Rezistenţa la antimicrobiene este o problemă de sănătate care devine tot mai gravă. În Uniunea Europeană, anual 25.000 de decese sunt asociate direct cu infecţiile generate de bacterii rezistente la medicamente.
În acest context, Comisia Europeană a lansat de curând un plan detaliat ce cuprinde 12 acţiuni concrete care urmează să fie puse în aplicare în strânsă cooperare cu statele membre. „Trebuie să acţionăm rapid şi ferm dacă nu vrem să pierdem medicamentele antimicrobiene ca tratament de bază împotriva infecţiilor bacteriene, atât la oameni, cât şi la animale”, a declarat comisarul european pentru Sănătate şi protecţia consumatorilor, John Dalli.
„Cele douăsprezece acţiuni concrete pentru următorii cinci ani ar putea contribui la limitarea răspândirii rezistenţei la antimicrobiene şi la dezvoltarea unor noi tratamente antimicrobiene. Succesul lor necesită eforturi comune din partea UE, a statelor membre, a cadrelor medicale, a industriei şi a agricultorilor”, susţine demnitarul european.
Planul de acţiune specific precizează că ar trebui luate mai multe măsuri pentru a se asigura că agenţii antimicrobieni (cum ar fi antibioticele) sunt utilizaţi în mod corespunzător la animale. De asemenea, se doreşte îmbunătăţirea monitorizării şi supravegherii utilizării acestora. Pe de altă parte, s-a propus consolidarea legislaţiei UE cu privire la medicamentele de uz veterinar, fiind recomandată utilizarea cu prudenţă a antimicrobienelor în medicina veterinară.
Un alt obiectiv al planului urmăreşte introducerea de noi instrumente juridice menite să sporească prevenirea şi controlul infecţiilor la animale. CE va analiza necesitatea introducerii de antibiotice noi în domeniul medicinii veterinare.
Planul de acţiune a fost elaborat pentru a preveni transferul de la animale la om a bacteriilor rezistente, prin intermediul lanţului alimentar sau prin contact direct.