Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar este permisă cu respectarea anumitor condiţii, iar nerespectarea acestora atrage sancţiuni atât pentru vânzători, cât şi pentru cumpărători, atenţionează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat de presă.
Autoritatea recomandă pentru consumatorii şi crescătorii de animale, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, evitarea unor situaţii ce pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, dar şi a animalelor.
„Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii sunt interzise în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora. Crescătorii care vor să vândă porci vii în târg, pentru a respecta legea şi a nu avea probleme cu autorităţile, trebuie să verifice dacă târgul este autorizat sanitar veterinar şi este supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, se recomandă ca medicul veterinar responsabil să examineze animalele aduse la vânzare”, se arată în comunicatul ANSVSA.
Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella, ANSVSA recomandă ca cetăţenii să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta de la persoane neautorizate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar.
Carnea proaspătă trebuie cumpărată doar din unităţi autorizate, care, prin programul de control implementat de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că aceasta provine din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.
ANSVSA recomandă cetăţenilor să nu consume carnea şi să nu o prepare până nu obţin de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi. Sursa: Agerpres