Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Piaţa laptelui: Cum vom face faţă presiunii importurilor?

Publicat: 05 ianuarie 2015 - 09:59
1 comentarii   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Reducerea efectivelor de animale, asocierea şi investiţiile în procesare sunt câteva soluţii personalizate sau generale prin care unii producători de lapte speră că vor reuşi să facă faţă presiunii cantităţilor de lapte din import şi preţurilor exercitate de producătorii din celelalte state europene după eliminarea cotelor de lapte începând cu aprilie 2015.

Mihai Petcu (Agroindustriala Pantelimon SRL), care are în exploataţie 300 de vaci de lapte şi o cifră de afaceri anuală de 1 mil. euro, spune că este gata să renunţe la jumătate din efectivul de animale până la primăvară, pentru a-şi consolida poziţia pe piaţă: „Am avut suficiente furaje pentru iarna asta, dar din primăvară nu ştiu ce va fi. Intenţia mea este să îmi reduc efectivul la jumătate. Cum s-au închis atâtea ferme, se vor mai închide. Tinerii nu vor mai creşte vaci sub nici o formă. Din laptele care se produce în ţară, jumătate se consumă la populaţie, un sfert este vândut de ţărani sub formă de lapte sau produse lactate şi abia un sfert se vinde la procesatori. Cam 20 la sută din fermele româneşti au în exploatare mai mult de cinci vaci. În Olanda, în schimb, marile fabrici de lapte sunt ale fermierilor. Pe de altă parte, am văzut că importăm lapte din Polonia la jumătate de preţ. Pentru că cei de acolo au subvenţii mult mai mari şi, în mod firesc, costul de producţie este mai mic. Fermierii români nu sunt însă în stare de nimic. În 25 de ani nu au reuşit să formeze o asociaţie naţională reprezentativă, ce ar putea face ei acum? Pe noi ne reprezintă unii care nu au nici o vacă.”

Mircea Ciurea, administratorul Cooperativei Someş-Arieş, crede că micii producători sunt cei mai vulnerabili în viitoarea conjunctură: „Categoric, fermierii nu sunt pregătiţi pentru liberalizarea cotei de lapte. Cel puţin în zona Ardealului. Nu mă refer la fermele mari, unde probabil situaţia este alta. Dar şi acolo sunt probleme, pentru că la ora actuală preţul laptelui este mizerabil. De bine, de rău, noi ne-am asociat în această cooperativă şi probabil avem o şansă în plus faţă de ceilalţi fermieri care nu sunt organizaţi. Pentru că având o cantitate mare de lapte pe care o livrăm zilnic, respectiv peste 30 de mii de litri, sperăm să trecem cu bine peste acest hop. La preţurile de acum, probabil vor dispărea producătorii autohtoni şi vom importa, nu atât lapte, cât produse finite. (...)”

Claudiu Frânc, preşedinte Federaţia Crescătorilor de Bovine din România: „Dacă în fiecare an la începutul lunii octombrie negociam o creştere a preţului de lapte, acesta este primul an în care discutăm de scăderea preţului de lapte livrat la procesare. (..) Trebuie să reuşim să determinăm toate multinaţionalele care lucrează în România să nu creadă că această criză va dura la nesfârşit, aşa cum anul trecut umblau pentru fiecare litru de lapte pe toate coclaurile pentru că preţul pe piaţa SPOT, piaţa liberă era mult peste piaţa contractată. 2014 este un an atipic, piaţa SPOT pe un an întreg, primul de când urmăresc eu, a stat sub piaţa contractată. Am mai spus, nu poţi să condamni procesatorii că iau laptele mai ieftin şi nu îl iau de la fermierii români. Soluţia este legală, dar este imorală. (...)”.

Detalii privind opiniile producătorilor de lapte privind evoluţia pieţei găsiţi în revista Ferma – decembrie 2014!

Vizualizat: 2372 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

Citeste si:

Cotele de lapte: Din 2015, producătorii vor primi subvenţii cuplate şi plăţi suplimentare

Cotele de lapte: Din 2015, producătorii vor primi subvenţii cuplate şi plăţi suplimentare

În 2015 vor fi eliminate cotele de lapte la nivel european. Cât de mult ne va afecta această decizie şi cum vin autorităţile responsabile în sprijinul fermierilor aflăm de la ministrul agriculturii, Daniel Constantin!

Mehedinţi: Lipsa centrelor de colectare şi procesare a laptelui falimentează fermierii

Mehedinţi: Lipsa centrelor de colectare şi procesare a laptelui falimentează fermierii

Mii de crescători de bovine din judeţul Mehedinţi nu au posibilitatea să valorifice laptele din cauza lipsei unui centru de colectare sau de procesare, susţine preşedintele Asociaţiei Producători Agricoli (APA) Mehedinţi, Cornel Stroescu.

Producţia de lapte de consum a crescut cu 16,3%, în primele 10 luni din 2014

Producţia de lapte de consum a crescut cu 16,3%, în primele 10 luni din 2014

În primele 10 luni din 2014 comparativ cu perioada similară din 2013, producţia de lapte de consum a crescut cu 16,3% (29.289 tone), totalizând 209.001 tone, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţie de Cartea Recordurilor! Află cât lapte a dat văcuţa Smurf de-a lungul vieţii!

Producţie de Cartea Recordurilor! Află cât lapte a dat văcuţa Smurf de-a lungul vieţii!

Cea mai mare producţie de lapte de vacă dată pe durata unei vieţi este de 216.891 kg. Recordul este recunoscut oficial în Guiness Record Book şi îi aparţine văcuţei Smurf, rasa Holstein, născută pe 13 septembrie 1996 la ferma Gillete din Embrun, Ontario, Canada.  

Alte articole in aceasta categorie

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
01. 08, 2015. Thursday 09:21

cred ca problema tine de guvernare.am productie an tara ,pot produce si vreau apoi domnilor procesez cu prioritate din tara si ce ramane import nu invers .oare cine ne conduce? a,piata libera ,fara probleme la produse finite .

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii