Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Cum poți să pierzi sprijinul cuplat la ovine?

Publicat: 23 iulie 2015 - 21:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Încă trei asociaţii ale crescătorilor de ovine vor Registru Genealogic pentru Ţurcană

Crescătorii de ovine care nu îşi înscriu animalele în COP şi în Registrul Genealogic al rasei vor pierde sprijinul cuplat, din 2016, avertizează Ionică Nechifor, secretarul general al Federaţiei Romovis.

Reprezentanţii asociaţiilor acreditate pentru menţinerea Registrelor Genealogice pentru rasele de ovine s-au întâlnit, în 22 iulie 2015, la sediul MADR, cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a discuta problemele legate de înscrierea animalelor în Controlul Oficial al Producţiilor (COP) şi în Registrul Genealogic (RG), în vederea accesării sprijinului cuplat pentru acest sector în anul 2016. La întâlnirea cu reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de ovine au participat şi secretarul de stat Daniel Botănoiu, Gheorghe Neaţă şi Mia Toma, din partea MADR.

Reprezentanţii Romovis, care s-au mai întâlnit cu ministrul Daniel Constantin şi în 8 iulie a.c., au propus elaborarea unui manual cu procedura de lucru pentru înscrierea ovinelor în Registrele Genealogice, procedură ce presupune o colaborare între asociaţiile crescătorilor de ovine acreditate pentru RG, APIA şi Direcţia Zootehnie din MADR, astfel încât fermierii care solicită sprijinul cuplat să ştie ce paşi trebuie să facă şi să nu existe interpretări diferite de la o zonă la alta între funcţionarii APIA şi crescătorii de animale.

Ca să nu piardă sprijinul cuplat în sectorul zootehnic începând din 2016, crescătorii de ovine trebuie să îşi înscrie efectivele în Registrul Genealogic al rasei. Pentru aceasta, animalele trebuie înscrise în COP. Activitatea de COP începe după 10 august, cu autorizarea berbecilor, a explicat Nechifor. Aşadar, timpul este foarte scurt şi fermierii trebuie instruiţi ca să ştie ce au de făcut pentru a nu pierde sprijinul cuplat, crede secretarul general al Romovis.

„Primul pas ar fi ca asociaţiile judeţene acreditate pentru COP să se deplaseze la fiecare exploataţie care a solicitat sprijinul cuplat în 2015, în vederea acceptării sau nu a efectivului respectiv în controlul oficial al producţiei. nu pot intra în COP efectivele metise sau hibridate. Legislaţia poate fi însă modificată ca să intre în COP lapte sau carne şi acei hibrizi care ulterior să ajungă la o linie care poate fi omologată în viitor. Dacă asociaţia îşi dă acordul pentru înscrierea efectivelor în COP ca produşii lor să intre în Registrul Genealogic, urmează alte etape: berbecii trebuie autorizaţi. (...) După perioada de autorizare a berbecilor, se face graficul pentru montă, care trebuie monitorizat de asociaţia acreditată pentru Reistrul Genealogic”, a explicat, pe scurt, Ionică Nechifor.

Fermă de ovine_b

Potrivit lui Nechifor, asociaţii acreditate pentru efectuarea COP sunt, în prezent, în circa 90% din judeţe. În celelalte judeţe, există însă asociaţii care acum întocmesc documentaţia pentru a primi acordul ANARZ de efectuare a COP. Acestea trebuie însă să fie agreate şi de către asociaţiile care menţin Registrele genealogice, mai afirmă Ionică Nechifor.

Probleme: Animale înscrise în RG, dar trecute ca metişi în baza de date a ANSVSA

Una dintre problemele importante dezbătute în 22 iulie la întâlnirea de la MADR a fost legată de baza de date a ANSVSA. „Există animale cu apartenenţă la rasă, înscrise deja în Registrul Genealogic, dar în baza de date la medicul veterinar sunt trecute ca metişi, pentru că ei nu au fost interesaţi de rasă, şi asta trebuie modificat”, ne-a declarat Nechifor.

O nouă întâlnire pe această temă între crescătorii de ovine şi ministrul Agriculturii a fost stabilită pentru miercuri 29 iulie 2015, când ar trebui să fie disponibile şi datele numerice solicitate de la APIA şi ANSVSA privind efectivele de animale solicitate la plata sprijinului cuplat în 2015 şi efectivele înscrise în baza de date a ANSVSA.

Încă trei asociaţii ale crescătorilor de ovine vor Registru Genealogic pentru Ţurcană

Discuţii aprinse au fost şi pe tema Registrulu Genealogic la rasa Ţurcană. Tot săptămâna viitoare, reprezentanţii Romovis speră să obţină un răspuns din partea ministrului Constantin referitor la acordarea Registrului Genealogic la Ţurcană şi fermierului Dumitru Andreşoi. Asociaţia Păstorul Crişana, din jud. Arad, condusă de Nicolae Cioranu, care este şi preşedintele Federaţiei Romovis, era singura care deţinea, până recent, Registrul Genealogic la Ţurcană. Potrivit lui Ionică Nechifor, Cioranu a depus deja un memoriu la MADR, cerând să îi fie retrasă acreditarea lui Andreşoiu, iar ministrul Agriculturii a promis că va cere o anchetă în acest caz. Romovis i-a mai cerut ministrului Daniel Constantin şi ca MADR să solicite un punct de vedere legat de Registrul Genealogic la Ţurcană de la secţia de zootehnie a ASAS.

Între timp însă, potrivit lui Nechifor, alte trei asociaţii şi-au manifestat dorinţa de a fi acreditate pentru Registrul Genealogic la rasa Ţurcană: Asociaţia Mioriţa, din jud. Arad, condusă de Ioan Branga, Asociaţia Ovis Banatim, din jud. Timiş, condusă de Gheorghe Dioane şi Aociaţia crescătorilor de ovine şi caprine din Bistriţa-Năsăud, condusă de Ioan Câmpian, care este şi preşedinte al Federaţiei Pro Ovis. Potrivit datelor ANZ (fosta ANARZ), Asociaţia Mioriţa are deja RG pentru rasele Merinos Transilvănean şi Ţigaie, iar Ovis Banatim se ocupă de RG la rasele Sardă şi Dorper. Tot datele ANZ arată că, la finalul lui 2012, erau acreditate pentru RG la ovine 9 asociaţii ale crescătorilor de ovine, pentru 22 de rase de ovine, de lapte şi de carne.

„O spun foarte clar şi le-am spus-o şi lor: Mie îmi miroase a abuz în serviciu, trafic de influenţă şi corupţie”, acuză secretarul general al Romovis. „Sper că Ministerul Agriculturii va rezolva situaţia, în aşa fel încât să rămână un Registru unic în cadrul unei rase”, a adăugat secretarul general al Romovis.

Vizualizat: 5490 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ce le-a promis ministrul Daniel Constantin crescătorilor de ovine?

Ce le-a promis ministrul Daniel Constantin crescătorilor de ovine?

Crescătorii de ovine care s-au întâlnit vineri, 3 iulie 2015, în judeţul Arad, cu ministrul Agriculturii i-au cerut acestuia ca APIA să îi scutească de penalizări la depunerea cererilor pentru subvenţii, să primească adeverinţe pentru credite, dar şi ca Ministerul Agriculturii să le dea şi în acest an sprijin financiar pentru achiziţia de berbeci de prăsilă. Iată ce le-a răspuns ministrul Daniel Constantin!

Dumitru Andreșoi, bogatul oier român, are propriul Registru genealogic pentru rasa țurcană

Dumitru Andreșoi, bogatul oier român, are propriul Registru genealogic pentru rasa țurcană

Scandal de proporții între asociațiile oierilor din România. Miza este Registrul genealogic pentru rasa țurcană. De 7 ani, registrul este deținut de Asociația Păstorul Crișana. De o săptămână, are propriul Registru genealogic și cel mai bogat oier din România.

Exclusiv! Crescătorii de oi rasa țurcană ar fi obligați să atașeze cererii unice o adeverință care să confirme rasa

Exclusiv! Crescătorii de oi rasa țurcană ar fi obligați să atașeze cererii unice o adeverință care să confirme rasa

Registrul genealogic al rasei va deveni obligatoriu abia din 2016. Cu toate acestea, crescătorii de oi din rasa țurcană se plâng că APIA le-ar fi pretins o adeverință de la o asociație acreditată pentru rasa respectivă.

Alte articole in aceasta categorie

AJUTOR MAXIM de 2.500 EURO/FERMĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE ŞI CAPRINE!

AJUTOR MAXIM de 2.500 EURO/FERMĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE ŞI CAPRINE!

06 septembrie 2020 - 23:18

ANUNŢ MADR! Crescătorii de ovine şi caprine vor primi maximum 2.500 euro/fermă prin Măsura 21 din PNDR 2020, prin care se acordă sprijin temporar cu caracter excepţional ca răspuns la pandemia de COVID-19.

TERMEN pentru PLATA SUBVENȚIEI APIA LA OVINE și CAPRINE!

TERMEN pentru PLATA SUBVENȚIEI APIA LA OVINE și CAPRINE!

29 iulie 2020 - 09:08

SUBVENȚII APIA 2020. Ovinele și caprinele pentru care crescătorii de animale solicită sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, 17,71 euro/cap de animal în 2019, trebuie înscrise în registrele genelogice ale raselor până la data limită de 1 septembrie 2020, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

REGULI DE PANEDMIE PENTRU MĂSURATUL OILOR! Să trimitem oile cu mască şi mănuşi!?

REGULI DE PANEDMIE PENTRU MĂSURATUL OILOR! Să trimitem oile cu mască şi mănuşi!?

05 mai 2020 - 15:12

URCATUL OILOR LA MUNTE. Restricţiile impuse de autorităţi din cauza pandemiei de coronavirus schimbă şi tradiţiile crescătorilor de ovine.

OI STRIVITE SUB ROȚILE MAȘINII DE PROPRIETARUL TERENULUI PE CARE AU INTRAT!

OI STRIVITE SUB ROȚILE MAȘINII DE PROPRIETARUL TERENULUI PE CARE AU INTRAT!

04 mai 2020 - 09:56

A INTRAT CU MAȘINA ÎN TURMĂ. Poliția orașului Zărnești a deschis un dosar penal pe numele proprietarului unui teren care ar fi izbit cu mașina o turmă de oi intrată pe terenul său. Proprietarul terenului ar fi strâns oile grămadă și apoi ar fi intrat din plin cu mașina în ele. În urma atacului asupra turmei, 10 oi au murit, iar alte 5 sunt rănite, au picioarele rupte, scrie Bună Ziua Brașov.

PLÂNGERE la Bruxelles: ANSVSA PERMITE un MASACRU LEGALIZAT în FERME!

PLÂNGERE la Bruxelles: ANSVSA PERMITE un MASACRU LEGALIZAT în FERME!

06 aprilie 2020 - 17:29

ACUZAŢII: DEROGAREA ANSVSA PENTRU SACRIFICAREA MIEILOR ÎN FERMĂ ESTE ILEGALĂ! Organizaţiile pentru protecţia animalelor Animals International şi Animals Angels avertizează ANSVSA că derogarea prin care permit sacrificarea mieilor de Paşte direct la fermă este ilegală. Cele două organizaţii au depus luni, 6 aprilie, o plângere la Comisia Europeană pentru anularea acestei derogări.

BILANŢ TRAGIC: O PERSOANĂ A MURIT şi peste 700 DE ANIMALE AU ARS într-o FERMĂ din Ialomiţa

BILANŢ TRAGIC: O PERSOANĂ A MURIT şi peste 700 DE ANIMALE AU ARS într-o FERMĂ din Ialomiţa

05 aprilie 2020 - 16:30

FERMĂ DISTRUSĂ DE FLĂCĂRI. Un bărbat în vârstă de 33 de ani a decedat, peste 700 de animale au murit, sute de baloţi au fost făcuţi scrum şi o fermă a fost distrusă - acesta este bilanţul incediului izbucnit în noaptea de sămbătă spre duminică, 5 aprilie 2020, în localitatea ialomiţeană Amara.

STRIGĂT DE AJUTOR! FIE PÂINEA CÂT DE REA… VOI VĂ BATEŢI JOC DE EA?!

STRIGĂT DE AJUTOR! FIE PÂINEA CÂT DE REA… VOI VĂ BATEŢI JOC DE EA?!

26 martie 2020 - 10:18

Grâul scăpat de la secetă şi îngheţ îl paştem cu oile? Dacă toată lumea vorbeşte de producţie agricolă, de securitate alimentară, de cea mai importantă campanie agricolă… unii efectiv nu aud sau nu le pasă...

ANSVSA: MIEII de Paşte pot fi SACRIFICAŢI în FERME! CONDIŢII OBLIGATORII!

ANSVSA: MIEII de Paşte pot fi SACRIFICAŢI în FERME! CONDIŢII OBLIGATORII!

25 martie 2020 - 18:10

SACRIFICARE ŞI VÂNZARE MIEI. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară(ANSVSA) anunţă că, în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, va permite crescătorilor de ovine să sacrifice mieii pentru Paşte şi în ferme, dar în anumite condiţii stricte.

Covid-19 a prăbuşit preţurile la carne în Noua Zeelandă

Covid-19 a prăbuşit preţurile la carne în Noua Zeelandă

14 martie 2020 - 10:30

Efectele pandemiei de coronavirus se fac simţite şi la antipozi, nu doar în Asia şi Europa. Noua Zeelandă, de pildă, a pierdut bani serioşi din cauza restricţiilor privind exporturile de ovine spre China, locul de unde a pornit practic tot acest coşmar.

ANUNŢ IMPORTANT pentru OIERI: TERMEN PRELUNGIT!

ANUNŢ IMPORTANT pentru OIERI: TERMEN PRELUNGIT!

19 septembrie 2019 - 21:11

O NOUĂ HOTĂRÂRE de GUVERN vine în SPRIJINUL OIERILOR ROMÂNI. Actul normativ a fost aprobat în şedinţa Guvernului din data de 19 septembrie 2019. Este vorba despre o Hotărâre ce modifică şi completează HG nr.500/2017 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii