SPRIJIN CUPLAT PENTRU OVINE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a observat că există diferențe între datele de identificare ale crescătorilor de ovine din baza de date a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și datele de identificare ale acelorași crescători, înregistrate de asociațiile crescătorilor de ovine care dețin registrele genealogice ale raselor.
Aceste diferențe au fost observate în județul Hunedoara, unde Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia deține registrul genealogic al rasei Țurcană. Este însă aproape sigur că și alte județe se confruntă cu aceeași problemă. Dacă nu se vor corecta aceste date, crescătorii de ovine respectivi pierd sprijinul cuplat pentru ovine, subvenția cu cel mai mare cuantum din oierit. APIA Hunedoara a observat că există diferențe între datele de la ANSVSA și cele de la asociația crescătorilor de ovine când a făcut verificări pentru achitarea ajutorului de stat acordat asociațiilor care dețin registrele genealogice și care încasează bani de la stat pentru menținerea acestor acte și pentru efectuarea testelor genetice.
De exemplu, în registrul genealogic fermierul apare ca persoană fizică autorizată, iar la ANSVSA ca persoană fizică sau invers. Oierii care nu vor să piardă anul acesta sprijinul cuplat pentru ovine trebuie să rezolve această problemă, să verifice cum figurează în registrele genealogice și cum apar în bazele de date ANSVSA și APIA. Cuantumul sprijinului cuplat la ovine a fost de cca 25 de euro/cap de animal pentru anul de cerere 2017. Una dintre condițiile obligatorii pentru încasarea sprijinului cuplat este înscrierea animalelor în registrele genealogice ale raselor. Dovada pe care fermierii o depun la APIA este adeverința de la registrul genealogic al rasei respective.
Acești fermieri vor trebui să aducă adeverința de la registrul genealogic până la data de 1 septembrie. Adeverința va atesta efectivul de animale. Așa cum știm, APIA mai derulează o formă de sprijin în paralel cu aceste forme de sprijin cuplat și anume subvenționează determinarea calității genetice a raselor de animale și am constatat, colaborând cu colegii de la asociație (asociația crescătorilor de ovine n.r.) că există anumite neconcordanțe între datele de identificare a fermierilor. Adică, la medicii veterinari, spre exemplu, figurează persoana fizică autorizată, iar la asociație avem o evidență despre persoana fizică.
Obligatoriu, având în vedere că, până la data de 1 septembrie 2018, vor aduce la APIA adeverința de la registrul genealogic, îi rugăm mult să-și facă o verificare astfel încât datele ANSVSA care sunt primordiale și care ne spun clar cine este persoana fizică autorizată sau persoana fizică să concorde cu tot ce există la asociația crescătorilor de ovine. Subliniez încă o dată, este foarte important ca adeverința să vină cu numele celui care are depusă la APIA cererea unică.
Obligatoriu ce este la medicul veterinar trebuie să existe și la asociația crescătorilor de ovine, a avertizat ing. Mirela Paraschiv, șef Serviciu Măsuri Specifice APIA Hunedoara.
Sursa: Satul hunedorean