Adama
Vinasa Rompak

Oile cu lână de aur. Cine sunt ortomanii României?

Publicat: 03 august 2015 - 19:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Clasamentul APIA cu crescătorii de ovine care încasează cele mai mari subvenții e plin de surprize. Regele oierilor nu se află în capul listei! Care este motivul? O să-l dezvăluie chiar fermierul. Primul oier din clasament fabrică brânzeturi tradiționale, dar și cârnați. De la oile celui de-al treilea fermier au mâncat brânză aproape toți românii.

Ajutorul național tranzitoriu plătit crescătorilor de ovine pentru anul 2014 a fost  28,08 lei/cap de oaie. Subvenția se acordă doar pentru femelele ovine care au împlinit vârsta de minim un an la data de 30 martie a anului în care se face cererea de plată. Clasamentul APIA este alcătuit în funcție de cele mai mari sume încasate din subvențiile pentru anul 2014.

Oierul cu 8 produse tradiționale certificate

Primul loc în clasamentul celor mai mari subvenții este adjudecat de fermierul Corneliu Porumb, care a primit ajutoare naționale tranzitorii în valoare de 193.934 lei. Un calcul ne spune că fermierului i s-au plătit subvenții pentru aproximativ 6.900 de capete de mioare. Oierul are în proprietate firma Prod Impex Olimpia din Brașov.  În anul 2013, firma figura pe lista produselor tradiționale certificate de Ministerul Agriculturii cu 8 produse. Dintre acestea, jumătate sunt fabricate din lapte sau carne de oaie sub marca Olimpia Homorod: caș, telemea, urdă și pastramă. Fermierul crește și vite, este membru în Asociația Bălțata Românească de tip Simmental, așa că mai produce sub marca Manda Eforie telemea și caș din lapte de vacă. Dar este fabricant și de cârnați și slănină, marca Porumb Homorod. Corneliu Porumb ar locui mai mult la București. Firma pe care o conduce are sediul înregistrat în sectorul 2 al capitalei. Anul trecut, a avut o cifră de afaceri de  207.185 de euro, dublu față de anul anterior, și profitul, 12.834 de euro, este în creștere față de 2013 când a încheiat cu minus 26.193 de euro.

Turmele își pierd urmele la APIA

Cine ar fi crezut că fermierul care trece cel mai ortoman de la noi este pe locul secund? Dumitru Andreșoi are cartierul general în Hunedoara, iar subvențiile încasate însumează 154.945 de lei. Dacă ar fi să ne luăm după sumă, prea mică pentru mărimea averii oierului, Andreșoi pare stăpân peste o turmă de doar  5.500 de oi. Mult prea puțin pentru un magnat al crescătorilor de ovine. Este de notorietate că are de 5 ori atâtea oi. De ce la APIA apare doar cu 5.500 de oi eligibile la plată? Avem exploatații în vreo 11 județe din țară. Fiecare exploatație e trecută pe numele părinților, fraților, etc. Doar alea 5.000 sunt pe numele meu. Turmele mele numără aproximativ 25.000 de capete, din astea 1.000 sunt berbeci, spune Andreșoi.

andresoiu_b

Dumitru Andreșoi în Piața Victoriei, București, aprilie 2015, când a fost protestul oierilor

Fermierul nu are contract cu nicio fabrică de procesare a laptelui și nu produce brânză pentru comercializare. Brânză facem doar pentru familie și pentru ciobanii noștri. Lapte nu dăm nicăieri, că e prost plătit, nu ne convine. Cele mai profitabile sunt oile pentru carne. Berbecuții merg bine anul ăsta la export în Iordania. Toamna este perioada când livrez cei mai mulți berbecuții cu o greutate de 35-45 kg. Cu banii făcuți din oi, fermierul a cumpărat și suprafețe întinse de teren. Când este întrebat, nu prea știe numărul hectarelor. Să tot fie vreo 17.000 ha.Ce vă pot spune sigur este că față de 2014 , când aveam vreo 14.000 ha, am în plus cu 2.700-3.000 ha.

Dacă socotim și plata pe suprafață (SAPS) care i-a revenit pentru 2014 înseamnă că Andreșoi a mai încasat de la APIA o mică avere. Anul trecut, SAPS a fost de circa 156 euro/ha. Adică, oierul a mai primit aproximativ 2,6 milioane de euro, doar din plățile pe suprafață. Dumitru Andreșoi conduce și Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, iar de anul acesta a cerut autorizație ca Asociația să aibă propriul Registru genealogic pentru Rasa Țurcană. Ca orice oier bogat a stârnit și o serie de legende. Cică la un control, inspectorii APIA i-ar fi cerut fermierului să numere împreună oile, să vadă câte sunt eligibile la plată. Cum turmele erau la păscut, Andreșoi i-ar fi dus pe curioșii inspectori în pădure și i-ar fi lăsat acolo, să caute singuri turmele.

Fermierul va duce, în octombrie, câteva exemplare din rasa țurcană la Sommet de L’Elevage, forumul internațional pe zootehnie, organizat în Masivul Central Francez.

De unde vine brânza Olympus?

Cine nu a gustat măcar o dată din brânza Olympus? O găsim pe rafturile tuturor lanțurilor de mari magazine. Brânza este fabricată din lapte de oaie livrat și de fermierul Alexandru Pelei din comuna Homorod, Brașov. Oierul a încasat 130.122 de lei subvenții pentru ovine și este pe locul trei în clasamentul APIA. Sunt banii primiți pentru 4.300 de mioare. Sunt puțini. Ne-au promis 38 de lei/cap de oaie și ne-au dat 28 de lei. Din ăștia, 17 lei/cap de oaie e impozitul, rămân cu 10 lei, e nemulțumit fermierul. Pe lângă mioarele eligibile la plată, Pelei mai are și 3.000 de berbecuți. Chiar zilele astea o să-i transport la o fermă de carantină din localitatea Baia, Tulcea. Berbecuții o să ia drumul către țările arabe. Noi suntem oieri din tată-n fiu, e moștenire de familie. Pe vremea lui Ceaușescu, tata avea o turmă de 400 de oi.

Fermierul are un contract cu fabrica Olympus din Brașov, care aparține grupului elen cu același nume, de aproape 17 ani. De când a venit Olympus în România de atunci îi livrez lapte de oaie. În medie, pe lună, livrez 17.000 de litri. Prețul este bun,  2,70 lei/litru, povestește fermierul.

telemea-olympus_b

Pelei stăpânește 6 stâne, are 630 ha de pășuni, dar și teren arabil cultivat cu cereale și 60 de vaci. Pentru pământ nu am primit de la APIA niciun leu subvenție pe 2014. De câte ori am întrebat, mi s-a spus să aștept rectificarea bugetară. Am avut trei controale de la APIA anul trecut și nu mi-a zis nimeni că pământul pe care-l am în proprietate nu ar fi eligibil la plată, acuză fermierul. Pe lângă moșia deținută, oierul mai exploatează 250 ha concesionate de primăria comunei și circa 150 ha concesionate de Agenția Domeniilor Statului. Dacă pământul vrea să-l păstreze, cele 60 de vaci vrea să le vândă. Laptele de vacă e plătit în bătaie de joc. Cred că voi opri doar vacile de carne, cresc rasa Alb Albastru Belgian.

În urmă cu 4 ani, brașoveanul a văzut și care este traiul unui oier din Germania. Am cumpărat 100 de berbeci din rasa cap negru german. Neamțul mi-a spus să-i dau un avans de 25% pentru că el nu poate încurca treburile. La începutul anului încheie contractele și trebuie să livreze berbecii promiși. La ei, vorba e vorbă. Nu vă spun câte subvenții iau: pentru furaje, pentru motorină, etc. Din cei 100 de berbeci importați din Germania, oierul român a mai rămas cu 25 care sunt rasă pură.

Cine se mai află în top zece crescători de ovine din România și ce subvenții au primit, aflați din tabelul de mai jos, alcătuit de APIA la solicitarea Agroinfo.

clasament-oieri_b

Vizualizat: 4319 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Dumitru Andreșoi, bogatul oier român, are propriul Registru genealogic pentru rasa țurcană

Dumitru Andreșoi, bogatul oier român, are propriul Registru genealogic pentru rasa țurcană

Scandal de proporții între asociațiile oierilor din România. Miza este Registrul genealogic pentru rasa țurcană. De 7 ani, registrul este deținut de Asociația Păstorul Crișana. De o săptămână, are propriul Registru genealogic și cel mai bogat oier din România.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii