În judeţul Galaţi, există doar un singur abator autorizat de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară Galaţi pentru sacrificarea mieilor pentru sărbătorile Sfintelor Paşti.
Acesta aparţine de SC Livada Şerbăneşti SRL, din comuna Lieşt. Anul trecut, în această modernă unitate de sacrificare, au fost “jertfiţi” peste 500 de miei, ceea ce a reprezentat doar 20 la sută din carnea de ovină care a alimentat piaţa gălăţeană.
Unităţi de abatorizare şi-au pierdut autorizarea
Potrivit informaţiilor directorului executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară Galaţi, Vasile Ştefan, în urmă cu doi ani, în judeţ primiseră autorizaţie de funcţionare provizorie pentru sacrificarea mieilor următoarele unităţi de abatorizare: SC Cominex TC SRL din Cudalbi, PFA Bogatu Viorel, din Corod, SC Mondiala Electronics SRL, din Vânători şi SC Agroindustriala Lact Fresh SRL din comuna Folteşti.
De asemenea, în judeţul Galaţi, mai funcţionează alte trei abatoare: două în comuna Tudor Vladimirescu (pentru bovine şi pentru păsări) şi unul în comuna Munteni pentru porcine.
Primăriile nu au cerut autorizaţii pentru amenajarea punctele de sacrificare
Conform unor înţelegeri, la cererea unor administraţii publice locale se pot amenaja puncte de tăiere autorizate temporar în anumite locuri bine stabilie. La această dată, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară Galaţi nu a înregistrat nicio solicitare din partea unităţilor administrativ-teritoriale gălăţene. „Legislaţia permite, în acest an, tăierea ovinelor doar în abatoare care îndeplinesc toate condiţiile necesare. Şi singurul abator din judeţ care întruneşte aceste condiţii este cel din comuna Lieşti. La cererea fiecărei primării s-ar mai putea înfiinţa puncte de sacrificare autorizate temporar, dar numai dacă primăriile cer aşa ceva. Iar până în acest moment nu au cerut-o”, a declarat Ştefan Vasile, citat de Agerpres.