Adama
Vinasa Rompak

PLANUL CELUI MAI BOGAT OIER DIN ROMÂNIA: SUPRA-RASA DE OAIE!

Publicat: 10 februarie 2019 - 15:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

GÂND LA GÂND CU ANZ! Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de Dumitru Andreșoi, cel mai bogat cioban din România, pregătește crearea unei supra-rase la ovine, supra-rasa Țurcană, care va avea mai multe rase, spune Gheorghe Dan Neață, fost director în Ministerul Agriculturii, actualmente angajat al asociației. În acest plan, șefii Agenției Naționale pentru Zootehnie sunt gând la gând cu asociația lui Andreșoi.

Angajat specialist la ovine, inginerul zootehnist  Gheorghe Dan Neață, fost director în Ministerul Agriculturii, unde s-a ocupat tot de zootehnie, explică planul de creare a super-rasei Țurcană. În acest plan îndrăzneț, Asociația condusă de Andreșoi are sprijinul conducerii ANZ. Șefii ANZ sunt gând la gând cu cei de la Asociația Crescătorilor Dacia Hunedoara și vorbesc cu toții aceeași limbă, când subiectul atins este crearea raselor sau supra raselor și ameliorarea raselor de ovine. 

Țurcana nu este o rasă, este o supra-rasă. Ea este formată în arealuri diferite ale României și nu numai ale României, și în alte arealuri.Vorba aia, din Balcani și până-n Caucaz, până-n Munții Tatra. Este creată prin așa-zisa izolare reproductivă. Anumiți crescători, în anumite vremuri, au observat că un anumit ecotip din ăsta de care vorbim acum, are anumite calități. Și a promovat aceste calități.

A oprit dintr-un anumit grup de oi, sau dintr-o oaie chiar, mieluțe, berbecuți și a făcut împerecheri aproape consangvine strâns și au creat anumite modele: Băla, Bucălaia cu jarul maroniu, castaniu cu negru, Breaza, Oacheșa și așa mai departe. Ei, aceste populații trebuiesc diferențiate. Și există două tipuri de a le diferenția: un tip de analiză genetică, prin analiza genomului, dacă constatăm că există diferențe genomice între cele 4-5 ecotipuri putem să o declarăm o populație de sine-stătătoare. Deci, rasă care să poată să fie înmulțită în sine, fără a fi consangvină, suficient de mare, și are indicele de consangvinizare sub 20% ca să poată să evolueze în direcția pe care noi ne-o dorim.

Sau mai există o altă posibilitate, prin atribuirea în baza de date a unor coduri. Spre exemplu, Bucălaia, avem un b mic, Breaza, un B mare, Băla, un ba. Ei, aceste tipuri să le putem extrage oricând din baza de date să creăm o populație stabilă și să mergem cu izolare reproductivă, cu berbeci de aceeași culoare, 5 ani, 10 ani până să ajungă la omologare. Dar avantajul pe care ni-l oferă rasa (Țurcană n.r.) este că această izolare reproductivă s-a făcut în timp de către cei care au crescut-o și au selecționat-o pentru anumite caracteristici. Băla, producție mai mare de lână și lapte, Bucălaia pentru producție de lapte și rezistența la transhumanță, are unghie neagră și rezistă mai mult terenurilor pietroase și așa mai departe, Breaza care e o populație creată într-un anumit areal, al Văii Jiului, Petrila, Jieț, care are o anumită caracteristică aparte, o performanță în direcția producției de lapte. Și atunci, acestea fiind caracteristicile le vom descrie, le vom prezenta, nimeni nu poate să mai comenteze, se vor omologa ca și rase și atunci Țurcana este o supra-rasă cu următoarel rase. Așa cred că va fi pentru că prea multă zbatere este.

Acum am reușit să convingem și conducerea ANZ care se pare că vorbește cam aceeași limbă cu noi. 

Controlează modul cum se face controlul oficial, cum se înregistrează datele de producție, dar ca și gândire generală, are aceeași gândire. Fapt care demonstrează că acolo sunt oameni profesioniști și oameni care vor să rămână ceva în urma lor. Se pare că am avut mână bună când am ales ceea ce este acum la agenție, a explicat fostul director MADR, pentru Satul hunedorean. Gheorghe Dan Neață s-a ocupat în Ministerul Agriculturii chiar de partea de zootehnie, fiind de multe ori contestat de crescătorii de animale, mai ales de oieri. Cam de vreo doi ani, Neață s-a angajat specialist la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara.

andresoi-turcana_b

Dumitru Andreșoi, alături de ministrul agriculturii, la Hunedoara, la expoziția de ovine din rasa Țurcană, organizată de Asociația Dacia. 

După ședința din 31 ianuarie, pe care ANZ a ținut-o cu liderii din oierit care dețin registrele genealogice ale diferitelor rase, Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara a și organizat, săptămâna trecută, timp de două zile, cursuri pentru cei care se ocupă de controlul oficial al producțiilor, de bonitarea ovinelor. Asociația deține registrul genealogic pentru rasa de ovine Țurcană și, probabil, va fi și un registru la supra-rasa Țurcană.

Desfășurăm mai multe lucrări de control oficial al producțiilor. Avem la 130 de controlori, bonitori, profesori universitari și vrem să instruim controlorii, să-i verificăm pe cei vechi, să-i inițiem în noile modificări care s-au făcut în controlul oficial, aici vorbim de tatuare. Cum se crotaliază mielul, cum se pune cipul, cum se tunde, cum se apreciază fenotipic. Deci, toate lucrările care stau la baza selecției la ovine, a declarat oierul Dumitru Andreșoi, președintele asociației, pentru Satul hunedorean.

Vizualizat: 7685 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii