Liderii fermierilor au ajuns, astăzi, la un compromis cu Ministerul Agriculturii în ceea ce priveşte definirea „fermierului activ” în proiectul ordonanţei de Guvern care reglementează plăţile directe.
În absenţa ministrului Daniel Constantin, solicitat în ultimul moment pentru o altă chestiune, reprezentanţii fermierilor au stat la masa discuţiilor cu secretarul de stat George Turtoi şi cu Maria Toma, şefa Direcţiei Organizări de Piaţă din sectorul zootehnic, din cadrul Ministerului.
Obligativitatea înregistrării fiscale a crescătorilor de animale care încasează anual subvenţii de peste 5.000 de euro a stârnit vii dezbateri. Crescătorii de ovine şi bovine nu vor cu niciun chip să devină persoane fizice autorizate sau să-şi înfiinţeze întreprinderi individuale.
„Fermierii noştri sunt oameni de peste 55 de ani care şi-au adunat cu trudă animalele şi nu vor acum să le treacă pe PFA (persoană fizică autorizată n.r.). Pentru noi, lucrul ăsta are multe efecte negative. Oierii noştri nu vor să se apuce de contabilitate, fie ea şi primară.Sau să-şi angajeze contabili şi să fie vizitaţi mereu de inspectorii de la Finanţe. Noi plătim impozit pe norma de venit. Niciun crescător de animale n-a comentat când s-a hotărât să dăm impozit 10 lei pe cap de oaie”, declară Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine, Romovis.
Prezent la negocierile de la Minister, Nicolae Cioranu spune că, în cele din urmă, „s-a găsit o soluţie de mijloc”.
„Formularea în proiectul de ordonanţă sună cam aşa: fermierul se poate înregistra. Adică, un oier care are peste 700 de oi şi încasează 5.000 de euro din subvenţii poate să-şi facă PFA dacă vrea. El figurează oricum în evidenţele APIA. Care nu doresc asta, vor face dovada plăţii impozitului şi vor încasa subvenţiile. Dăm Cezarului ce e al Cezarului, dar într-o formă simplă”.
Proiectul ordonanţei privind plăţile directe va fi supus dezbaterii publice.