Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV: CRESCĂTORII de OVINE, OBLIGAŢI să TATUEZE ANIMALELE din COP! EXPLICAŢIILE şefului ANZ!

Publicat: 23 ianuarie 2018 - 19:38
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

REGULI SUPLIMENTARE PENTRU SUBVENŢII. Ministerul Agriculturii şi ANZ îi obligă pe crescătorii de ovine să îşi identifice animalele din COP prin tatuarea acestora cu numărul matricol, în plus faţă de crotaliu. Măsura ar putea preveni fraudarea subvenţiilor, dar este aproape imposibil de aplicat aşa cum este reglementată în prezent, spun specialişti din domeniu.

Concret, prin Ordinul MADR 332/2017 (în vigoare de la 20 octombrie 2017) pentru modificarea Normelor de apreciere a ovinelor şi caprinelor de reproducţie, aprobate prin OMADR 22/2006 se aduc următoarele modificări: animalele cuprinse în controlul oficial al producţiilor (COP) trebuie să fie individualizate şi înregistrate conform sistemului oficial şi obligatoriu marcate prin tatuarea numărului matricol, iar numărul matricol să fie unic pentru fiecare animal şi niciodată reutilizat (articolul 35).

Ioan Pădeanu, şi Sorin Voia, ambii profesori la USAMVB Timişoara, specializaţi în creşterea ovinelor, respectiv caprinelor, atrag atenţia că ar fi unele proleme legate de aplicarea acestei noi prevederi:

Un element de noutate în ordinul 332/2017 este introducerea tatuajului. Când se face?  În Ordinul 22/2006, la articolul 35, alineatul 6, se specifică faptul că sexul şi numărul matricol al descendenţilor trebuie înregistrate în ziua fătării şi notificate la organizaţia de control până cel târziu la prima vizită pentru controlul oficial care succede fătarea.

În opinia multor specialişti şi crescători, marcarea animalelor pentru reproducţie prin tatuare este necesară, dar momentul efectuării ei este greşit ales, din mai multe motive: Nu se specifică locul, pe corpul animalului, unde se face. Dacă o aplicăm pe faţa internă a urechii, numărul se deformează şi nu se mai poate citi după ce urechea creşte.

Cleştele pentru tatuare suportă 5-6 cifre iar numărul matricol este alcătuit din 10 cifre, mult prea multe, necesitând o suprafaţă mai mare a pielii pe care să fie aplicate.

În această perioadă, crescătorii sunt extrem de ocupaţi cu supravegherea şi îngrijirea oilor cu miei pentru a limita pierderile, iar procesul de tatuare nu este la fel de simplu ca marcarea prin crotaliere (obligatorie tot la fătare). Dacă tatuarea nu este făcută corect, unele cifre nu se pot citi după curăţarea tuşului, ceea ce compromite numărul matricol, pentru că nu se poate aplica de două ori în acelaşi loc.

Pierderile la miei sunt mai mari până la înţărcare şi nu toţi mieii înţărcaţi se reţin pentru reproducţie.

Din toate aceste motive, se poate recomanda ca tatuarea să se facă la înţărcare, când se stabileşte destinaţia mieilor şi/sau iezilor (reproducţie sau vânzare pentru carne), iar numărul matricol să fie simplificat.

Această nouă regulă ar putea preveni fraduele cu subvenţii din bani europeni, denunţate de unii crescători de ovine. Pentru animalele înscrise în COP şi în Registrul genealogic al rasei se acordă sprjinul cuplat zootehnic (SCZ), subvenţia cea mai mare pe care o primesc crescătorii de ovine. Trebuie însă spus că nu foarte mulţi crescători de ovine ştiu despre această obligaţie. În unele zone din ţară fătările ovinelor au început deja, iar mieii trebuie identificaţi, prin crotaliu şi tatuaj, în ziua fătării, conform noului Ordin 332/2017.

Animalele existente deja în fermă şi înscrise în COP trebuie obligatoriu marcate prin tatuarea numărului matricol înaintea primei campanii de montă: toate oile/caprele din fermă să fie individualizate și înregistrate conform sistemului oficial. Ulterior începerii lucrărilor de control oficial al producțiilor, înaintea primei campanii de montă, animalele cuprinse în controlul oficial vor fi obligatoriu marcate prin tatuarea numărului matricol (Articolul 4 alineatul (3), litera a) din OMADR 332/2017).

AGROINFO a încercat să afle atât de la MADR, cât şi de la Agenţia Naţională de Zootehnie (ANZ) cine a propus această măsură, de ce era nevoie de ea şi cum va fi aplicată.

Mia Toma, director Direcţia Politici în Zootehnie din MADR, ne-a trimis la ANZ: Ordinul e dat de Minister, dar autoritatea competentă în programe de ameliorare şi apreciere a animalelor este ANZ.

lelior-iacob_bCe spune Lelior Iacob, directorul general al Agenţiei Naţională de Zootehnie, despre prevederile Ordinului 332/2017:

AGROINFO: De ce era nevoie de această măsură?

