De la absolvirea facultăţii, în anul 1978, şi până dincolo de vârsta pensionării, Mircea Bara, director tehnic la Semtest Craiova din 1999, a avut grijă ca zootehnia românească să primească constant material genetic de calitate produs în România.
În mod cert existenţa Semtest Craiova se leagă strâns de calitatea acestui om extrem de modest.
Un oltean din… Roşia Montană
Perfectul simplu, iuţeala vorbei şi a faptei, dar şi acel veşnic neastâmpăr oltenesc s-au lipit fără nici un fel de urmă pe ardeleanul născut pe lângă Roşia Montană. Puteam să pariez un salariu că Mircea Bara e din partea locului. L-am întrebat, în glumă, dacă şi taurii de la Semtest Craiova sunt oltenizaţi la fel de bine. La urma urmei, şi automobilele făcute la Craiova au emisii simple şi perfecte. Răspunsul a fost demn de un oltean get-beget.
Am trecut destul de repede la întrebarea dacă Semtest Craiova este o afacere românească sută la sută. După această confirmare, directorul tehnic mi-a povestit cum înainte de Revoluţie se testau anual în jur de două sute de tauri noi. Tauri aduşi de la staţiuni de elită, cum ar fi cele de la Şimnic (Dolj), Dancu (Iaşi) sau Sighetu Marmaţiei (Maramureş, pentru rasa Brună). Apoi, încetul cu încetul, activitatea de testare a sucombat şi, din păcate, spune specialistul oltean, acum imigraţia de genetică se apropie de sută la sută. „Ceea ce nu este bine deloc”, subliniază Mircea Bara: „Legea nescrisă a ameliorării spune că un procent de 50% pot fi tauri gata testaţi, adică veniţi şi din import, iar 50% să fie din tauri în testare aflaţi pe teritoriu. Nu sunt nebuni nemţii că păstrează un asemenea raport”. E păcat, adaugă specialistul de la Semtest Craiova, că România are tauri cu valoare genetică foarte mare, dar sfârşesc în hamburgheri. E adevărat că există nişte reguli la amelioarare care trebuie respectate. Iar testarea costă, chiar şi cea genomică.
Citiţi articolul integral în revista Ferma, ediţia 1-14 august 2016!