Adama
Vinasa Rompak

Crescătorii de ovine se regrupează. Cum funcţionează, pentru ei, „legea defăimării”?

Publicat: 11 februarie 2016 - 10:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii februarie 2016, Federaţiile Romovis, ProOvis şi Federaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România au decis să se organizeze într-o Confederaţie a crescătorilor de ovine. Prima decizie comună a fost să se delimiteze public de Marcel Andrei, pe care îl numesc liderul „autopropus” al Sindicatului Crescătorilor de Ovine.

La jumătatea lunii ianuarie 2016, la o întâlnire convocată chiar de Marcel Andrei la Sibiu, Vasile Turculeţ, preşedinte al unei asociaţii din Federaţia Oierilor de Munte, a propus să se facă o Confederaţie din toate cele patru federaţii.

Agroinfo v-a informat despre această propunere aici: Oierii vor să înfiinţeze o Confederaţie

Viitoarea Confederaţie a oierilor are însă doar trei federaţii fondatoare. Până când aceasta va fi înregistrată juridic, cele trei federaţii vor colabora pe baza unui protocol prin care sunt stabilite scopul, obiectivele, principiile, modul în care acestea vor fi puse în practică, precum şi obligaţiile membrilor, semnat de preşedinţii fiecărei federaţii: Nicolae Cioranu (Romovis), Ion Cîmpean (ProOvis) şi Iancu Polifronie (FCOCR). Documentul prevede şi reguli clare de funcţionare a viitoarei Confederaţii: va fi constituit un Consiliu de Coordonare şi un Consiliu de Conducere, din membri nominalizaţi de conducerile celor trei federaţii semnatare. Consiliul de Conducere va nominaliza şi membrii care vor participa la dezbaterile organizate de instituţiile statului pe probleme ce privesc direct sectorul ovin şi caprin. Potrivit protocolului de colaborare, viitoarea Confederaţie va fi susţinută financiar de toate cele trei federaţii, în limitele comune agreate de părţile semnatare.

Scopul declarat al colaborării dintre cele trei federaţii este implicarea activă şi eficientă a federaţiilor pentru instituirea şi dezvoltarea unui parteneriat durabil şi eficient de promovare şi implementare a Politicii Agricole Comune 2014-2020 din sectorul zootehnic, cu precădere la speciile ovine şi caprine.

Semnatarii protocolului susţin că vor să promoveze şi să reprezinte interesele crescătorilor de ovine în relaţia cu autorităţile locale, regionale, naţionale şi europene, precum şi să se implice în promovarea urgentă a unor propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei din sectorul creşterii ovineor şi caprinelor.

Cine ne aduce prejudicii de imagine, nu e cu noi!

Prima hotărâre comună anunţată de noua structură a fost că Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România (SNCOCR), afiliat la Agrostar, nu îi mai poate reprezenta fără acord scris. Mai mult, îi cer acestuia să prezinte în cel mai scurt timp lista cu membrii de sindicat cotizanţi (cotizaţia la zi) şi cererile de adeziune cu număr de înregistrare în registrul de evidenţă al organizaţiei sindicale. În caz contrar, să nu se mai erijeze în reprezentant al crescătorilor de oi la nivel naţional, solicită, „ferm”, preşedinţii celor trei federaţii. Aceştia cer ca nici Guvernul, MADR, ANSVSA şi alte instituţii să nu-l mai considere pe Marcel Andrei şi pe liderii Agrostar reprezentanţi ai crescătorilor de ovine, întrucât ei nu îi mai recunosc drept purtători al intereselor lor comune.

Care ar fi motivul declarat al rupturii? Conducerile celor trei federaţii susţin că au analizat afirmaţiile din presă ale liderului de sindicat şi ale conducerii Agrostar şi consideră că aceştia, prin atitudine şi declaraţii, doresc să împiedice dezvoltarea şi modernizarea sectorului ovin, urmăresc dezbinarea fermierilor şi aduc prejudicii de imagine sectorului ovin/caprin, care se află în evoluţie pe piaţa naţională şi europeană.

În această idee, semnatarii protocolului de colaborare care pune bazele viitoarei Confederaţii a oierilor au stabilit şi o serie de obligaţii pe care membrii noii structuri trebuie să şi le asume. Cap de listă este interdicţia de a prejudicia imaginea parteneriatului şi a membrilor săi. De asemenea, asociaţiile care aderă la acest protocol, sunt obligate să nu desfăşoare activităţi denigratoare, ostile sectorului ovin şi caprin. Totodată, membrii nu au voie să întreprindă acţiuni sau activităţi care să afecteze celelalte federaţii, dar nici să exprime păreri care să combată opiniile constructive stabilite cu ocazia întâlnirilor anterioare şi care să aducă prejudicii de imagine sectorului de creştere a ovinelor şi caprinelor din România.

Vizualizat: 3102 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ce caută oile pe culturile mele? Ce caută vânătorii pe proprietatea mea?

Ce caută oile pe culturile mele? Ce caută vânătorii pe proprietatea mea?

Sunt două tabere care par să se confrunte în ședința Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, ținută marți, 9 februarie. O tabără aparține fermierilor din sectorul vegetal, iar cea de-a doua crescătorilor de ovine. Miza este controversata lege a vânătorii!

Oierii şi vânătorii din Alba caută soluţii comune pentru a putea coexista paşnic

Oierii şi vânătorii din Alba caută soluţii comune pentru a putea coexista paşnic

Crescătorii de ovine şi reprezentanţii vânătorilor din judeţul Alba au adoptat calea dialogului civilizat, echilibrat şi constructiv pentru a stinge aşa-zisul conflict recent dintre cele două ocupaţii milenare - oieritul şi vânătoarea.

FOM cere explicaţii conducerii ANARZ. Iată ce probleme ridică oierii de munte!

FOM cere explicaţii conducerii ANARZ. Iată ce probleme ridică oierii de munte!

Federaţia Oierilor de Munte din România a trimis o scrisoare către Agentia Naţionala Pentru Zootehnie, în atenţia directorului general, Lelior Iacob, prin care solicită răspunsuri la urmatoarele întrebări:

Piramida cu bani! Ai o fermă de elită? Primești o subvenție mai mare!

Piramida cu bani! Ai o fermă de elită? Primești o subvenție mai mare!

Fermierii români își fac calcule în legătură cu sumele din subvenții care le vor intra în conturile bancare. Calculele sunt bazate pe bugetul stabilit de Comisia Europeană pentru o schemă de plată sau alta. Pentru campania 2016, liderii oierilor propun o piramidă a subvențiilor.

Sprijinul cuplat dezbină crescătorii de ovine! Cum este implicat ministrul Agriculturii?

Sprijinul cuplat dezbină crescătorii de ovine! Cum este implicat ministrul Agriculturii?

Asociația Crescătorilor de Oi și Capre „Păstorul” din jud. Bihor anunță că se retrage din Federația Romovis, decizie însoțită de acuzații grave la adresa conducerii Federației. Totodată, crescătorii de ovine bihoreni îi cer ministrului Achim Irimescu să intervină, astfel încât MADR să renunțe la condiționarea sprijinului cuplat la ovine/caprine de obligativitatea înscrierii animalelor în Registrul Genalogic.

Protestele oierilor la Parlament!

Protestele oierilor la Parlament!

La 15 decembrie 2015, oierii s-au năpustit, ca la urs, la Parlament, instituţia care a ticluit şi a votat controversata lege a vânătorii (Legea 149/2015), în numele căreia amatorii de plăceri cinegetice au împuşcat câini de la turme.

Fermierii îi cer ministrului agriculturii să le spună cuantumul subvențiilor și când vin banii!

Fermierii îi cer ministrului agriculturii să le spună cuantumul subvențiilor și când vin banii!

Federația Crescătorilor de Ovine din România, Romovis, i-a scris ministrului agriculturii. Oierii vor să știe pe ce sume mizează pentru ajutorul național tranzitoriu (ANT), pentru sprijinul cuplat (SCZ), pentru pachetul 8 agromediu, rasele în abandon, și când vor primi banii.

Oierii vor să înfiinţeze o Confederaţie

Oierii vor să înfiinţeze o Confederaţie

Propunerea de a înfiinţa o Confederaţie a oierilor a fost anunţată la Sibiu, în şedinţa de lucru organizată de Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine in data de 14 ianuarie a.c. 

Scrisoarea FOM către şeful MADR. Cu ce propuneri vin oierii de munte?

Scrisoarea FOM către şeful MADR. Cu ce propuneri vin oierii de munte?

Care este situaţia actuală a oieritului românesc, ce decizii au afectat crescătorii de ovine şi cu ce propuneri vin aceştia pentru un viitor mai bun al sectorului? Răspunsurile vin de la reprezentanţii Federaţiei Oierilor de Munte din România (FOM) într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului agriculturii, Achim Irimescu.

Alte articole in aceasta categorie

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

14 noiembrie 2024 - 13:17

În România este nevoie de cel puțin 50.000 de ciobani și forța de muncă în acest domeniu este tot mai greu de găsit. Salariul minim pentru ciobanii care îngrijesc oile ar putea fi crescut prin lege.

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

16 iunie 2024 - 23:37

Cinci bărbaţi au ajuns la spital şi peste 50 de oi au murit, sâmbătă, 15 iunie, la o fermă din judeţul Argeş, după ce au deparazitat oile cu o substanță utilizată împotriva scabiei. 

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

14 februarie 2024 - 23:36

Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Retezatul-Haţeg”, a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România față de alte sectoare.

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

19 decembrie 2023 - 07:50

În județul Brăila, lâna de oaie este... neprețuită! (Adică nu are nicio valoare!). Pentru că nu reușesc să o vândă, crescătorii de ovine au ales o scurtătură: să o arunce pe câmp sau în pădure. 

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

14 februarie 2023 - 12:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat pe site-ul oficial condițiile pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine, caprine, aferent anului de cerere 2023.

Spaniolii se luptă cu variola ovină

Spaniolii se luptă cu variola ovină

12 februarie 2023 - 10:40

Variola ovină se pare că a scăpat de sub control în Spania, unde până acum au fost sacrificate peste 38.000 de animale, după descoperirea a nu mai puţin de 25 de focare.

Oierii din Hațeg au sărbătorit

Oierii din Hațeg au sărbătorit "BREAZA - Regina Ţurcanelor" + GALERIE FOTO

03 octombrie 2021 - 21:42

Conform tradiţiei, în prima zi a lunii octombrie, la Toteşti, în judeţul Hunedoara, de ziua comunei, e mare sărbătoare pastorală: expoziţia şi târgul de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". 

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

06 septembrie 2021 - 07:10

Banii pentru tinerii fermieri sunt prea puţini, i-a reproşat un tânăr crescător de ovine secretarului de stat în MADR George Căţean. Ce răspuns a primit de la acesta.

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

23 august 2021 - 22:20

Expoziţie de animale, degustare de produse şi conferinţe pentru crescătorii de caprine şi ovine, organizate de ANCC Caprirom la Agromalim 2021.

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

07 ianuarie 2021 - 23:11

EXPORTURI ŞI IMPORTURI. România a înregistrat un deficit de 1,24 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare în primele trei trimestre din 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii