TURNEUL MINISTRULUI AGRICULTURII! De Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost în Bihor. Șeful de la Agricultură a participat la ultima probă a concursului internaţional de atelaje de trei stele, singurul concurs din ţară unde se punctează pentru calificările la campionatul mondial de atelaje.
Daea le-a răspuns simplu „ministrul agriculturii merge peste tot unde e vorba de pământ”. Oare caii nu trăiesc pe pământ?! Fermele de cai de rasă nu sunt ferme?! Fânul, lucerna, cerealele cu care se hrănesc aceşti cai, nu sunt rodul pământului?! Fermierii care cresc cai nu depun cereri la APIA?! O jurnalistă din presa locală i-a cerut ministrului Agriculturii „o exclusivitate”, iar Petre Daea, nemulțumit de multe ori de incisivitatea jurnaliștilor cu stofă, i-a replicat în stilu-i caracteristic: „o exclusivitate ar fi ca presa să mai scrie şi despre lucrurile bune din agricultură”.
La Cefa, minstrul Agriculturii a fost invitat de multă lume apropiată de acest concurs ecvestru de trei stele. Foşti colegi de parlament şi comisie precum Tanczos Barna, cel care a şi prezentat concursul din postura de comentator. Iar acest singular concurs din ţară de acest nivel se datorează unor oameni pasionaţi. Dar în principal condiţiilor create de administratorul Pro Acva, Nicolae Nistor, care este şi organizatorul acestui concurs. Fiind un împătimit al cailor şi dorind să reînvie un sport cu tradiţii seculare.
Printre cei prezenţi la eveniment am zărit fermieri mari, cu exploatații profitabile: Dan Corbuţ care se află pe cea mai recentă copertă a revistei Ferma, Robert Bartha, care are în Chichiş, judeţul Covasna, o fermă cu 60 de cai lipiţani și o pensiune de unde poţi privi din cameră manejul unde caii sunt dresaţi. Iar lipiţanii săi sunt, probabil, printre cei mai frumoşi din ţară. El însuşi a fost unul din primii concurenţi în acest gen de competiţie, iar acum fiul său. Cu rezultate de genul campion naţional şi participări la campionatul mondial.
Cât priveşte rezultatele de ieri, 21 mai, ale concursului internaţional de atelaje, trei stele-doi cai, a fost câştigat de sportivul ungur Lázár Zoltán (de 11 ori campion mondial), urmat de conaţionalul său Kakonyi Norbert. Iar premiul III a revenit bihoreanului Rákóczi Gergő, multiplu campion naţional şi maestru al sportului. Petre Daea le-a înmânat premiile care au şi o valoare financiară importantă, deoarece acest sport este foarte costisitor. Caii pot costa 100.000 euro bucata, iar atelajele costă mai mult decât o maşină foarte bună (chiar şi peste 30.000 euro).
Despre ce frumos a fost o să las fotografiile să vorbească. Iar celor care nu ştiu, un cal de rasă capătă valoare doar prin intermediul participărilor la concursuri unde li se poate măsura caliatatea. Doar aceste rezultate le stabilesc valoarea de mai târziu.
Privind întrebarea din titlu sper că lumea a înţeles că ministrul Agriculturii era unde trebuie la acest concurs. Pentru că cei care cresc cai de rasă sunt fermieri în primul rând!