Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

NOU AJUTOR pentru FERMIERI! PROGRAMUL de SUSȚINERE A CRESCĂTORILOR de TAURINE din RASELE BĂLȚATĂ ROMÂNEASCĂ și BRUNĂ!

Publicat: 09 ianuarie 2018 - 08:21
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

PROIECT DE LEGE PENTRU AJUTOR ACORDAT CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! Pe 28 decembrie 2017, proiectul de lege pentru Programul național de susținere a crescătorilor de taurine din rasele Bălțată Românească și Brună a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ. În acest moment, proiectul de lege se află în dezbaterea parlamentarilor. AGROINFO vă pune la dispoziție tot ce conține acest proiect pentru ajutor financiar acordat fermierilor.

Programul multianual de susținere a crescătorilor de taurine din rasele Bălțata Românească și Brună constă în investiții pentru realizarea de ferme noi/adăposturi noi pentru animale de reproducție, inclusiv pentru prima populare, precum și de stimulare a asocierii în cooperative.
Schema de ajutor de stat se notifică la Comisia Europeană. Schema de ajutor de stat se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2018-2020.

BENEFICIARII, CRITERII DE ELIGIBILITATE

Ajutorul de stat se acordă pentru înființarea și/sau modernizarea de ferme și adăposturi pentru animale de reproducție cu capacități cuprinse între minim 50 de locuri de cazare și de maxim 300 de locuri de cazare/beneficiar, o singură dată în cadrul acestui ajutor de stat. De acest ajutor de stat beneficiază și institutele și stațiunile de cercetare dezvoltare pentru creșterea taurinelor.

Beneficiarii trebuie să dețină suprafața de teren necesară, în cazul construcției fermelor noi, înființate în baza acestui Program.
Ajutorul de stat se acordă o singură dată pentru investițiile aferente unei ferme sau adăposturi pentru animale de reproductive.
Beneficiarii ajutorului nu pot accesa simultan sprijin și prin PNDR 2014-2020 pentru aceleași măsuri reglementate prin lege.
Atenție! Nu sunt eligibile pentru acest ajutor întreprinderile aflate în dificultate financiară, cele care fac obiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată.

CHELTUIELI ELIGIBILE

Construcția fermelor și adăposturilor noi
Investiții în adăposturi și ferme aflate în conservare
Achiziționarea de utilaje, echipamente, respectiv echipamente pentru furajare și adăpare, microclimat, evacuarea și tratarea dejecțiilor, inclusiv costurile generale legate în mod direct de aceste cheltuieli. Inclusiv echipamentele și utilajele achiziționate prin leasing.
Costuri cu serviciile, respectiv elaborarea studii de fezabilitate, studii de mediu, proiecte de construcție, servicii de arhitectură și consultanță.

Nivelul ajutorului de stat pentru cheltuielile eligibile este de maxim 40% din costul standard. Acesta poate fi majorat cu 20 de puncte procentuale din costul standard, fără a depăși 90 de puncte procentuale din costul standard pentru:

tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Programul de susținere a crescătorilor de taurine din rasele Bălțată Românească și Brună;
investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri;
cooperative.

DEPUNEREA CERERII ȘI ACTE NECESARE

Începând cu data de intrare în vigoare a legii, beneficiarii depun cererea de înscriere în program la direcțiile județene pentru agricultură pe a căror rază teritorială înființează fermele/adăposturile.

La cerere se atașează:
- împuternicire/procură notarială și o copie a BI/CI al reprezentantului legal;
- copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului, precum și o copie BI/CI al împuternicitului persoană fizică, după caz;
- copie de pe actul constitutiv;
- dovadă cont activ bancă/trezorerie;
- pentru terenurile pe care se realizează investiția, documente care atestă dreptul de proprietate, administrare, uz, uzufruct, superficie, servitute sau altele, dobândit prin act autentic notarial, certificate de moștenitor, act administrativ de restituire, hotărâre judecătorească, lege.
- plan cadastral.

După înscrierea în program, pentru obținerea ajutorului de stat, beneficiarii depun cererea de finanțare la direcțiile județene pentru agricultură, unde a fost înregistrată cererea de înscriere.

Acte atașate cererii de finanțare:
- studiul de fezabilitate pentru investiția solicitată;
- extras de carte funciară și ridicare topografică pentru terenul pe care se realizează investiția, după caz;
- certificat de urbanism.
Pentru acordarea unui avans, beneficiarii trebuie să depună următoarele documente aferente investiției:
- autorizația de construcție;
- studiul geotehnic;
- aviz sanitar veterinar;
- aviz de mediu;
- aviz emis de Direcția de Sănătate Publică Județeană;
- declarație pe proprie răspundere că nu au accesat sprijin prin PNDR 2014-2020 pentru aceleași măsuri reglementate prin această lege.

După acordarea avansului, beneficiarii justifică utilizarea acestuia până la data de 31 decembrie a anului în care a fost acordat prin facturi fiscale însoțite de documentele care atestă plata contravalorii acestora care să fie conforme cu investițiile realizate până la acel moment și care se încadrează în tipul de cheltuieli eligibile.

În termen de 3 zile de la acordarea avansului, beneficiarii ajutorului de stat marchează investiția cu o placă indicator de dimensiuni 150 cm lungime și 200 cm lățime, din material rezistent, amplasată în loc vizibil, pe care inscripționează: investiție beneficiară a Programului de susținere a crescătorilor de taurine conform cererii nr....de la Direcția pentru Agricultură a județului...

Termenul maxim de realizare a investițiilor este de un an și 6 luni de la încasarea avansului, cu posibilitate de prelungire, la cererea beneficiarului, cu maxim 6 luni.

Beneficiarii ajutorului de stat trebuie să desfășoare activitatea de creștere și exploatare a taurinelor o perioadă de minim 10 ani de la finalizarea investiției. Transferul, închirierea sau vânzarea investiției se face cu respectarea acestei reguli.

Valoarea totală a ajutorului de stat este de 10 milioane de euro și se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii. Plafoanele anuale se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Schema de ajutor de stat se implementează după primirea deciziei Comisiei Europene. Dacă această decizie conține noi prevederi, schema de ajutor de stat se completează sau se modifică.

Sectorul creșterii bovinelor se confruntă cu o criză severă. Efectivul de animale a scăzut de la 2.819.000 capete, câte erau în 2007, la 2.049.000 capete în 2016, o scădere de 27%. Din structura de rasă a efectivului femel taurin catagrafiat în anul 2017 de către Agenția Națională pentru Zootehnie, Bălțata Românească reprezintă 31,9% (497.163 capete) din total efectiv, se arată în Expunerea de motive la acest proiect de lege.

IMPORTANT! Acesta este un proiect de lege. Ajutorul de stat va fi acordat crescătorilor de animale după intrarea în vigoare a legii!

Sursa: Senatul României

Vizualizat: 8001 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Gherghe
|
02. 12, 2018. Monday 19:37
Pentru ajutorul de stat care vine in sprijinul tinerilor si al fermierilor de cresterea a bovinelor din rasa baltata romaneasca sau bruna.Pot sa beneficiez detin teren dar am accesat in 2017 pentru instalarea tanarului fermier si am castigat proiectul in valoare de 40 000 euro din care am cumparat utilaje.Se mai poate primii ajutor sa infiintez ferma de vaci. Va multumesc
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Maschio-Gaspardo îşi extinde operaţiunile în afara Europei

Maschio-Gaspardo îşi extinde operaţiunile în afara Europei

Pentru Maschio-Gaspardo, Agromalim este un punct important pe agenda evenimentelor anuale consacrate, ţinând cont de faptul că unitatea de producţie de la Chişineu Criş se află la numai 40 de kilometri de Centrul Expoziţional Arad. Paolo Rocchi, director general la Maschio-Gaspardo România, ne-a acordat cu această ocazie un scurt interviu.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

George Stanson, despre condiţia fermierului român Rauch, la ceas aniversar Farm Tech la Agromalim 2018

Bancul zilei

Metodă nouă...

Metodă nouă...
- Când ajung acasă prea târziu la soţie, mă comport ca un tigru! Detalii