România va purta, în luna aprilie, discuţii tehnice cu Bulgaria şi Turcia în privinţa modalităţilor în care se pescuieşte la Marea Neagră, dar şi în Marea Mediterană, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki.
„Am exprimat suportul României pentru noua propunere de politică de pescuit pentru perioada 2014 - 2020 şi suntem foarte bucuroşi că Marea Neagră devine o zonă importantă în politica europeană de pescuit. Am insistat pe o implicare mai activă a Comisiei Europene şi a comisarului pe pescuit în zona Mării Negre în relaţia cu terţe ţări. În acelaşi timp, noi încercăm să stabilim bune colaborări şi cu terţele ţări şi am stabilit ieri (28 martie - n.r.), la Ruse, cu ministrul bulgar al Agriculturii şi Pescuitului, o întâlnire trilaterală la Varna, în aprilie, împreună cu Turcia, pentru a discuta aspectele aflate în dispută atât în ce priveşte pescuitul la Marea Neagră, cât şi aspectele sanitar-veterinare, fitosanitare şi de siguranţă alimentară. Aspectele de la întâlnirea din aprilie dintre cele trei ţări sunt mai mult tehnice în ceea ce priveşte modalităţile în care se pescuieşte la ora actuală şi în special dimensiunea ochiurilor la plasele de pescuit”, a afirmat Fuia.
Şeful MADR a precizat că cele trei state vor încerca să armonizeze din punct de vedere tehnic legislaţia şi să aibă un punct de vedere comun la Marrakesh, unde va fi o întâlnire tehnică pe pescuit la Marea Mediterană şi la Marea Neagră. Potrivit acestuia, domeniul acvaculturii va avea un rol important în viitoarea politică de pescuit europeană, iar pe acest segment România are un potenţial important.
Sursa: Agerpres