Adama
Vinasa Rompak

8,6 milioane de ovine/caprine au fost solicitate la plata CNDP 2012

Publicat: 05 iunie 2012 - 12:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Efectivul naţional de ovine/caprine solictat la plata primei pe cap de animal în acest an a crescut la 8,6 milioane animale, de la 7,7 milioane capete în 2011

Potrivit datelor centralizate de APIA, în perioada 9 aprilie - 18 mai 2012, crescătorii de ovine şi caprine au depus la sediile APIA 54.787 mii cereri pentru acordarea primei pe cap de animal pentru un efectiv de circa 8.614.528 milioane capete.

Fermă de ovine_b

Anul acesta, atât numărul cererilor preluate de APIA, cât şi efectivul total solicitat la plată au crescut cu circa 12 procente faţă de anul trecut, când sprijinul pe cap de animal la speciile ovine/caprine a fost solicitat de 48.061 crescători de animale pentru un efectiv total de 7.705.402 animale. În 2010, APIA a primit 45.500 de cereri pentru 6,9 milioane capete. Cele mai multe cereri şi animale solicitate s-au înregistrat în judeţele Timiş (1806 cereri pentru 637.000 animale), Sibiu (2076 cereri pentru 513,000 animale), Arad (1294 cereri pentru 402.000 animale).

Controale la faţa locului, până pe 20 august

Efectivul de femele ovine/femele caprine declarat în cererea de plată trebuie să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere până la data de 20 august 2012, pentru controalele la faţa locului. Controalele administrative au termen de finalizare data de 28 septembrie 2012.

În cadrul controlului la faţa locului, se verifică: - existenţa reală a animalelor identificate conform legislației în domeniu, pentru care se solicită prima (animalele născute până la 31 decembrie 2007 să fie identificate cu o crotalie auriculară simplă; animalele născute în perioada 1 ianuarie 2008-31 decembrie 2009 să fie identificate cu o două crotalii auriculare simple; animalele născute după 1 ianuarie 2010 sa fie identificate cu o crotalii auriculara simpla si o crotalie auriculare electronică).

- corespondenţa dintre efectivul înscris în cerere şi cel existent în exploataţie la data controlului; - existenţa animalelor pentru care se solicită prima, identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi număr unic de identificare a animalului în cazul animalelor născute începând cu data de 1.01.2010;

- existenţa animalelor pentru care se solicită prima, identificate cu două crotalii auriculare simple, ambele conţinând acelaşi număr de identificare a animalului, în cazul animalelor născute în perioada 01.01.2009-31.12.2009;

- existenţa documentelor sanitar-veterinare care atestă ieşirile din exploataţie ca urmare a cazurilor de forţă majoră şi/sau a circumstanţelor naturale, după caz.

- existenţa documentelor care fac dovada demersurilor întreprinse de solicitant pentru achiziţionarea celui de al doilea mijloc de identificare (crotalie/lista cu numerele de identificare avizată de medicul concesionar de liberă practică/ nota de comandă către furnizorul de crotalii/ răspunsul furnizorului în care este comunicat termenul de livrare şi factura de achitare integrală/avans/ alte documente justificative, după caz).

Dacă se constată diferenţe între numărul de animale solicitate şi numărul de animale eligibile la plată, atunci se aplică reduceri şi excluderi de la plată conform prevederilor art. 5 alin. 1 şi alin. 2  din OMADR nr. 98/2010 cu modificările şi completările ulterioare.

APIA va stabili efectivul eligibil la plată până la 1 octombrie 2012

După finalizarea celor două controale, în funcţie de rezultatul acestora, APIA stabileşte numărul animalelor eligibile. Până în data de 1 octombrie 2012, APIA va întocmi şi transmite Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale situaţia centralizatoare cu efectivele eligibile la plata primelor pentru anul 2012, în vederea stabilirii cuantumului primei pe cap de animal.

Conform negocierilor României cu Comisia Europeană, ţara noastră are stabilit pentru plata naţională directă complementară la specia ovine/caprine un efectiv total eligibil de 5.880 mii capete.

 

 

Vizualizat: 3780 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii