Adama
Vinasa Rompak

Crescătorii de ovine critică modul de lucru al ANSVSA privind identificarea animalelor

Publicat: 02 martie 2014 - 12:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine, membri ai Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine ROMOVIS - Sibiu (FNCOR), critică modul de lucru al reprezentanţilor ANSVSA privind identificarea animalelor.

“FNCOR, prin reprezentanţii Cioranu Nicolaie - preşedinte şi Ionică Nechifor - secretar general, ne exprimăm nemulţumirea vizavi de modul cum se lucrează în cadrul ANSVSA, privind normele de aplicare a legii 191/2012 ce face referire la identificarea animalelor”, comunică Federaţia printr-un comunicat de presă.

Reprezentanţii oierilor susţin că nu sunt ascultaţi, iar legea le este în dezavantaj. “Cu toate că am solicitat întâlnire de lucru între Federaţie şi ANSVSA pe acest subiect, acest lucru nu s-a concretizat nici până-n ziua de astăzi, mai mult în data de 20.02.2014 apare în MOf/O. Preşedinte ANSVSA nr.39/2010, modificat după bunul plac al conducerii, în care defineşte furnizorul secundar contrar legii”, se arată în comunicatul FNCOR.

Potrivit Federaţiei, calitatea de furnizori secundari revine asociaţiilor profesionale reprezentative (conform definiţiei din lege, a organizaţiilor profesionale) pentru membri, iar medicilor veterinari pentru nemembri, iar în acest sens asociaţiile ar fi trebuit să prezinte lista cu membrii săi pentru a distribui crotaliile.
“Extras din lege -La orticolul 8, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins: «(3) Proprietarul de animale din exploataţiile unde s-au născut acestea achiziţionează mijloace oficiale de identificare, ce respectă criteriile tehnice stabilite de legislaţia comunitoră şi noţională, de la furnizori primari, precum şi de la orgonizaţia profesională a crescătorilor de animale sau de la medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în cazul în care proprietarii de animale nu sunt membri ai organizaţiilor profesionale care au calitatea de furnizori secundari aprobaţi de către autoritatea competentă»”.

Crescătorii de oi vor să protesteze
Pentru a reglementa situaţia, repreztentanţii FNCOR susţin că vor merge în instanţă şi vor apela la Sindicatul Crescătorilor de Ovine în vederea organizării unor proteste. “Faptul că nu se doreşte o colaborare corectă între Federaţie şi ANSVSA, considerăm că se încalcă drepturile noastre de a fi consultaţi, totodată un abuz de încălcare a legii. Federaţia - Romovis va contesta în instanţă şi va apela la Sindicatul Crescătorilor de oi din România pentru a organiza un protest faţă de modificările la Ordinul Preşedintelui ANSVSA nr. 39/2010 privind furnizorul secundar”, se precizează în comunicatul citat.

Vizualizat: 2244 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

14 noiembrie 2024 - 13:17

În România este nevoie de cel puțin 50.000 de ciobani și forța de muncă în acest domeniu este tot mai greu de găsit. Salariul minim pentru ciobanii care îngrijesc oile ar putea fi crescut prin lege.

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

16 iunie 2024 - 23:37

Cinci bărbaţi au ajuns la spital şi peste 50 de oi au murit, sâmbătă, 15 iunie, la o fermă din judeţul Argeş, după ce au deparazitat oile cu o substanță utilizată împotriva scabiei. 

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

14 februarie 2024 - 23:36

Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Retezatul-Haţeg”, a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România față de alte sectoare.

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

19 decembrie 2023 - 07:50

În județul Brăila, lâna de oaie este... neprețuită! (Adică nu are nicio valoare!). Pentru că nu reușesc să o vândă, crescătorii de ovine au ales o scurtătură: să o arunce pe câmp sau în pădure. 

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

14 februarie 2023 - 12:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat pe site-ul oficial condițiile pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine, caprine, aferent anului de cerere 2023.

Spaniolii se luptă cu variola ovină

Spaniolii se luptă cu variola ovină

12 februarie 2023 - 10:40

Variola ovină se pare că a scăpat de sub control în Spania, unde până acum au fost sacrificate peste 38.000 de animale, după descoperirea a nu mai puţin de 25 de focare.

Oierii din Hațeg au sărbătorit

Oierii din Hațeg au sărbătorit "BREAZA - Regina Ţurcanelor" + GALERIE FOTO

03 octombrie 2021 - 21:42

Conform tradiţiei, în prima zi a lunii octombrie, la Toteşti, în judeţul Hunedoara, de ziua comunei, e mare sărbătoare pastorală: expoziţia şi târgul de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". 

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

06 septembrie 2021 - 07:10

Banii pentru tinerii fermieri sunt prea puţini, i-a reproşat un tânăr crescător de ovine secretarului de stat în MADR George Căţean. Ce răspuns a primit de la acesta.

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

23 august 2021 - 22:20

Expoziţie de animale, degustare de produse şi conferinţe pentru crescătorii de caprine şi ovine, organizate de ANCC Caprirom la Agromalim 2021.

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

07 ianuarie 2021 - 23:11

EXPORTURI ŞI IMPORTURI. România a înregistrat un deficit de 1,24 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare în primele trei trimestre din 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii