90 DE MILIOANE DE EURO PENTRU ACORDAREA AJUTORULUI DE STAT ÎN 2018! Senatul României a adoptat pe 19 februarie 2018 Legea privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție. Prin această lege este instituit un ajutor de stat pentru crescătorii de suine, acordat acestora în perioada 2018-2020, pentru realizarea de locuri noi de cazare în ferme de reproducție noi sau în ferme aflate în activitate, în ferme aflate în conservare și pentru stimularea asocierii în cooperative.
AGROINFO vă pune la dispoziție pevederile acestei legi, în forma în care a fost votată de către senatori.
VALOAREA TOTALĂ A AJUTORULUI DE STAT ESTE DE 359,1 MILIOANE DE EURO! 90 MILIOANE DE EURO SUNT PENTRU 2018. Pentru anul 2019, suma va crește cu 30%.
BENEFICIARII AJUTORULUI DE STAT
Crescătorii de suine care desfășoară activități de reproducție sau reproducție, creștere și îngrășare ori numai îngrășare a suinelor:
a) persoane juridice și/sau persoane fizice autorizate, PFA, și/sau întreprinderilor familiale, IF, și/sau întreprinderilor individuale, II, care dețin exploatații autorizate/înregistrate sanitar veterinar, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, și care desfășoară activități de reproducție sau reproducție, creștere și îngrășare ori numai îngrășare;
b) persoane juridice și/sau PFA, IF, II care desfășoară activități de reproducție sau reproducție, creștere și îngrășare ori numai îngrășare și dețin exploatații de porcine aflate în conservare la data intrării în vigoare a legii.
Ajutorul de stat se acordă pentru investiții în ferme de reproducție rasă pură și/sau bunici și în ferme de reproducție hibrizi părinți.
Se acordă ajutor de stat pentru investiții în ferme de reproducție rasă pură și/sau bunici și ferme de reproducție hibrizi părinți următorilor crescători de suine:
a) persoanelor juridice și/sau PFA, IF, II care dețin exploatații autorizate/înregistrate sanitar veterinar în care se desfășoară activități de reproducție și a căror capacitate de cazare este de minim 400 de locuri de reproducție pe beneficiar, pentru investiții în vederea înființării de ferme de reproducție;
b) persoanelor juridice și/sau PFA, IF, II care dețin exploatații autorizate/înregistrate sanitar veterinar în care se desfășoară activități de creștere și îngrășare și a căror capacitate de cazare locuri porc gras se încadrează pentru construcția de ferme de reproducție, respectiv spații de cazare și dotări;
c) persoanelor juridice și/sau PFA, IF, II care dețin exploatații autorizate/înregistrate sanitar veterinar în care se desfășoară activități de creștere și îngrășare, asociate în cooperative agricole de exploatare și gestionare a efectivelor de animale în vederea înființării de ferme de reproducție hibrizi părinți, respectiv spații de cazare și dotări.
Cooperativele agricole de exploatare și gestionare a efectivelor de animale au dreptul de preempțiune la cumpărarea de teren aferent investiției necesar fermelor de reproducție rasă pură sau fermelor de reproducție hibride care se înființează în baza Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție.
Ajutorul de stat se acordă o singură dată pentru un loc de cazare dezvoltat prin acest Program, în funcție de spațiile de cazare deținute și folosite la calculul dimensiunii fermei de reproducție.
Beneficiarii Programului nu pot accesa simultan sprijin și prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2014-2020, pentru aceleași măsuri.
CATEGORIILE DE FERME ÎNFIINȚATE ÎN BAZA PROGRAMULUI:
a) fermele de reproducție cu capacitate de minim 400 locuri care își pot extinde capacitatea de reproducție la 1.200 locuri;
b) fermele de reproducție cu capacitate de cazare de minim 1.200 de locuri care își pot extinde capacitatea de reproducție până la 3.000 de locuri; dimensiunea acestor ferme se va calcula în funcție de numărul de locuri de cazare pentru porc gras deținute în momentul depunerii cererii pentru înscrierea în Program.
CHELTUIELI ELIGIBILE
a) construcția locurilor de cazare, a spațiilor necesare pentru asigurarea măsurilor de biosecuritate și a spațiilor auxiliare necesare funcționării investiției;
b) achiziționarea, poate fi făcută și prin leasing, de utilaje și echipamente, respectiv echipamentele pentru furajare și adăpare, mijloace speciale pentru transportul animalelor vii, microclimat, dotarea spațiilor tehnice privind măsurile de biosecuritate, evacuarea și tratarea dejecțiilor, inclusiv costurile generale legate în mod direct de aceste cheltuieli;
c) costuri cu serviciile, respectiv elaborarea studii de fezabilitate, studii de mediu, proiecte de construcție, servicii de arhitectură și consultanță.
Spațiile auxiliare se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii pentru fiecare din categoriile de ferme.
Ajutorul de stat pentru cheltuielile eligibile este de maximum 40% din costul standard. Acest procent poate fi majorat cu câte 20 de puncte procentuale din costul standard, fără a depăși 90 de puncte procentuale din costul standard, pentru:
- tinerii fermieri care s-au instalat în cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program;
- investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau specifice;
- cooperative.
ACTE NECESARE
Odată cu intrarea în vigoare a legii, beneficiarii depun cerere de înscriere în Program la direcțiile județene pentru agricultură, pe raza cărora sunt înființate fermele.
La cerere trebuie anexate următoarele documente:
- împuternicire/procură notarială și o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;
- copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului, precum și copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică, după caz;
- copie de pe actul constitutiv;
- dovadă cont activ bancă/trezorerie;
- pentru terenurile pe care se realizează investiția, documente care atestă dreptul de proprietate, administrare, uz, uzufruct, superficie, servitute sau altele, dobândit prin act autentic notarial, certificate de moștenitor, act administrativ de restituire, hotărâre judecătorească, lege;
- plan cadastral;
- copie de pe autorizația/înregistrarea sanitară veterinară pentru exploatațiile în conservare.
Pentru obținerea ajutorului de stat, crescătorii depun cerere de finanțare la care atașează următoarele acte:
- studiul de fezabilitate pentru investiția solicitată;
- extras de carte funciară și ridicare topografică pentru terenul pe care realizează investiția;
- certificat de urbanims.
Controalele la fața locului se fac în termen de 7 zile de la depunerea cererii de finanțare.
Pentru acordarea unui avans, beneficiarii depun următoarele documente:
- autorizația de construcție, cu excepția persoanelor juridice și/sau PFA, IF, II care dețin exploatații autorizate/înregistrate sanitar veterinar, care trebuie să facă dovada proprietății pentru exploatația aflată în conservare;
- studiul geotehnic;
- aviz sanitar veterinar;
- aviz de mediu;
- aviz emis de direcția de sănătate publică județeană;
- declarație pe proprie răspundere că nu au accesat sprijin prin PNDR 2014-2020 pentru aceleași măsuri.
În termen de 3 zile de la încasarea avansului, beneficiarii marchează investiția cu o placă indicator de dimensiuni minime de 150 cm lungime și 200 cm lățime, confecționată din material rezistent și amplasată în loc vizibil pe care se inscripționează: investiție beneficiară a Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, conform cererii... de la Direcția pentru agricultură a județului...
Termenul maxim de realizare a investițiilor este de 1 an și 6 luni de la încasarea avansului cu posibilitatea prelungirii cu încă 6 luni.
Crescătorii de suine care beneficiază de acest ajutor trebuie să desfășoare activitatea de reproducție pe o perioadă de minimum 10 ani. Transferul sau vânzarea fermei se va face cu preluarea acestei obligații, iar fermierul trebuie să notifice direcția județeană agricolă. În cazul cooperativelor agricole, transferul sau vânzarea se poate face doar către membrii cooperativei.
Beneficiarul este exonerat de sancțiuni în cazurile de forță majoră.
În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare, Guvernul, la propunerea MADR, adoptă normele metodologice de aplicare.
Schema de ajutor de stat se notifică la Comisia Europeană și este implementată după primirea deciziei Comisiei Europene.
Legea a fost depusă, pe 20 februarie, la Camera Deputaților care este for decizional.
Sursa: Senatul României