Adama
Vinasa Rompak

Stelian Fuia - prima întâlnire cu crescătorii de ovine

Publicat: 23 februarie 2012 - 14:44
5 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prima întâlnire a Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România “Romovis” cu noul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a fost programată vineri, 24 februarie a.c..

Sperăm că noul ministru va înţelege priorităţile noastre, având în vedere că avem un sector care trezeşte din ce în ce mai mult interesul UE şi al ţărilor arabe pentru producţiile pe care le avem noi în România la ovine. De aici înainte ne dorim să finalizeze într-un mod favorabil ce a mai rămas din Politica Agricolă Comună până în 2014 şi să gândească foarte serios o strategie a sectorului ovin în concordanţă cu Regulamentele Europene şi cu PAC în perioada 2014 - 2020, în aşa fel încât să nu mai umblăm de la an la an cu cârpeli, ci să avem câteva linii trasate, astfel încât oricine vine la guvernare să nu se abată de la ele, doar să aducă îmbunătăţiri”, sunt câteva dintre aşteptările de la noua conducere a MADR pe care ni le-a comunicat Ionică Nechifor, secretar general al Federaţiei Romovis.

ionica-nechifor2011_b

Ameliorarea fondului genetic la ovine este o prioritate. “Trebuie să ne adaptăm din mers, să creăm acele rase de carne româneşti, în prezent avem doar Merinosul de Palas. Avem nevoie de animale valoroase şi de ferme de elită furnizoare de masculi de reproducţie pe piaţa internă şi externă chiar, să nu fim nevoiţi să aducem berbeci reproducători din afară”, a mai spus Nechifor.

Mii de fermieri, cu subvenţiile blocate
Prima urgenţă în discuţiile cu noul ministru al Agriculturii o constituie deblocarea subvenţiilor pentru cele câteva mii de fermieri care în 2008 aveau datorii la bugetul local în momentul depunerii cererilor la APIA. “Rezolvarea acestei probleme va fi testul noului ministru în relaţia cu organizaţiile profesionale ale crescătorilor de ovine şi caprine. Iniţial, aproximativ 25 mii de fermieri se aflau în situaţia de a returna banii şi de a li se bloca fondurile pe 2011. Între timp, cei mai mulţi şi-au clarificat situaţia.

Dar au mai rămas câteva mii de crescători la nivel naţional, cărora li s-a sistat plata subvenţiilor pe 2011 şi nu este exclus ca aceştia să iasă în stradă”, ne-a explicat Ionică Nechifor. În prezent, APIA a contestat în instanţă decizia Curţii de Conturi ca Agenţia de Plăţi să recupereze banii de la beneficiari, iar procesul este pe rol la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Până la o Hotărâre Judecătorească definitivă APIA nu mai face nici o plată către beneficiarii în cauză.

Sancţionarea fermierilor - măsură abuzivă şi neconstituţională
Articolul din Ordinul MADR privind modul de implementare, condiţiile specifice şi criteriile de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine pentru anul 2008 care impunea declaraţia pe propria răspundere a solicitantului că nu are datorii la bugetul de stat/local a fost neconsituţional iar sancţionarea fermierilor este o măsură abuzivă, consideră Ionică Nechifor.

Am avut nenumărate discuţii la Finanţe şi la Minister şi am demonstrat că măsura este abuzivă din două motive: anul fiscal se încheie la 31 decembrie, apoi fermierii şi-au asumat anumite penalităţi dacă au plătit mai târziu datoriile. Din punct de vedere juridic, nu pot fi sancţionaţi de două ori pentru aceeaşi problemă. Consider că fermierii au semnat în necunoştinţă de cauză acele declaraţii. Din 2011, acel articol a fost omis din lege pe motiv de neconstituţionalitate. La această dată, fermierii în cauză şi-au achitat datoriile”, a precizat Nechifor.
Până la o decizie definitivă a instanţei, reprezentanţii oierilor îi cer noului ministru al agriculturii să deblocheze plata CNDP aferent anului trecut pentru toţi beneficiarii.

Legea pajiştilor, blocată de anul electoral
Reprezentanţii oierilor vor cere explicaţii noului ministru pentru intenţia de a amâna aplicarea Legii pajiştilor. “Fiind an electoral, nimeni nu vrea să se certe cu nimeni. Noi în norme am vrut să aducem proceduri de lucru noi, pe care Ministerul Agriculturii le-a propus Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar cu care acesta din urmă n-a fost de acord”, consideră Nechifor.

