Adama
Vinasa Rompak

Subvenţia se plăteşte numai pentru oile şi caprele cu două crotalii

Publicat: 13 mai 2012 - 20:11
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ovinele şi caprinele născute în perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decembrie 2009 trebuie identificate cu două crotalii simple pentru a fi considerate eligibile la plata CNDP în acest an. În lipsa crotaliilor, fermierii trebuie să facă dovada comandării şi achitării contravalorii celui de-al doilea mijloc de identificare.

Începând cu 2012, Ministerul Agriculturii nu mai acceptă la plata subvenţiei decât ovinele şi caprinele crotaliate dublu, cu excepţia celor identificate înainte de 1 ianuarie 2008.

Dubla crotaliere a ovinelor şi caprinelor a devenit obligatorie în România odată cu aderarea la UE. Pentru anul 2007, România a beneficiat de o derogare din partea Comisiei Europene, animalele putând fi identificate prin cel puţin o marcă auriculară.  Din 2008, fiecare animal ar fi trebuit marcat şi cu al doilea mijloc de identificare.

Deşi obligativitatea dublei crotalieri este prevăzută şi în legislaţia românească, medicii veterinari concesionari n-au aplicat decât o crotalie animalelor. Abia din 2009 dubla crotaliere a început să fie o regulă, iar din 2010 identificarea electronică a animalelor a devenit obligatorie. Acum, aproape jumătate din efectivul naţional solicitat la plată s-a dovedit a fi neeligibil pentru acordarea subvenţiei.

Controalele încep peste o săptămână

Fermierilor le-a mai rămas o săptămână în care mai pot depune solicitări de plată la APIA, timp în care mai pot comanda crotalii duble pentru animalele identificate în anii 2008 şi 2009. Sesiunea de primire a cererilor expiră vineri, 18 mai 2012, iar APIA va desfăşura, în perioada 21 mai - 20 august, controlul în fermele solicitanţilor, la adresa menţionată în cerere.  

În cadrul controlului la faţa locului, APIA verifică, printre altele, în special existenţa reală a animalelor identificate conform legislației în domeniu, pentru care se solicită prima, astfel:

- animalele născute până la 31 decembrie 2007 să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă;

- animalele născute în perioada 1 ianuarie 2008 - 31 decembrie 2009 să fie identificate cu două crotalii auriculare simple;

- animalele născute după 1 ianuarie 2010 să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică.

Potrivit APIA, animalele născute înainte de 1 ianuarie 2010 pot fi marcate cu o crotalie simplă şi cu un microcip dacă nu se poate procura o a doua crotalie simplă.

Crotaliile trebuie comandate şi achitate în avans până la începerea controlului

Ca să nu piardă sprijinul pentru acest an, fermierii trebuie, fie să identifice animalele conform legislaţiei în domeniu, fie, pentru că timpul fizic este prea scurt pentru producerea, livrarea şi aplicarea crotaliilor, să se asigure că în perioada controlului va avea la îndemână documentele care fac dovada demersurilor întreprinse pentru achiziţionarea celui de-al doilea mijloc de identificare (crotalie):

- lista cu numerele de identificare avizată de medicul concesionar de liberă practică;

- nota de comandă către furnizorul de crotalii;

- răspunsul furnizorului în care este comunicat termenul de livrare;

- factura de achitare integrală/avans şi alte documente justificative, după caz.

În perioada 9 aprilie - 9 mai, APIA a primit aproximativ 20 mii de cereri pentru un efectiv de aproape 3 milioane ovine şi caprine. Doar 150 de beneficiari au completat cererile on-line. În 2011, sprijinul pe cap de animal la speciile ovine/caprine a fost solicitat de 48.061 crescători de animale pentru un efectiv total de 7.705.402 animale.

Vizualizat: 11792 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Condiţii pentru prima pe exploataţie (CNDP) la bovine în 2012

Condiţii pentru prima pe exploataţie (CNDP) la bovine în 2012

Crescătorii de bovine pot solicita prima pe exploataţie pe 2012 în perioada 15 mai-30 iunie, iar asociaţiile care vor să depună cererile în numele membrilor proprii trebuie să depună la APIA documentele care atestă funcţionalitatea asociaţiei până în 10 mai 2012.

Cereri pentru CNDP la ovine/caprine - până pe 18 mai

Cereri pentru CNDP la ovine/caprine - până pe 18 mai

Crescătorii de ovine şi caprine mai au la dispoziţie doar două săptămâni pentru a solicita prima pe cap de animal aferenta acestui an.

MADR şi APIA taie pe capete subvenţiile la ovine şi caprine

MADR şi APIA taie pe capete subvenţiile la ovine şi caprine

Mai mult de jumătate din efectivul naţional de oi şi capre născute în 2008 şi 2009 ar putea fi exlus de la plata CNDP în 2012 dacă nu au fost identificate cu două crotalii simple

APIA a definitivat lista cu asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine cu drept de viză

APIA a definitivat lista cu asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine cu drept de viză

APIA a publicat pe site-ul instituţiei lista definitivă cu asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine care pot viza cererile solicitanţilor primei pe cap de animal în 2012.

Cererile pentru CNDP la ovine şi caprine se depun în perioada 9 aprilie - 18 mai 2012

Cererile pentru CNDP la ovine şi caprine se depun în perioada 9 aprilie - 18 mai 2012

De luni, 9 aprilie 2012, crescătorii de ovine şi caprine pot solicita prima pe cap de animal aferentă acestui an, însă nu înainte ca asociaţiile de profil care vor viza cererile beneficiarilor să depună la sediile APIA documente justificative.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
tudose alexandra
|
08. 16, 2013. Friday 16:02
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii