Adama
Agreena
AGRICOVER

Modificări la legea pajiştilor

Publicat: 18 mai 2014 - 20:01
Comenteaza   | Video 1 2   | Print | Trimite unui prieten
Adoptarea legii pajiştilor, amânată din lipsă de cvorum

În raportul comun finalizat la sfârşitul lunii aprilie 2014 şi transmis deputaţilor la începutul lunii mai, Comisia pentru Agricultură şi Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor recomandă aprobarea proiectului de lege a pajiştilor, dar cu modificări faţă de varianta aprobată de Senat în iunie 2013.

Adoptarea legii pajiştilor (Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991) a fost programată în 13 mai 2014 pentru dezbatere în procedură de urgenţă în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, însă a fost amânată din lipsă de cvorum.

Durata concesiunii/închirierii: 7-10 ani

Raportul celor două Comisii propune ca perioada de concesiune/închiriere, „în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie”, să fie cuprinsă între 7 şi 10 ani (maximum 5 ani - în varianta iniţială a legii, minimum 10 ani - în forma adoptată de Senat).

Încărcătura, stabilită prin amenajamente pastorale făcute de primării

S-a renunţat la o încărcătură minimă obligatorie prevăzută prin lege. Aceasta va fi stabilită în amenajamentele pastorale ce vor fi incluse în cadrul documentaţiei de concesiune/închiriere a pajiştilor şi pe care fiecare primărie va avea obligaţia să le întocmească pentru toate pajiştile din comună, prin specialiştii din cadrul primăriilor, al direcţiilor agricole judeţene şi din cadrul Camerelor agricole din subordinea Consiliilor Judeţene, conform ghidului elaborat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajişti Braşov.

Detalii despre întocmirea amenajamentelor pastorale

Teodor Maruşca, director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajişti Braşov, ne-a declarat că Institutul urmează să elaboreze un Ghid complet pentru întocmirea amenajamentelor pastorale.

Un prim draft al modului în care trebuie întocmite aceste amenajamente a fost publicat în revista Ferma, în nr. 8 (111)/2012, pag. 40-41, nr. 9 (112)/2012, pag. 55-56, nr. 10 (113)/2012, pag 55-56 şi va fi republicat în ediţiile viitoare ale Revistei Ferma.

Conţinutul amenajamentului pastoral va fi aprobat şi detaliat prin normele metodologice de aplicare a legii, propuse de Ministerul Agriculturii şi aprobate prin hotărâre a Guvernului în maximum 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Lucrări echivalente încărcăturii minime de 0,3 UVM/ha, pentru subvenţia pe suprafaţă

Solicitanţii de fonduri europene pe suprafaţă persoane fizice şi juridice proprietari/utilizatori de pajişti, vor avea „obligaţia să efectueze o activitate agricolă minimă echivalentă încărcăturii minime de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, stabilite prin amenajamentul pastoral, începând cu anul de cerere 2015”.

Prioritate pentru asociaţiile locale

Concesiunea/închirierea pajiştilor de către primării se va face cu respectarea dreptului de întâietate al asociaţiilor patrimoniale ale membrilor colectivităţii locale, proprietari de animale înscrise în RNE, iar preţul concesiunii/închirierii va fi stabilit ţinând cont de echilibrul financiar între valoarea producţiei de iarbă disponibilă şi obligaţiile impuse utilizatorului pajiştii prin cheltuielile cu implementarea amenajamentului pastoral.

De asemenea, au fost extinse condiţiile pentru scoaterea din circuitul agricol şi a fost introdusă o nouă contravenţie.

Mai multe detalii despre modificările la legea pajiştilor veţi putea citi în ediţia din luna mai 2014 a Revistei Ferma.

Vizualizat: 6365 | Video Video 1 2 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

1.
Play Petitie pentru Legea Pajistilor

Petitie pentru Legea Pajistilor

05 noiembrie 2013

Citeste si:

Fermierii vor armonizarea legii pajiştilor cu legea zootehniei

Fermierii vor armonizarea legii pajiştilor cu legea zootehniei

Vrem armonizarea legii pajiştilor cu legea zootehniei, durata de concesionare pe 10 ani, ca să poată fi realizate angajamentele zoopastorale, ne-a spus Claudiu Frânc, preşedintele FCBR, cu privire la prevederile din Legea pajiştilor.

Primăriile pot lua bani europeni pe păşune şi în 2014

Primăriile pot lua bani europeni pe păşune şi în 2014

Consiliile Locale mai pot depune şi în 2014 cereri de plată pe suprafaţă pentru pajiştile comunale, cu obligaţia să asigure încărcătura de animale sau să cosească, ne-a declarat directorul general al APIA, Dorel Benu.

Managementul pajiştilor. Semănatul de primăvară

Managementul pajiştilor. Semănatul de primăvară

Managementul pajiştilor semănate a fost principala temă de discuţii în cadrul simpozionului organizat de Everde în localitatea Satu Mare, la mijlocul lunii ianuarie, în colaborare cu DLF-Trifolium.

Negocieri pe Legea pajiştilor

Negocieri pe Legea pajiştilor

Reprezentanţii crescătorilor de ovine s-au întâlnit în 5 februarie 2014 cu membrii Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor pentru a discuta proiectul de lege a pajiştilor. 

Guvernul a adoptat normele de aplicare ale OUG privind concesionarea pajiştilor

Guvernul a adoptat normele de aplicare ale OUG privind concesionarea pajiştilor

Guvernul a adoptat, miercuri, Hotărârea privind normele de aplicare a ordonanţei prin care crescătorii de animale devin principalii beneficiari ai pajiştilor permanente de la nivelul comunelor, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Priorităţile oierilor de munte: impozitul, comercializarea şi păşunea

Priorităţile oierilor de munte: impozitul, comercializarea şi păşunea

Adunarea generală a membrilor Federaţiei Oierilor de Munte din România (FOM), desfăşurată în zilele de 16 şi 17 februarie 2013 la Moeciu de Jos, judeţul Braşov, a prilejuit luarea unei poziţii ferme ale reprezentanţilor crescătorilor de ovine, în raport cu cele mai apăsătoare probleme ale sectorului.

Alte articole in aceasta categorie

Cine beneficiază  anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

Cine beneficiază anul acesta de subvenția APIA pe hectarul de pășune/teren arabil și cap animal!

29 martie 2024 - 08:19

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat condițiile minime, generale de eligibilitate pentru plata subvențiilor agricole aferente acestui an și beneficiarii. 

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

Obligații subvenții APIA cap animal, hectar pentru 2024!

29 martie 2024 - 06:09

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) atrage atenția fermierilor, crescătorilor de animale asupra obligațiilor pe care le au pentru a se califica la plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal.

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

Documente necesare pentru toți fermierii, crescătorii care cer subvenții în 2024!

28 martie 2024 - 20:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță documentele necesare pentru toți fermierii, crescătorii de animale care cer subvenții agricole în 2024.

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

APIA: Condiții, acte plata ANT ovine/caprine pentru anul acesta!

28 martie 2024 - 19:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat, pe site-ul oficial, condițiile pentru obținerea în 2024 a ajutorului național tranzitoriu, ANT, ovine/caprine, subvenție plătită de la bugetul de stat.

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

APIA anunță ASTĂZI toți fermierii, crescătorii de animale!

28 martie 2024 - 11:15

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune Cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

De ce au fost amendați trei fermieri!

De ce au fost amendați trei fermieri!

27 martie 2024 - 05:47

Garda de Mediu Arad a făcut verificări după găsirea pe câmp a unor leșuri de căprioare, iepuri, vulpi. Controlul Gărzii s-a soldat cu amenzi și suspendarea activității pentru trei fermieri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii