Reprezentanţii celor două forme asociative importante din sectorul creşterii ovinelor, Federaţia Ooierilor de Munte din România şi Federaţia Romovis, au semnat un protocol de colaborare.
Potrivit documentului, cele două federaţii vor acţiona împreună în baza unui program stabilit de comun acord, vor realiza conferinţe, seminarii şi simpozioane împreună şi vor fi „o singură voce” în relaţia cu instituţiile statului.
„Problemele din sectorul ovin şi caprin din România ne obligă să fim uniţi. PAC 2014-2020 este una din priorităţile Federaţiilor semnatare dar şi modul cum se implementează la nivel naţional, priorităţile care trebuiesc discutate cu MADR. Un lucru este sigur, atunci când reprezentanţii puterii doresc să ne dezbine pentru a conduce mai uşor, noi strângem rândurile în vederea salvării (ce se mai poate salva) ce nu s-a putut distruge în Romania-OIERITUL”, declară Preşedintele Federaţiei Romovis, Nicolaie Cioranu.
În acelaşi timp, secretarul general Romovis susţine că „avem nevoie de o strategie care să dezvolte o agricultură bazată pe realitatea din teren, în cazul nostru trebuie să arătăm, în ce stadiu se afla sectorul ovin şi caprin din România şi la ce nivel dorim să ajungem în 2020. Sper că d-l Ministru să-şi îndrepte privirea spre ce are România astăzi mai bun şi de perspectivă. Priorităţile care au fost discutate astăzi la Braşov cu siguranţă vor fi înaintate către MADR şi Comisia Europeană. Trebuie să acordăm mai multă atenţie la ce cere piaţa UE, potenţialul de care dispune România în acest sector, să nu uităm de resursele genetice şi cum putem sprijini fermierii care păstrează această avuţie naţională”.
Protocolul de colaborare dintre cele două Federaţii a fost semnat de Petru Eugen Gonţea şi Nicolae Cioranu pe data 8 august a.c., la Braşov.