Adama
Agreena
AGRICOVER

Piaţa laptelui: Frânc (FCBR) – „Decizia Friesland este legală, dar nu este morală”

Publicat: 29 iulie 2014 - 11:20
Comenteaza   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Decizia producătorului de lactate Friesland Campina de a nu mai prelua laptele de la mai multe centre de colectare din nord-vestul ţării este legală, dar nu este morală faţă de micii producători de lapte cu care au lucrat până acum, afirmă Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). Acesta recunoaşte că, din păcate, producătorii români de lapte nu sunt încă suficient de uniţi şi de bine organizaţi ca să poată influenţa, prin negociere, o astfel de decizie în relaţia cu procesatorii.

Nu am afirmat nicăieri că ei aduc lapte numai din Ungaria. Şi pe mine m-a deranjat că eu am spus una, iar presa a scris alta. Ei (Friesland - n.red.), ca şi societate, în baza unui contract, pot să renunţe la preluarea laptelui, respectând regulile contractului şi au respectat toate regulile contractului, deci nu îi putem acuza absolut deloc de acest lucru, ci doar de faptul că nu sunt loiali şi corecţi faţă de fermierii de care s-au folosit până acum. Până acum fermierii mici au fost buni, pentru că în iarnă când preţul laptelui SPOT pe piaţa liberă era mult mai mare, aceşti producători mici au fost buni. Nu au renunţat la ferme, ci la centre de colectare lapte, unde duc laptele producătorii cu cinci până la zece vaci. Exact pe ăştia i-au lovit acum, fermierii care au plecat de la două vaci şi au crescut până la zece vaci şi acum s-au trezit că nu au unde să dea laptele. Aici este problema.

Ei (Friesland - n.red.) au comunicat într-adevăr din timp, conform contractului, cu 20 de zile înainte, că din 15 iunie 2014 nu vor mai prelua laptele din centrele de colectare, dar nu este vorba de 50 de centre de colectare din toată ţara. Sunt 50 de centre de colectare numai în judeţul Mureş, mai sunt peste 20 de centre în Bihor, mai sunt în Satu Mare, în Cluj.

Se mai face o afirmaţie: că e vorba de 5.000 de litri de lapte, de la 50 de centre de colectare. Numai în Mureş sunt 56 de centre de colectare, unde este vorba de vreo 50.000 de litri de lapte. Asta îmi spun mie colegii din Mureş, iar eu trebuie să îi cred pe ai mei, ei îi cred pe ai lor.

Este legal, dar nu este moral faţă de fermierii cu care au lucrat până acum. Au tot dreptul, dar nu este moral. Aici este şi slăbiciunea noastră, a fermierilor. Dacă am fi într-adevăr serioşi toţi, ar trebui ca inclusiv fermierii cu 5.000 sau 10.000 de litri de lapte care dau lapte la Friesland să nu le mai dăm nici un gram de lapte din România, dar nu suntem încă în stare să facem chestia asta”, ne-a declarat Claudiu Frânc.

„Şi anul trecut, Friesland a fost singurul procesator de lapte din România care a redus preţul laptelui pe perioada verii”, a adăugat acesta referitor la preţul laptelui.

Ce fac micii producători cu laptele?

„Câţiva dintre aceşti mici producători şi-au găsit alţi procesatori, câţiva dintre ei aruncă laptele, o mare parte din centrele de colectare au fost preluate de un coleg care lucrează cu Albalact şi colectează lapte din judeţul Mureş şi a preluat el o mare parte din aceste centre”, ne-a mai spus preşedintele FCBR.

Vizualizat: 3149 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

10 iulie 2024 - 15:51

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Boala limbii albastre: Simptome, Transmitere, Vaccin

Boala limbii albastre: Simptome, Transmitere, Vaccin

10 iulie 2024 - 14:37

Boala limbii albastre este o afecțiune virală gravă care afectează în principal animalele rumegătoare, cum ar fi oile și bovinele. Cauzată de un virus din genul Orbivirus, boala se răspândește prin înțepăturile unor insecte hematofage și poate duce la pierderi economice semnificative în sectorul zootehnic.

Documente suplimentare la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal!

Documente suplimentare la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal!

10 iulie 2024 - 08:22

Sunt situații în care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este obligată prin lege să le solicite fermierilor, crescătorilor de animale documente suplimentare înainte de a le achita subvențiile pe hectar și cap animal. Ce documente suplimentare solicită APIA?

Subvenții APIA la plată până la 15 octombrie 2024! Cuantum hectar, cap animal!

Subvenții APIA la plată până la 15 octombrie 2024! Cuantum hectar, cap animal!

10 iulie 2024 - 07:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat recent că achită subvențiile aferente anului 2023 până la data de 15 octombrie 2024. Dată de la care ar urma să fie demarată plata avansului APIA la subvențiile cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii