Adama
Vinasa Rompak

Programul de Populare a Dunării cu sturioni va fi evaluat prin POP

Publicat: 19 septembrie 2011 - 09:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Programul Guvernului de populare a Dunării cu sturioni va fi evaluat în parteneriat cu ţările riverane Mării Negre, printr-un proiect depus spre finanţare prin Programul Operaţional de Pescuit.

Cercetătorul din cadrul Institutului Naţional Delta Dunării (INDD) din Tulcea, Radu Suciu, a declarat că proiectul se află în faza de evaluare, necesitatea punerii în practică a acestuia fiind reclamată de fondurile alocate de Guvern în ultimii ani pentru derularea programului de populare a Dunării cu sturioni. „Credem că programul României de repopulare a Dunării cu sturioni s-a justificat şi nu suntem deloc bucuroşi că în ultimii cinci ani nu s-au găsit fonduri pentru a se face o evaluare a acestuia. Este inadmisibil să nu ai un feed-back la un program care a presupus cheltuieli mari”, a menţionat Radu Suciu.

Proiectul depus spre finanţare la POP a fost întocmit în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Universitatea din Galaţi şi Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Protecţia Mediului din Bucureşti. „Sperăm ca prin acest proiect să avem posibilitatea unei evaluări pe trei ani pe coasta Mării Negre din România, dar şi din celelalte ţări din regiune, el având în vedere o colaborare cu instituţii din domeniu din Ucraina, Georgia, Turcia şi Bulgaria”, a adăugat reprezentantul INDD.

Programul de populare a Dunării cu sturioni a fost sistat în 2010, de Ministerul Agriculturii
Consideraţi „dinozaurii Dunării”, speciile de sturion - morun, cegă, păstrugă şi nisetrul - constituie una dintre cele mai valoroase resurse de origine animală de pe Terra, Dunărea inferioară fiind unul din ultimele areale (singurul din Uniunea Europeană) în care aceste specii cresc şi se reproduc în mod natural.

Ca o consecinţă a declinului efectivelor acestor specii, în 2006 România a decis interzicerea pescuitului sturionilor şi derularea unui program de populare a Dunării cu pui de sturion, anual fiind deversaţi în fluviu alevini în valoare de un milion de euro. Programul de repopulare a Dunării cu pui de sturion a fost întrerupt însă în 2010. Potrivit cercetătorului Radu Suciu, în lipsa unor informaţii privind eficienţa programului de populare a Dunării cu sturioni, decizia din 2010 a Ministerului Agriculturii privind sistarea programului de populare este una îndreptăţită.

Pentru protejarea speciilor de sturion, şi Guvernul Serbiei a hotărât în 2007 să interzică pescuitului sturionilor în scop comercial, o decizie similară fiind luată şi de Guvernul Ucrainei, care în 2010 a avut un amplu program de repopulare a Dunării cu sturioni.

De asemenea, Bulgaria a decis anul acesta pentru prima dată interzicerea pescuitului comercial al sturionilor, perioada de prohibiţie urmând să se extindă şi pentru perioada 2012-2016. sursa: Agerpres

Vizualizat: 2259 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Braconaj: Captură piscicolă de 150 kg pe Prut

Braconaj: Captură piscicolă de 150 kg pe Prut

Polițiștii de frontieră au descoperit 150 kg de pește prins de patru indivizi fără acte de identitate sau documente de acces în zona de frontieră, captura piscicolă fiind una record în acea zonă.

Peşti morţi descoperiţi în râul Ialomiţa

Peşti morţi descoperiţi în râul Ialomiţa

Pe râul Ialomiţa, în aval de oraşul Ţăndărei, s-au descoperit mai mulţi peşti morţi. În acest context trei posibili poluatori din Slobozia şi Ţăndărei sunt în atenţia autorităţilor.

Galaţi: Pescuitul de agrement a devenit industrie

Galaţi: Pescuitul de agrement a devenit industrie

Concurenţa cu pescarii de la Dunăre, care prind peşte „gratuit”, fără investiţii, obligă  patronii de exploatări să îşi amortizeze cheltuielile din pescuitul de agrement.

Combaterea braconajului piscicol: sute de pescari legitimaţi şi controlaţi de poliţişti

Combaterea braconajului piscicol: sute de pescari legitimaţi şi controlaţi de poliţişti

Sute de pescari au fost legitimaţi şi controlaţi de poliţiştii brăileni într-o acţiune de prevenire şi combatere a braconajului piscicol, în urma căreia s-au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 3.000 de lei, se arată într-un comunicat remis luni de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii