FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Cererile pentru CNDP la ovine şi caprine se depun în perioada 9 aprilie - 18 mai 2012

Publicat: 05 aprilie 2012 - 13:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Fiecare solicitare de plată trebuie să fie vizată de asociaţiile profesionale

De luni, 9 aprilie 2012, crescătorii de ovine şi caprine pot solicita prima pe cap de animal aferentă acestui an, însă nu înainte ca asociaţiile de profil care vor viza cererile beneficiarilor să depună la sediile APIA documente justificative.

Ordinul MADR privind modul de implementare, condiţiile specifice şi criteriile de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine pentru anul în curs a fost aprobat de MADR şi urmează a fi publicat în Monitorul Oficial. Deşi semnat pe data de 03.04.2012 şi trimis spre publicare în Monitor, Ordinul NU a fost afişat pe site-ul MADR (cel puţin nu la momentul redactării acestui material (05.04.2012), cu două zile lucrătoare înainte de depunerea cererilor).

Plata subvenţiei, nu mai devreme de 1 octombrie 2012

Potrivit reprezentanţilor crescătorilor de ovine şi caprine la nivel de minister, beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare la speciile ovine şi caprine pot depune cererile la sediile APIA în perioada 9 aprilie - 18 mai 2012. Cererea va fi vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite, viză care atestă efectivele de ovine/caprine pentru care se poate solicita primă.

Efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită prima trebuie să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până la data de 20 august 2012.

APIA va întocmi şi transmite Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, până în data de 1 octombrie 2012, situaţia centralizatoare cu efectivele eligibile la plata primelor pentru anul 2012, în vederea stabilirii cuantumului primei pe cap de animal. Aşadar, orice promisiune de plată mai devreme de această dată, cum s-a întâmplat în 2011, are mari şanse să fie una pur electorală.

Potrivit crescătorilor de ovine, Ordinul prevede posibilitatea completării cererilor individual prin accesarea site-ului www.apia.org.ro, pentru beneficiarii care solicită primă pentru un efectiv mai mare de 500 capete femele ovine/caprine. După tipărire, cererea vizată de asociaţie se depune la centrul local/judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti.

Cereri vizate de asociaţii ”funcţionale”

Şi în acest an, cererile beneficiarilor trebuie să fie vizate de către asociaţiile de profil legal constituite. Spre deosebire de anul trecut, dreptul de viză presupune îndeplinirea câtorva condiţii suplimentare. Asociaţiile trebuie să dovedească faptul că sunt funcţionale, conform bilanţului contabil depus în anul anterior solicitării primei, şi să aibă cel puţin un angajat specialist, inginer zootehnist sau medic veterinar. 

În termen de trei zile de la publicarea Ordinului, asociațiile crescătorilor de ovine/caprine care doresc să vizeze cererile crescătorilor depun la centrele APIA certificatul de înregistrare fiscală; hotărârea judecătorească de constituire a asociaţiei; statutul asociaţiei şi completările la statut, după caz; bilanțul contabil anual pentru anul anterior solicitării primei, depus şi înregistrat la administraţia financiară; documentul care atestă relaţia de muncă dintre asociaţie şi specialist. Efectivul solicitat la plată trebuie să fie înscris în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei. Animalele născute începând cu data de 1.01.2010 trebuie să identificate cu o crotalie auriculară simplă şi cu o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi număr unic de identificare a animalului, iar cele născute în perioada 1.01.2009 - 31.12.2009 trebuie să fie identificate cu două crotalii auriculare simple, ambele conţinând acelaşi număr de identificare a animalului. Pentru animalele născute până la 31.12.2008, Ordinul nu specifică modalitatea de individualizare a animalelor eligibile la plată.

Transparenţă decizională!???

Detalii referitoare la modul de desfăşurare a campaniei de preluare a cererilor şi a condiţiilor de eligibilitate pentru acordarea primei, inclusiv consultarea actului normativ, am solicitat Ministerului Agriculturii încă din luna martie a.c.. Întrebările noastre ”Care vor fi asociaţiile acreditate să vizeze cererile beneficiarilor şi ce condiţii trebuie să îndeplinească o asociaţie pentru a beneficia de această acreditare? Asociaţiile cu drept de viză vor ştampila doar cererile membrilor sau şi pe ale nemembrilor? Ce se întâmplă cu crescătorii de animale membri cotizanţi ai asociaţiilor care nu vor primi drept de viză?”  au primit drept răspuns .... ”pentru a beneficia de primă, solicitanţii trebuie să depună cererea vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite la centrul local/judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, pe raza căruia se află înregistrată exploataţia”. Menţionez că nici după data semnării şi aprobării Ordinului care a făcut obiectul solicitării noastre, MADR nu a revenit cu noi informaţii pe această temă.

În 2011, sprijinul pe cap de animal la speciile ovine/caprine a fost solicitat de 48.061 crescători de animale pentru un efectiv total de 7.705.402 animale.

Vizualizat: 3684 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

7,7 milioane capete ovine şi caprine au fost solicitate la plată în 2011

7,7 milioane capete ovine şi caprine au fost solicitate la plată în 2011

Numărul efectivelor de ovine şi caprine pentru care fermierii au depus cereri de acordare a plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic a crescut cu şase procente, faţă de anul trecut.

Solicitarea subvenţiei pentru ovine/caprine

Solicitarea subvenţiei pentru ovine/caprine

Asociaţiile crescătorilor de ovine şi de caprine şi-au delegat reprezentanţi care să ştampileze cererile beneficiarilor, aceştia având birouri amplasate cât mai aproape de centrele APIA care preiau dosarele de solicitare a ajutorului de stat.

CNDP la ovine/caprine: noutăţi în 2011

CNDP la ovine/caprine: noutăţi în 2011

Viza asociaţiei crescătorilor de ovine/caprine pe cererea beneficiarului, eliminarea declaraţiei pe propria răspundere a solicitantului că nu are datorii la bugetul de stat/local, penalizarea declarării la plată a unui efectiv mai mare decât cel existent în fermă cu un procent de 3%.

16 mai 2011: start cereri pentru prima pe cap de animal la ovine/caprine

16 mai 2011: start cereri pentru prima pe cap de animal la ovine/caprine

Dosarele de solicitare a subvenţiei pe cap de animal la speciile ovine şi caprine se depun la sediile APIA în perioada 16 mai - 15 iunie 2011.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. „Până la urmă, am comparat mai multe modele de tractoare cu acelaşi număr de cai putere iar concluzia a fost că cea mai bună soluţie pentru mine este acest Zetor. M-a interesat nu doar preţul de achiziţie, ci şi cât m-ar costa întreţinerea tractorului. Serviciile after-sales sunt foarte importante”, îmi spunea fermierul.

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii