Clasamentul APIA cu crescătorii de ovine care încasează cele mai mari subvenții e plin de surprize. Regele oierilor nu se află în capul listei! Care este motivul? O să-l dezvăluie chiar fermierul. Primul oier din clasament fabrică brânzeturi tradiționale, dar și cârnați. De la oile celui de-al treilea fermier au mâncat brânză aproape toți românii.
Ajutorul național tranzitoriu plătit crescătorilor de ovine pentru anul 2014 a fost 28,08 lei/cap de oaie. Subvenția se acordă doar pentru femelele ovine care au împlinit vârsta de minim un an la data de 30 martie a anului în care se face cererea de plată. Clasamentul APIA este alcătuit în funcție de cele mai mari sume încasate din subvențiile pentru anul 2014.
Oierul cu 8 produse tradiționale certificate
Primul loc în clasamentul celor mai mari subvenții este adjudecat de fermierul Corneliu Porumb, care a primit ajutoare naționale tranzitorii în valoare de 193.934 lei. Un calcul ne spune că fermierului i s-au plătit subvenții pentru aproximativ 6.900 de capete de mioare. Oierul are în proprietate firma Prod Impex Olimpia din Brașov. În anul 2013, firma figura pe lista produselor tradiționale certificate de Ministerul Agriculturii cu 8 produse. Dintre acestea, jumătate sunt fabricate din lapte sau carne de oaie sub marca Olimpia Homorod: caș, telemea, urdă și pastramă. Fermierul crește și vite, este membru în Asociația Bălțata Românească de tip Simmental, așa că mai produce sub marca Manda Eforie telemea și caș din lapte de vacă. Dar este fabricant și de cârnați și slănină, marca Porumb Homorod. Corneliu Porumb ar locui mai mult la București. Firma pe care o conduce are sediul înregistrat în sectorul 2 al capitalei. Anul trecut, a avut o cifră de afaceri de 207.185 de euro, dublu față de anul anterior, și profitul, 12.834 de euro, este în creștere față de 2013 când a încheiat cu minus 26.193 de euro.
Turmele își pierd urmele la APIA
Cine ar fi crezut că fermierul care trece cel mai ortoman de la noi este pe locul secund? Dumitru Andreșoi are cartierul general în Hunedoara, iar subvențiile încasate însumează 154.945 de lei. Dacă ar fi să ne luăm după sumă, prea mică pentru mărimea averii oierului, Andreșoi pare stăpân peste o turmă de doar 5.500 de oi. Mult prea puțin pentru un magnat al crescătorilor de ovine. Este de notorietate că are de 5 ori atâtea oi. De ce la APIA apare doar cu 5.500 de oi eligibile la plată? Avem exploatații în vreo 11 județe din țară. Fiecare exploatație e trecută pe numele părinților, fraților, etc. Doar alea 5.000 sunt pe numele meu. Turmele mele numără aproximativ 25.000 de capete, din astea 1.000 sunt berbeci, spune Andreșoi.
Dumitru Andreșoi în Piața Victoriei, București, aprilie 2015, când a fost protestul oierilor
Fermierul nu are contract cu nicio fabrică de procesare a laptelui și nu produce brânză pentru comercializare. Brânză facem doar pentru familie și pentru ciobanii noștri. Lapte nu dăm nicăieri, că e prost plătit, nu ne convine. Cele mai profitabile sunt oile pentru carne. Berbecuții merg bine anul ăsta la export în Iordania. Toamna este perioada când livrez cei mai mulți berbecuții cu o greutate de 35-45 kg. Cu banii făcuți din oi, fermierul a cumpărat și suprafețe întinse de teren. Când este întrebat, nu prea știe numărul hectarelor. Să tot fie vreo 17.000 ha.Ce vă pot spune sigur este că față de 2014 , când aveam vreo 14.000 ha, am în plus cu 2.700-3.000 ha.
Dacă socotim și plata pe suprafață (SAPS) care i-a revenit pentru 2014 înseamnă că Andreșoi a mai încasat de la APIA o mică avere. Anul trecut, SAPS a fost de circa 156 euro/ha. Adică, oierul a mai primit aproximativ 2,6 milioane de euro, doar din plățile pe suprafață. Dumitru Andreșoi conduce și Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, iar de anul acesta a cerut autorizație ca Asociația să aibă propriul Registru genealogic pentru Rasa Țurcană. Ca orice oier bogat a stârnit și o serie de legende. Cică la un control, inspectorii APIA i-ar fi cerut fermierului să numere împreună oile, să vadă câte sunt eligibile la plată. Cum turmele erau la păscut, Andreșoi i-ar fi dus pe curioșii inspectori în pădure și i-ar fi lăsat acolo, să caute singuri turmele.
Fermierul va duce, în octombrie, câteva exemplare din rasa țurcană la Sommet de L’Elevage, forumul internațional pe zootehnie, organizat în Masivul Central Francez.
De unde vine brânza Olympus?
Cine nu a gustat măcar o dată din brânza Olympus? O găsim pe rafturile tuturor lanțurilor de mari magazine. Brânza este fabricată din lapte de oaie livrat și de fermierul Alexandru Pelei din comuna Homorod, Brașov. Oierul a încasat 130.122 de lei subvenții pentru ovine și este pe locul trei în clasamentul APIA. Sunt banii primiți pentru 4.300 de mioare. Sunt puțini. Ne-au promis 38 de lei/cap de oaie și ne-au dat 28 de lei. Din ăștia, 17 lei/cap de oaie e impozitul, rămân cu 10 lei, e nemulțumit fermierul. Pe lângă mioarele eligibile la plată, Pelei mai are și 3.000 de berbecuți. Chiar zilele astea o să-i transport la o fermă de carantină din localitatea Baia, Tulcea. Berbecuții o să ia drumul către țările arabe. Noi suntem oieri din tată-n fiu, e moștenire de familie. Pe vremea lui Ceaușescu, tata avea o turmă de 400 de oi.
Fermierul are un contract cu fabrica Olympus din Brașov, care aparține grupului elen cu același nume, de aproape 17 ani. De când a venit Olympus în România de atunci îi livrez lapte de oaie. În medie, pe lună, livrez 17.000 de litri. Prețul este bun, 2,70 lei/litru, povestește fermierul.
Pelei stăpânește 6 stâne, are 630 ha de pășuni, dar și teren arabil cultivat cu cereale și 60 de vaci. Pentru pământ nu am primit de la APIA niciun leu subvenție pe 2014. De câte ori am întrebat, mi s-a spus să aștept rectificarea bugetară. Am avut trei controale de la APIA anul trecut și nu mi-a zis nimeni că pământul pe care-l am în proprietate nu ar fi eligibil la plată, acuză fermierul. Pe lângă moșia deținută, oierul mai exploatează 250 ha concesionate de primăria comunei și circa 150 ha concesionate de Agenția Domeniilor Statului. Dacă pământul vrea să-l păstreze, cele 60 de vaci vrea să le vândă. Laptele de vacă e plătit în bătaie de joc. Cred că voi opri doar vacile de carne, cresc rasa Alb Albastru Belgian.
În urmă cu 4 ani, brașoveanul a văzut și care este traiul unui oier din Germania. Am cumpărat 100 de berbeci din rasa cap negru german. Neamțul mi-a spus să-i dau un avans de 25% pentru că el nu poate încurca treburile. La începutul anului încheie contractele și trebuie să livreze berbecii promiși. La ei, vorba e vorbă. Nu vă spun câte subvenții iau: pentru furaje, pentru motorină, etc. Din cei 100 de berbeci importați din Germania, oierul român a mai rămas cu 25 care sunt rasă pură.
Cine se mai află în top zece crescători de ovine din România și ce subvenții au primit, aflați din tabelul de mai jos, alcătuit de APIA la solicitarea Agroinfo.