilitate energetică ale porumbului-siloz şi porumbului conservat cu bobul întreg sunt cu mult superioare celor ale porumbului-boabe uscat. Practic, digestibilitatea energetică este cu 4, respectiv 8% mai ridicată la porumbul cu bob întreg şi cel însilozat, faţă de cea a porumbului uscat. Acest lucru se explică în principal printr-o mai bună digestibilitate a amidonului şi lipidelor din porumbul-boabe umed.
În ceea ce priveşte fracţiunea proteică (amino-acizi), ameliorarea este de 3,6 şi 5,8% pentru porumbul conservat cu bobul întreg şi cel de tip siloz, în comparaţie cu porumbul uscat.