Adama
Vinasa Rompak

România ar putea exporta în Turcia ovine vii din 19 judeţe. Lista va fi publicată la sfârşitul lunii

Publicat: 16 septembrie 2013 - 20:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România ar putea exporta în Turcia ovine vii şi carne de ovine provenite din 19 judeţe, după ce Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE) va publica lista acestor judeţe libere de scrapie, cel mai probabil la finele lunii septembrie, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

„Sunt mari şanse ca Oficiul Internaţional pentru sănătatea animalelor să publice la sfârşitul lunii septembrie în buletinul oficial cele 19 judeţe din România în care boala nu a fost depistată şi de unde s-ar putea efectua exporturi. Sunt îndeplinite toate condiţiile, astfel încât Turcia să nu mai aibă motiv să spună că nu putem să exportăm ovine vii, carne de ovine sau de taurine sau să realizăm tranzit prin Turcia, care este foarte important pentru export în ţările arabe”, a spus Mănăstireanu.

Potrivit acestuia, în întâlnirile tehnice avute cu partenerii turci s-a decis ca în prima şedinţă a Comisiei mixte româno-turce, care va avea loc fie în România, fie în Turcia, să se trateze cu prioritate acest subiect al exporturilor de animale vii şi de carne în Turcia.
„Din partea României s-au parcurs toţi paşii care au fost ceruţi de Turcia şi anume am anunţat la Oficiul Internaţional pentru sănătatea animalelor, respectiv OIE judeţele care sunt libere de scrapie ca să putem să exportăm ovine vii în Turcia. Deşi suntem ţară liberă de boala vacii nebune, facem şi supravegherea acestei boli, practic, îndeplinim şi această condiţie şi din acest punct de vedere nu ar mai fi niciun impediment ca Turcia să menţină interdicţiile spună că exportaţi de ovine vii din zonele libere de scrapie cât şi carne de taurine”, a explicat şeful ANSVSA.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne, au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Restricţiile impuse României din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă - EST) au adus producătorilor şi ciobanilor români pierderi de zeci de milioane de euro. sursa: Agerpres

Vizualizat: 1906 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

14 noiembrie 2024 - 13:17

În România este nevoie de cel puțin 50.000 de ciobani și forța de muncă în acest domeniu este tot mai greu de găsit. Salariul minim pentru ciobanii care îngrijesc oile ar putea fi crescut prin lege.

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

16 iunie 2024 - 23:37

Cinci bărbaţi au ajuns la spital şi peste 50 de oi au murit, sâmbătă, 15 iunie, la o fermă din judeţul Argeş, după ce au deparazitat oile cu o substanță utilizată împotriva scabiei. 

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

14 februarie 2024 - 23:36

Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Retezatul-Haţeg”, a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România față de alte sectoare.

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

19 decembrie 2023 - 07:50

În județul Brăila, lâna de oaie este... neprețuită! (Adică nu are nicio valoare!). Pentru că nu reușesc să o vândă, crescătorii de ovine au ales o scurtătură: să o arunce pe câmp sau în pădure. 

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

14 februarie 2023 - 12:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat pe site-ul oficial condițiile pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine, caprine, aferent anului de cerere 2023.

Spaniolii se luptă cu variola ovină

Spaniolii se luptă cu variola ovină

12 februarie 2023 - 10:40

Variola ovină se pare că a scăpat de sub control în Spania, unde până acum au fost sacrificate peste 38.000 de animale, după descoperirea a nu mai puţin de 25 de focare.

Oierii din Hațeg au sărbătorit

Oierii din Hațeg au sărbătorit "BREAZA - Regina Ţurcanelor" + GALERIE FOTO

03 octombrie 2021 - 21:42

Conform tradiţiei, în prima zi a lunii octombrie, la Toteşti, în judeţul Hunedoara, de ziua comunei, e mare sărbătoare pastorală: expoziţia şi târgul de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". 

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

06 septembrie 2021 - 07:10

Banii pentru tinerii fermieri sunt prea puţini, i-a reproşat un tânăr crescător de ovine secretarului de stat în MADR George Căţean. Ce răspuns a primit de la acesta.

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

23 august 2021 - 22:20

Expoziţie de animale, degustare de produse şi conferinţe pentru crescătorii de caprine şi ovine, organizate de ANCC Caprirom la Agromalim 2021.

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

07 ianuarie 2021 - 23:11

EXPORTURI ŞI IMPORTURI. România a înregistrat un deficit de 1,24 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare în primele trei trimestre din 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii