Românii consumă de cinci ori mai puţin peşte decât media înregistrată în ţările Uniunii Europene; între 4 şi 4,5 kilograme de peşte pe locuitor pe an.
Din totalul peştelui consumat, importurile de peşte reprezintă peste 80%. “Consumul de peşte în România înainte de 1989 era de 6-8 kilograme pe locuitor şi pe an, însă, după 10 ani de la revoluţie, consumul a scăzut la două kilograme pentru că românii au simţit o destindere faţă de alte produse. Însă, în ultimii 3-4 ani, consumul de peşte a variat între 3, 4 chiar 4,5 kilograme pe locuitor şi pe an, dar importurile reprezintă peste 80%. Numai anul trecut importurile au reprezentat 87% din consum”, a declarat, la Tulcea, Gheorghe Văcaru, consilier în cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional de Pescuit (POP) din cadrul Ministerului Agriculturii.
În Uniunea Europeană, consumul de peşte mediu este 20 de kilograme pe locuitor pe an. În Ungaria consumul este de 2-3 kilograme, în timp ce în Portugalia sau Spania ajunge şi la 50 - 60 de kilograme pe locuitor pe an. Cei mai mari consumatori de peşte sunt japonezii, cu peste 90 de kg pe locuitor şi pe an.
Potrivit lui Gheorghe Văcaru, cea mai mare cantitate de peşte importată de ţara noastră vine din Norvegia sau din ţările Americii de Sud, dar şi din Grecia, Italia şi, mai nou, din Turcia şi Ungaria. În topul preferinţelor românilor rămâne macroul, urmat de crap, şalău şi somn, însă şi somonul a înregistrat o creştere în ultimii ani. România are la ora actuală în jur de 580 - 600 de unităţi piscicole de dimensiuni ce variază de la 1.000 de mp până la 1.000 de hectare, surprinzător însă că judeţele din nordul Moldovei (Botoşani, Iaşi Suceava) asigură 30- 40% din producţia din acvacultură a României. Sursa: Agerpres