Măi, oameni buni, voi credeți că eu sunt nebun să vin în mijlocul vostru?! Încercăm să modificăm articolele cu pășunatul și cu câinii care sunt necesare. Legea vânătorii o vom modifica până-n februarie 2016, le-a spus Nini Săpunaru protestatarilor.
Amânarea modificării Legii vânătorii pentru februarie 2016 a stârnit un val de huiduieli care s-a ridicat ca o amenințare deasupra celor 5.000 de fermieri. Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, a ieșit în mijlocul oierilor care au luat cu asalt Casa Poporului.
Nini Săpunaru încearcă să negocieze cu oierii
Parlamentarul a încercat să negocieze cu fermierii. Le-a promis că vor fi modificate articolele din actul normativ care se referă la perioada de stabulație și la numărul câinilor de la stână. Pentră că aceste prevederi din lege nu se pot modifica printr-o ordonanța de urgență, secretarii de stat din Ministerul Agriculturii caută în acest moment o soluție legislativă. Ministrul agriculturii Achim Irimescu este plecat la Bruxelles.
Stabulație 5 luni și jumătate. Nu se poate! Subvenția de 24 de lei pe cap de oaie e mică și nu ne ajunge. Ei stau în Parlament și fac calculele, la asta sunt buni! Să vină și ei să vadă cum e să ții pe stabulație oile aproape 6 luni, e furios Adrian Costache. Fermierul este din Dâmbovița și are 200 de oi.
Interdicția de pășunare a oilor din 6 decembrie până-n 24 aprilie nu știu cum de nu a sesizat-o corpul legislativ pentru că e neconstituțională. Acesta este un aspect. Și altul este interdicția ținerii câinilor la stână, spune Eremia Pop. Fermierul este din Mureș, are 600 de oi și 6 câini. Cu doar doi câini, la cât îl limitează legea, nu s-ar descurca cu o turmă așa mare.
Am 300 de oi. Și bunicul, și tata au ținut oi și pe vremea lui Ceaușescu nu s-a întâmplat așa ceva. Nici comuniștii nu ne-au interzis așa ceva. Păcat de revoluție și păcat de copiii care au murit că ne conduc niște bandiți și niște hoți, acuză fermierul Sandu Liber din Arad.
Până să dea năvală în curtea Parlamentului, miile de crescători de ovine veniți în București cu autocarele din fiecare colț de țară, au ocolit Casa Poporului. Au parcurs Bulevardul Libertății și Calea 13 septembrie. La un moment dat, au forțat cordonul de jandarmi, au mutat gardurile din fier și au năvălit în curtea Parlamentului, în fața intrării Senatului.
În primele momente, de teama unor încăierări, jandarmii au împrăștiat gaze lacrimogene. În aproximativ o oră, forțele de ordine și-au triplat numărul. Au apărut și jandarmii călare.
Protestatarii au fost înconjurați de un cordon gros de jandarmi, gata pregătiți să împrăștie cu gaze lacrimogene la orice semn de violență. Crescătorii de ovine au scandat: Hoții! Hoții! Parlamentari, să vă mănânce pesta porcină! Noi vă dăm de mîncare! Dar nu au mai forțat cordoanele de jandarmi.
Crescătorii de ovine au părăsit curtea Parlamentului la ora 18.