LEGEA PREGĂTITĂ PENTRU EXPORTUL DE ANIMALE VII. Exportul de animale vii este total dezavantajos pentru fermieri și pentru economie. Practic, noi exportăm subvenții. Două miliarde de euro dăm subvenții și deficitul comercial e două miliarde de euro, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Șeful de la Agricultură adaugă că s-a depus un proiect de lege la Parlamentul României pentru reglementarea exportului de animale vii.
Eu am un proiect depus care nu zice interzicerea. Trebuie să fim foarte atenți ce vorbim. În acel proiect se spune respectarea condițiilor de bunăstare în timpul transportului animalelor. Adică, regulamentul european care reglementează acest lucru să fie respectat și atunci când vasele respective părăsesc, să zic așa, zona Uniunii Europene, iar mulți dintre transportatori, mai ales cei care făceau transport în zona Golfului, spuneau că nu sunt obligați să respecte acest regulament.
Proiectul de lege pe care eu și colegii mei l-am depus spune că țara exportatoare, autoritatea competentă din țara exportatoare trebuie să asigure acele condiții de bunăstare și sănătate (a animalelor n.r.) care trebuie să fie respectate pe toată perioada transportului până la destinație. Asta însemna la bord să fie acceptat cel puțin un medic veterinar, sigur, numărul acestora poate să crească în funcție de numărul de animale, medic veterinar care să monitorizeze tot ceea ce se întâmplă pe vapor.
Este obligativitatea în regulament (Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului privind protecția animalelor în timpul transportului n.r.), dar, repet, cei care exportau în zona Golfului nu considerau că e obligativitate pentru ei acest lucru, pentru că spuneau că nu se supun regulamentelor europene. Proiectul meu de lege tocmai asta spunea că autoritatea competentă, adică ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor n.r.) în țara noastră trebuie să se asigure că există acest medic veterinar la bord care monitorizează, care ține un jurnal zilnic, care are un jurnal la sfârșit de călătorie și în funcție de ceea ce se consemnează în acel jurnal, vasul respectiv continuă sau nu această activitate, dacă este autorizat de ANSVSA să facă această activitate.
VIDEO AICI DECLARAȚIA MINISTRULUI AGRICULTURII, PAGINA FACEBOOK AGROINFO!
Și pe perioada verii, când sunt temperaturile acelea caniculare, când condițiile climatice nu permit, să fie sistat exportul pe o anumită perioadă. În paralel, noi am făcut un studiu de impact în care am demonstrat că dacă se va renunța treptat la exportul de animale vii, care este total dezavantajos pentru fermieri și, în general, pentru agricultura și economia românească, nu spun eu, spun statisticile, deficitul comercial la produse agricole, anul acesta, se va apropia de două miliarde de euro. Practic, noi exportăm subvenții, cam două miliarde de euro dăm subvenții și două miliarde de euro este deficitul comercial. Asta spunea proiectul de lege pe care noi l-am depus, pe care, sigur, o să-l urmărim în Parlament și o să-l perfecționăm împreună cu fermierii, împreună cu ONG-urile, pentru că împreună l-am scris, a declarat ministrul Oros.
AGROINFO l-a întrebat pe ministrul Agriculturii dacă, pentru perioada caniculară, se va suspenda exportul de animale vii din fermele românești.
Asta scrie în proiect. Este doar un proiect care este în Parlament și care, sigur, va fi discutat și aprobat sau nu de către comisiile parlamentare, a răspuns șeful de la Agricultură.
Acest proiect de lege este repus pe tapet după nenorocirea care s-a întâmplat, săptămâna trecută, în Portul Midia unde un vas încărcat cu 14.600 de ovine românești destinate exportului în Arabia Saudită s-a scufundat. O zi și o noapte s-au auzit țipetele sfâșietoare ale animalelor care se înecau. Intervenția autorităților a fost tardivă. Din cele 14.600 de ovine, ministrul Agriculturii spune că au fost salvate 222 până acum.
Acum cred că este mai puțin important, în aceste momente, să căutăm cine nu și-a făcut treaba. Cu siguranță, se vor face anchete și se va vedea exact cine nu și-a făcut treaba. Acum, problema este cum să rezolvăm problema acolo (în Portul Midia n.r.). Adică, acele cadavre să fie extrase foarte rapid, să fie incinerate în așa fel încât să nu constituie o bombă ecologică. Am înțeles că au fost salvate vreo 222 de oi până astăzi (vineri, 29 noiembrie n.r.).
Între timp, unele dintre ele au murit sau au fost eutanasiate pentru că erau grav afectate. Există acum discuții cu unele ONG-uri, care vor să adopte aceste animale, și proprietar. Aici, sigur, autoritățile au un rol mult mai scăzut pentru că trebuie să ajungă la un agreement (înțelegere n.r.) între proprietarul acestor animale și ONG-uri. Dar, din câte am înțeles ele vor fi adoptate de ONG-uri, a mai spus ministrul Adrian Oros, pentru AGROINFO.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a participat vineri, 29 noiembrie, la Forumul Internațional de Agricultură RALF, eveniment desfășurat la București, hotel JW Marriott, cu participarea fermierilor din România, Marea Britanie, Finlanda, Canada, Republica Moldova. Evenimentul a fost deschis de ministrul Agriculturii, iar printre speakeri au fost europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI din Parlamentul European și Mihail Dumitru, director general Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Comisia Europeană. Revista FERMA a fost principal partener.