AJUTOR DE STAT PENTRU MOTORINĂ! Reducerea accizei la motorină folosită în acvacultură este o nouă schemă de ajutor de stat, anunțată de Ministerul Agriculturii, într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat vineri, 25 august, pe pagina sa oficială.
Rata accizei reduse pentru motorina utilizată la desfășurarea activităților în acvacultură este de 99,498 lei/1.000 litri. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2017-2020 este de 22.128,60 mii lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2017 este de 5.532,15 mii lei și se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.
Beneficiarii schemei sunt întreprinderile mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în acvacultură, respectiv:
a) persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, constituite în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare;
b) persoane juridice.
Schema de ajutor de stat nu se aplică în următoarele situații:
a) înteprinderilor aflate în dificultate;
b) înteprinderilor care fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat în urma unei decizii anterioare a Comisiei prin care un ajutor este declarat ilegal sau incompatibil cu piața internă;
c) inteprinderilor care nu pot solicita sprijin din partea Fondului European pentru pescuit și afaceri maritime din motivele prevăzute la articolul 10, alineatele (1)-(3) din Regulamentul (UE) nr. 508/2014.
Ajutorul de stat se acordă prin rambursarea diferenței dintre acciza standard la motorină și acciza redusă.
Ajutorul de stat sub formă de rambursare se acordă în limita cantităţilor maxime anuale, defalcate pe activități. În cazul în care cantităţile de motorină pentru care se solicită plăţi în cadrul schemei de ajutor de stat depăşesc cantităţile prevăzute în anexă nr.1 (în foto), cuantumul plăţilor se reduce proporţional.
Autoritățile competente responsabile cu derularea schemei de ajutor de stat reglementată de prezenta hotărâre sunt Direcțiile pentru agricultură județene și Agenţia Națională pentru Pescuit și Acvacultură, denumită în continuare ANPA, prin structura centrală și Serviciile regionale/Direcția pentru Politici și Inspecții Marime Constanța.
CONDIȚII DE ELIGIBILITATE
Beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) sunt înscriși în Registrul Unităților de Acvacultură (RUA) al ANPA;
b) furnizeaza date statistice la ANPA privind suprafețele și producțiile realizate, în conformitate cu activităţile prevăzute în programele statistice şi actele juridice comunitare în domeniul sectorului pescăresc.
Beneficiarii depun o cerere de acord prealabil pentru finanţare la Direcțiile pentru agricultură județene pe a căror rază teritorială își desfășoară activitatea, în cursul lunii decembrie, pentru anul următor.
Prin excepție, pentru anul 2017 cererea de acord prealabil se depune în termen maxim de 30 de zile de la data aplicării prevederilor prezentei hotărâri.
Cererea de acord prealabil pentru finanțare conţine informaţii cu privire la suprafețele de luciu de apă, inclusiv efectivele piscicole pe care le exploatează și/sau lucrările și activitățile în acvacultură pe care beneficiarii le execută până la sfîrșitul fiecărui an calendaristic aferent solicitării. Împreună cu cererea de acord prealabil pentru finanțare se depune și licența/licențele de
acvacultură.
Acordul prealabil pentru finanțare se emite în comun de către cele două autorități competente responsabile, în termen de 15 zile de la data depunerii solicitării, după verificările criteriilor de eligibilitatate menționate la art.6.
Beneficiarii achiziţionează cantităţile necesare de motorină, conform acordului prealabil pentru finanțare şi solicită facturi emise de furnizori pe numele beneficiarilor.
ACTE NECESARE
a) copie după documentele de identitate și după documentele de înregistrare;
b) documentele justificative care atestă desfășurarea activităților din acvacultură pentru care se solicită ajutorul de stat, respectiv raportul zilnic de activitate, situația lucrărilor, foaia de activitate zilnică a utilajelor/mijloacelor auto utilizate, bonuri de consum, avize de însoțire a mărfii, facturi, foi de parcurs, fișa limită de consum, fișa de furajare pe heleștee, rapoarte de populare, rapoarte
de producție;
c) situația centralizatoare a cantităților de motorină utilizate pentru obținerea producției realizate în acvacultură, pentru perioada solicitată;
d) copie după facturile de cumpărare a motorinei emise de furnizori pe numele solicitanților;
e) dovadă cont trezorerie.
Pentru anul 2017, documentele prevăzute la art.10 se depun în termen de 15 zile de la sfîrșitul perioadei pentru care se solicită rambursarea ajutorului.
Perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat este de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, până la 31 decembrie 2020.
Ajutorul de stat prevăzut de prezenta hotărâre nu se cumulează cu nici un tip de ajutor de minimis în raport cu aceleași costuri eligibile dacă un astfel de cumul ar conduce la o intensitate a ajutorului care depășește valorile prevăzute în schema de ajutor de stat.
IMPORTANT! Acesta este un proiect de act normativ. Prevederile sale intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
Sursa: MADR