Producţia de carne trebuie să atingă un maxim până în 2030, pentru a face faţă crizei climatice, avertizează certetătorii, potrivit unui articol publicat în cotidianul britanic The Guardian.
Oamenii de ştiinţă solicită guvernelor din toate ţările, inclusiv celor mai sărace, să stabilească o dată pentru „vârful consumului de carne”, în condiţiile în care zootehnia este o sursă semnificativă şi cu creştere rapidă a emisiilor globale de gaze cu efect de seră. Bovinele şi oile emit cantităţi mari de metan, iar pădurile sunt distruse pentru a crea păşuni şi a cultiva cerealele cu care sunt hrănite animalele crescute în sistem intensiv.
Reducerea consumului de carne şi a produselor lactate precum şi adoptarea unei diete pe bază de plante ar elibera terenurile, pentru a fi redate pădurilor, consideră cercetătorii, care recunosc că aceasta este opţiunea cea mai bună disponibilă în prezent pentru stocarea unor cantităţi mari de carbon.
Cercetătorii subliniază că astfel de schimbări ale agriculturii globale sunt doar o parte a acţiunilor urgente necesare pentru a aborda criza climatică. Reducerea consumului de combustibili fosili este vitală, la fel şi acţiunea în alte sectoare, cum ar fi transportul.
Producţia de carne, lapte şi ouă a crescut de la 758 milioane tone în 1990 la 1.247 milioane tone în 2017, arată cercetările. „Cererea de produse alimentare va creşte masiv, pe măsură ce populaţia globului se îndreaptă spre 10 miliarde”, remarcă Matthew Betts, profesor la Universitatea de Stat din Oregon, SUA. În opinia sa, reducerea cererii pentru proteine animale ar încetini considerabil rata pierderii forestiere globale, cu beneficii uriaşe pentru biodiversitate şi ecosistem, pe lângă stocarea de carbon.
„Ca planetă, trebuie să ne îndepărtăm de dependenţa de animale, la fel cum trebuie să ne îndepărtăm de combustibilii fosili, pentru a avea vreo şansă de a atinge obiectivele acordului climatic de la Paris. Numărul de animale trebuie să atingă maximul foarte curând şi, ulterior, să scadă substanţial”, afirmă, la rândul său, Pete Smith de la Universitatea din Aberdeen (Marea Britanie), autor al unui raport privind schimbările climatice publicat în luna august.
Acesta susţine că este de competenţa guvernelor să îşi stabilească propriile ţinte pentru creşterea animalelor. „Tranziţia va trebui să fie gestionată în mod echitabil pentru a permite cetăţenilor să îşi schimbe dietele şi să permită fermierilor, producătorilor şi lanţurilor agroalimentare să se adapteze. În ţările sărace, unde peste 800 de milioane de oameni sunt încă subnutriţi, priorităţile diferă, în mod evident”, a adăugat el.