Lelior Iacob, director ANZ: E o măsură de identificare în plus pentru animalele de reproducţie. Era nevoie pentru că oferă o siguranţă mai mare a animalelor din lucrările de selecţie şi ai o identificare mai bună. Ştiţi foarte bine, crotaliile cad foarte uşor, animalele pasc în păşuni, fâneţe, terenuri degradate şi cad crotaliile. În momentul în care vrei să depistezi un animal, când ai un număr foarte mare de animale, crescătorul nu verifică în fiecare zi dacă fiecare animal are crotaliul în ureche, în schimb dacă are tatuaj în ureche sau în altă zonă, îl găseşte.

AGROINFO: A fost o măsură cerută de crescătorii de ovine sau propusă de către Ministerul Agriculturii sau ANZ?

Lelior Iacob, director ANZ: E propusă, e luată la nivel de Minister împreună cu fermieri, împreună cu Ministerul Agriculturii.

AGROINFO: Este o cerinţă a regulamentului european?

Lelior Iacob, director ANZ: Nu trebuie să ne ceară regulamentul european aşa ceva. În practica curentă, fermierii singuri îşi fac identificarea la ovine. (...) Este o măsură pe care oricum fermierii o aplicau în fermă, dar prin alte metode şi atunci am venit în sprijinul lor să găsim o formă unică pentru animalele aflate în lucrări de selecţie şi să mergem cu metoda asta suplimentară de identificare.

AGROINFO: Aţi spus că metoda asta a fost propusă de Minister împreună cu crescătorii de ovine.

Lelior Iacob, director ANZ: Nu am spus că a fost propusă de minister, am ajuns noi, cu toţii, la concluzia asta.

AGROINFO: Aţi avut discuţii cu crescători de ovine?

Lelior Iacob, director ANZ: Am avut discuţii cu crescătorii care au animale în lucrările de selecţie.

AGROINFO: Şi aceştia au fost de acord cu măsura asta?

Lelior Iacob, director ANZ: Acuma, or mai fi şi crescători cărora nu le convine.

AGROINFO: Cine sunt fermierii care au fost de acord cu această măsură?

Lelior Iacob, director ANZ: Nu ştiu, întrebaţi-i pe ei. Vreţi să-i ştiu pe nume şi prenume? Nu-i ştiu pe dinafară.

AGROINFO: Ziceţi-ne o asociaţie care face COP şi care a fost de acord.

Lelior Iacob, director ANZ: Dumneavoastră spuneţi că sunt unii care au fost sau n-au fost de acord. Eu n-am cunoştinţă de aşa ceva. Eu v-am spus foarte clar că de comun acord cu asociaţiile care au animale în controlul de producţie, cu crescătorii, am ajuns la concluzia asta şi împreună cu ministerul Agriculturii.

AGROINFO: Ordinul de cine a fost elaborat?

Lelior Iacob, director ANZ: E ordin de ministru, de cine poate să fie elaborat?

AGROINFO: Păi cei de la Ministerul Agriculturii ne-au trimis la dumeavoastră, spunând că tot ce ţine de ameliorare ţine de ANZ.

Lelior Iacob, director ANZ: Da, de acord, de acord.

AGROINFO: Ne-au semnalat crescători de animale şi specialişti din domeniu probleme legate de cum o să se facă tatuarea animalelor. De exemplu, cleştele pentru crotalii are 5-6 cifre, iar numărul matricol are 10 cifre, locul de tatuare pe ureche n-ar fi potrivit, sunt pierderi până la înţărcare şi poate ar trebui ca tatuarea să se facă la înţărcare. Sunt chestiuni care nu sunt bine clarificate în ordin.

Lelior Iacob, director ANZ: Este ordin de ministru, este act normativ şi trebuie pus în practică. Acuma că sunt voci pro şi contra, vă daţi seama că orice legislaţie nou venită întâmpină probleme de genul acesta. Aceste lucruri dacă se consideră a fi discutate, asociaţiile de crescători de oi dacă au ceva comentarii la capitolul ăsta o să vină la Ministerul Agriculturii şi vom discuta implementarea sau punerea în practică a acestui act normativ. (...) Este un act normativ care se discută cu fermierii. Cine spune că nu e clar? Nu este o problemă care ar trebui să ţină de revistă (a se citi presă agricolă - n.red.). La nivel de Minister sau la nivel de Agenţie nu avem o notă prin care să spună că sunt probleme vizavi de chestiunea asta, îmi pare rău. Dacă o să primim, o să analizăm şi o să discutăm cu mare drag. Dar în momentul de faţă nici noi, nici Ministerul Agriculturii nu avem nici un fel de probleme la capitolul ăsta. Nu au fost făcute demersuri sau adrese în sensul ăsta. Eu am avut întâlniri anul trecut cu toate asociaţiile de registru la ovine şi am discutat toate aspectele astea.

Vizualizat: 10255 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
04. 26, 2019. Friday 14:45
Bani pentru animale
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii