Boala care face ravagii în efectivele de bovine, dermatoza nodulară contagioasă (Lumpy Skin Disease), s-a extins deja pe tot teritoriul Bulgariei și Macedoniei, iar în Serbia a atins deja jumătate din teritoriu, anunță ANSVSA. Ce se întâmplă în România?
La 1 iulie 2016, situaţia evoluţiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (DNCB) în statele din Balcani era astfel, potrivit datelor transmise de ANSVSA:
Bulgaria: 197 de focare confirmate, începând cu data 14 aprilie. Ţara vecină a aplicat vaccinarea de urgenţă pe tot teritoriul naţional;
Serbia: 60 de focare, iar boala a atins deja jumătatea teritoriului; Serbia vaccinează sporadic, cu vaccinul primit de la Comisia Europeană;
Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei: 335 de cazuri, răspândite în toată ţara. De asemenea, vaccinează, tot sporadic, cu vaccin primit de la Comisia Europeană.
Având în vedere această evoluţie rapidă a bolii, serviciile veterinare din ţara noastră monitorizează în permanenţă controlul mişcării animalelor care se realizează împreună cu reprezentanţi ai poliției, atât la punctele de trecere la frontieră, cât şi în trafic şi au luat toate măsurile pentru notificarea timpurie a bolii, precizează ANSVSA. În acest sens, Autoritatea a luat măsuri de intensificare a acţiunilor de informare a fermierilor, crescătorilor de animale, transportatorilor de animale, a personalului din abatoare, despre semnele clinice ale bolii şi despre obligaţia raportării rapide a suspiciunilor.
Fermierii trebuie să știe că boala se manifestă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşi noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat. Animalele afectate pot prezenta şchiopături şi edeme severe ale pielii şi subcutanate şi pe abdomen şi picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum şi avort, infecţii intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât şi la vaci.
Cât de gravă ar fi apariția DERMATOZEI CONTAGIOASE A BOVINELOR într-o fermă din România?
Boala nu este periculoasă pentru om, dar are consecințe economice grave pentru crescătorii de bovine, iar evoluția bolii este rapidă și agresivă.
Conducerea Holstein RO a cerut ANSVSA, încă de la primele focare de boală confirmate în țările vecine, constituirea unui stoc național de vaccin și posibilitatea vaccinării voluntare preventive. Măsura este vitală pentru protecția efectivelor de vaci matcă, iar apariția unui focar de dermatoză nodulară contagioasă într-o fermă industrială ar conduce la faliment, au motivat crescătorii de vaci de lapte din Holstein RO. Apariția unor focare în ferme industriale din România prevede, conform legislației europene actuale, omorârea întregului efectiv. Legislația UE dă posibilitatea acordării unor despăgubiri europene de 800 euro pentru fiecare animal omorât. O eventuală sumă suplimentară ar putea fi acordată de la bugetul ANSVSA/MADR, în termen de 4 - 6 luni, însă această sumă nu există, iar valoarea de piață a unei juninci gestante este de peste 1.800 euro. Cât de gravă ar fi, în aceste condiții, apariția bolii într-o fermă comercială din România? S-ar distruge un efectiv matur, în producție, plus tineretul, iar despăgubirea ar acoperi doar cca. 40% din valoarea reală a animalelor. S-ar bloca toate contractele de furnizare a laptelui și livrarea de lapte pentru 10 - 16 luni, ceea ce înseamnă imposibilitatea totală de a achita credite, rate leasing pentru utilaje, impozite și salarii, susțin reprezentanții Holstein RO.
Aceștia acuză faptul că o parte dintre exportatorii de animale se opun vaccinării, motivând că vânzările vor scădea. Traderii de animale ar specula o prevedere a legislației europene care spune că mai întâi trebuie să apară un focar de boală și abia ulterior se poate începe vaccinarea.
Așa că, deocamdată, ANSVSA se concentrează pe controlul mișcării animalelor. Autoritatea Veterinară a interzis încă de pe 18 mai 2016 circulația bovinelor și a închis târgurile și expozișiile în 12 județe: Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin și Timiș, pentru a preveni apariția dermatozei nodulare contagioase a bovinelor pe teritoriul țării noastre. De asemenea, în luna iunie, a interzis importul mai multor produse lactate din Bulgaria.