Ba mai mult, motivele pentru care se amână legea nu sunt întemeiate. “Am propus ca acele contracte aflate în derulare şi care sunt bine realizate să fie doar reînnoite, iar celelalte să fie reglementate, astfel încât legea să poată fi aplicată de anul acesta. Evident că presupunea şi refacerea acelor contracte încheiate în 2011 între consiliile locale şi asociaţiile constituite în jurul primăriilor, ceea ce ar fi deranjat. În ceea ce priveşte blocajul implementării schemelor de plăți pe suprafață, de agromediu sau pentru zonele defavorizate, pentru anul 2012, motivaţia este neîntemeiată întrucât proiectele pe agromediu se pot prelua odată cu concesiunea, deci nu se pierd”, a explicat Ionică Nechifor.

Federația ”Romovis” reunește 51 de asociații județene ale crescătorilor de ovine și caprine din România.

Vizualizat: 3093 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Problemele oierilor s-au discutat, joi - 17 noiembrie, la Cotroceni

Problemele oierilor s-au discutat, joi - 17 noiembrie, la Cotroceni

O delegație e Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din România ”RomOvis”, condusă de Președintele Federației, Ioan Câmpian, s-a întâlnit pe 17 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni cu conducerea Comisiei Prezidențiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.

Crescătorii de ovine/caprine nu protestează

Crescătorii de ovine/caprine nu protestează

Reprezentanții crescătorilor de ovine n-au luat nici o decizie referitor la participarea, alături de crescătorii de bovine, la protestele care au început, miercuri - 16 noiembrie a.c., la București, ne-a declarat Marcel Andrei, presedinte al Sindicatului Crescatorilor de Ovine si Caprine din România. 

Legea pajiştilor: Concesionări pe minim 10 ani şi închisoare pentru cei care folosesc subvenţiile în alte scopuri

Legea pajiştilor: Concesionări pe minim 10 ani şi închisoare pentru cei care folosesc subvenţiile în alte scopuri

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în 14 noiembrie 2011, Legea pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, care stabileşte reguli pentru conservarea tuturor suprafeţelor de pajişti şi păşuni declarate ca atare la  1 ianuarie 2007. Legea aduce ca noutate obligativitatea elaborării unui amenajament pastoral pentru fiecare pajişte, dar şi obligaţia consiliilor locale de a concesiona pajiştile comunale pe cel puţin 10 ani. Documentul mai prevede închisoare de până la doi ani pentru cei care folosesc în alte scopuri subvenţiile primite pentru întreţinerea pajiştilor, dar este blândă cu cei care dau în folosinţă pajiştile unor persoane neîndreptăţite.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
Ing. Ionica Nechifor
|
02. 25, 2012. Saturday 13:58

In luna martie, mai precis spre sfarsitul lunii martie, acesta a fost raspunsul d-lui ministru, am cerut si noi să urgenteze pentru-ca anul trecut am avut seceta si acum zapada a facut să suplimentam cheltuielile si suntem la sfarsit cu resursele financiare.

4.
Federatia Romovis din Romania
|
02. 25, 2012. Saturday 13:54

Am adus in discutie aceste aspecte, daca nu interveneam in primavara, acum ar fi fost un dezastru.Problema sta la inspectorul APIA care a verificat in teritoriu, acesta nu a dorit să incheie procesul verbal de costatare ca animalele sunt crotaliate si cu cip cum prevede regulamentul UE(pe buna dreptate si de frica să nu plateasca in cazul unui control de la alte institutii).Asa cum stiti in 2010 responsabilitatea a tot ce inseamna identificare revenea ANSVSA, DIN 2011 aplicarea si costul crotaliei revine proprietarului de animale, dacă dati in judecata ANSVSA, castigati si acestia trebuie să va dea banii.Daca anul trecut am salvat situatia in proportiede 95%, va recomand pt subventia din 2012 să comandati crotalia cu cip pt animalele nascute in 2010 pt a nu mai avea probleme, altfel vor fi scoase de la subventie direct din calculator chiar daca nu ati cazut la control.

3.
munteanu nicu
|
02. 24, 2012. Friday 14:12

plata de 50% la ovine adica restul

2.
ionescu
|
02. 24, 2012. Friday 10:55

pe facebook la Didu Ionescu am scris punctul meu de vedere!

1.
gabriel
|
02. 23, 2012. Thursday 22:31

de ce nu s-a adus in discutie si situatia crescatorilor de ovine ,carora li s-au taiat subventiile pt ca nu au avut microcip ,vorbim de animalele din 2010,atunci ni nu existau crotalii cu microcip,si nici nu au fost instiintati crescatorii,sa puna acestor animale crotalie cu microcip ,ele fiind crotaliate la vremea respectiva cu crotalii simple! cred ca apia si ansvsa i-si bat joc de crescatori ,pt ca acestia si-au indeplinit conditiile: -au identificat animalele si le-au tinut in exploatatie pana la data enuntata in hg !!!!

Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii