Adama
Vinasa Rompak

PERICOL pentru fermieri! DERMATOZA CONTAGIOASĂ A bovinelor SE EXTINDE!

Publicat: 07 iulie 2016 - 17:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Boala care face ravagii în efectivele de bovine, dermatoza nodulară contagioasă (Lumpy Skin Disease), s-a extins deja pe tot teritoriul Bulgariei și Macedoniei, iar în Serbia a atins deja jumătate din teritoriu, anunță ANSVSA. Ce se întâmplă în România?

La 1 iulie 2016, situaţia evoluţiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (DNCB) în statele din Balcani era astfel, potrivit datelor transmise de ANSVSA:

Bulgaria: 197 de focare confirmate, începând cu data 14 aprilie. Ţara vecină a aplicat vaccinarea de urgenţă pe tot teritoriul naţional;
Serbia: 60 de focare, iar boala a atins deja jumătatea teritoriului; Serbia vaccinează sporadic, cu vaccinul primit de la Comisia Europeană;
Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei: 335 de cazuri, răspândite în toată ţara. De asemenea, vaccinează, tot sporadic, cu vaccin primit de la Comisia Europeană.

Având în vedere această evoluţie rapidă a bolii, serviciile veterinare din ţara noastră monitorizează în permanenţă controlul mişcării animalelor care se realizează împreună cu reprezentanţi ai poliției, atât la punctele de trecere la frontieră, cât şi în trafic şi au luat toate măsurile pentru notificarea timpurie a bolii, precizează ANSVSA. În acest sens, Autoritatea a luat măsuri de intensificare a acţiunilor de informare a fermierilor, crescătorilor de animale, transportatorilor de animale, a personalului din abatoare, despre semnele clinice ale bolii şi despre obligaţia raportării rapide a suspiciunilor.

Fermierii trebuie să știe că boala se manifestă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşi noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat. Animalele afectate pot prezenta şchiopături şi edeme severe ale pielii şi subcutanate şi pe abdomen şi picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum şi avort, infecţii intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât şi la vaci.

Cât de gravă ar fi apariția DERMATOZEI CONTAGIOASE A BOVINELOR într-o fermă din România?

Boala nu este periculoasă pentru om, dar are consecințe economice grave pentru crescătorii de bovine, iar evoluția bolii este rapidă și agresivă.
Conducerea Holstein RO a cerut ANSVSA, încă de la primele focare de boală confirmate în țările vecine, constituirea unui stoc național de vaccin și posibilitatea vaccinării voluntare preventive. Măsura este vitală pentru protecția efectivelor de vaci matcă, iar apariția unui focar de dermatoză nodulară contagioasă într-o fermă industrială ar conduce la faliment, au motivat crescătorii de vaci de lapte din Holstein RO. Apariția unor focare în ferme industriale din România prevede, conform legislației europene actuale, omorârea întregului efectiv. Legislația UE dă posibilitatea acordării unor despăgubiri europene de 800 euro pentru fiecare animal omorât. O eventuală sumă suplimentară ar putea fi acordată de la bugetul ANSVSA/MADR, în termen de 4 - 6 luni, însă această sumă nu există, iar valoarea de piață a unei juninci gestante este de peste 1.800 euro. Cât de gravă ar fi, în aceste condiții, apariția bolii într-o fermă comercială din România? S-ar distruge un efectiv matur, în producție, plus tineretul, iar despăgubirea ar acoperi doar cca. 40% din valoarea reală a animalelor. S-ar bloca toate contractele de furnizare a laptelui și livrarea de lapte pentru 10 - 16 luni, ceea ce înseamnă imposibilitatea totală de a achita credite, rate leasing pentru utilaje, impozite și salarii, susțin reprezentanții Holstein RO.

Aceștia acuză faptul că o parte dintre exportatorii de animale se opun vaccinării, motivând că vânzările vor scădea. Traderii de animale ar specula o prevedere a legislației europene care spune că mai întâi trebuie să apară un focar de boală și abia ulterior se poate începe vaccinarea.

Așa că, deocamdată, ANSVSA se concentrează pe controlul mișcării animalelor. Autoritatea Veterinară a interzis încă de pe 18 mai 2016 circulația bovinelor și a închis târgurile și expozișiile în 12 județe: Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin și Timiș, pentru a preveni apariția dermatozei nodulare contagioase a bovinelor pe teritoriul țării noastre. De asemenea, în luna iunie, a interzis importul mai multor produse lactate din Bulgaria.

Vizualizat: 9243 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

PRODUSE din BULGARIA INTERZISE în ROMÂNIA!

PRODUSE din BULGARIA INTERZISE în ROMÂNIA!

INTERZISE LA IMPORT. Bulgaria nu mai poate să-și vândă o serie de produse lactate pe piața din România! Au interdicție să intre în țara noastră produsele obţinute de la bovinele din Bulgaria, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

ATENŢIE, fermieri! O boală virală face ravagii în efectivele de bovine din Bulgaria!

ATENŢIE, fermieri! O boală virală face ravagii în efectivele de bovine din Bulgaria!

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP), membră a Federaţiei Pro-Agro, recomandă crescătorilor de bovine din România să nu cumpere animale din Bulgaria. În ţara vecină au fost confirmate nouă focare de dermatită nodulară virală la bovine, iar 366 de animale au fost deja sacrificate din cauza bolii.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii