În județul Brăila, lâna de oaie este... neprețuită! (Adică nu are nicio valoare!). Pentru că nu reușesc să o vândă, crescătorii de ovine au ales o scurtătură: să o arunce pe câmp sau în pădure.
Se pot vedea câteva grămezi de lână aruncate, pe malul Siretului, pe raza comunei Siliștea, cel mai probabil, de proprietarii unor stâne din apropiere, scriu jurnaliștii de la Obiectiv Vocea Brăilei. Aceștia susțin că astfel de situații pot fi întâlnite, cu siguranță, și în alte zone din județ, pentru simplul motiv că, la ora actuală, crescătorii de oi nu găsesc cumpărători pentru lână.
În urmă cu vreo patru-cinci ani, la Siliștea era un centru de achiziție a lânei care primea o subvenție de la stat de 1-2 lei pe kilogram, conform unui program guvernamental, iar pe lângă aceasta se obținea și alți bănuți în urma livrării lânei către fabricile de profil care funcționau.
Acum, firul de lână ca și pieile de ovine nu mai au căutare.
În Oltenia, va fi construită cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa
Totuși, la nivel de Ministerul Agriculturii s-a găsit o soluție. Cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa va fi construită în România de investitori din judeţul Olt, comuna Făgeţelu. Aceștia au obţinut suma de 182,059 milioane lei în cadrul unei scheme de ajutor de stat.
În cadrul viitoarei capacități de producție vor fi construite o hală tehnologică în suprafaţă de 12.500 mp și trei linii de spălare lână brută cu o capacitate de 1 t/oră fiecare.
În plus, investiția va cuprinde instalaţii de centrifugare pentru extragerea lanolinei, două echipamente de peletizare, o staţie de reciclare a apei, două linii automate de prelucrare şi ambalare produse finite şi o capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe suprafaţa halei.
În prezent, în județul Brăila, sectorul ovin dispune de un efectiv de 281.815 ovine, aflate în exploatarea agenților economici sau a crescătorilor particulari.
Marian MUȘAT
Sursa și foto: Obiectiv Vocea Brăilei